Ete gelen zam, pastırma ve sucuğa düşük yansıdı

Güncelleme Tarihi:

Ete gelen zam, pastırma ve sucuğa düşük yansıdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2015 13:37

- Kırmızı ete yüzde 20 zam gelmesine rağmen, pastırma ve sucuk esnafı, satışların olumsuz etkilenmemesi için bu zammı ürünlere yansıtmamaya çalışıyor - KTB Başkanı Ünlü: "Perakende daha önce 38 liradan satılan dana sucuğun kilogramı en fazla 40 liraya yükseldi. Sırt pastırma da daha önceden 70-75 liraya satılıyordu, perakendeciler en fazla 80 liraya yükseltebildi" - "Etteki yüzde 20'lik artış perakende sektörüne ancak yüzde 3-4 oranında yansıtılabildi"

Haberin Devamı

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Türkiye'nin pastırma ve sucuk üretim merkezi Kayseri'de, kırmızı etteki yüzde 20'lik zamma rağmen, pastırma ve sucuk fiyatları yüzde 3-4 artırıldı.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pastırma ve sucuğun ana maddesi kırmızı ete iki yıldır ciddi anlamda zam gelmesine rağmen sucuk ve pastırma fiyatlarını artıramadıklarını söyledi.

Kırmızı ete gelen son zammın ardından toptan satışlarda pastırma ve sucuk fiyatlarını artırmak zorunda kaldıklarını, ancak bu zammın perakende satışlara çok fazla yansımadığını belirten Ünlü, şöyle konuştu:

"Daha önce kilogramı toptan 25-30 liradan satılan sucuk şu anda 30-35 liraya, kilogramı 55 liradan satılan sırt pastırma da 57-58 liradan satılıyor. Özellikle pastırmada, ete gelen zam kadar fiyat artışı yapamadık. Perakendecilerde ise zam oranları daha düşük kaldı. Perakende daha önce 38 liradan satılan dana sucuğunun kilogramı en fazla 40 liraya yükseldi. Sırt pastırma da daha önceden 75 liraya satılıyordu perakendeciler en fazla 80 liraya yükseltebildi. Etteki yüzde 20'lik artış perakende sektörüne ancak yüzde 3-4 yansıtılabildi."

Haberin Devamı

Ünlü, satışların her geçen dönem azaldığını ve önceki yılları arar hale geldiklerini, bu nedenle ete gelen zammın pastırma ve sucuğa tam olarak yansıtılamadığını vurguladı.

- Sömestir tatili de esnafa çare olmadı

Geçen yıl satışların en fazla olduğu dönemin kasım-şubat ayları olduğunu ancak bu dönemde bile tesislerinin yüzde 45-50 kapasiteyle çalıştığını dile getiren Ünlü, şunları kaydetti:

"Kurban bayramıyla başlayan durgunluk halen devam ediyor. Yılbaşında işlerimiz açılır diye ümit ettik ama yine olmadı. Pastırma ve sucuk satışlarının büyük bir kısmı hediyelik olarak yapılıyor. Sömestir tatilinde hem günübirlikçilerin hem de yatılı kalacak tatilcilerin satışları hareketlendireceğini tahmin ediyorduk ancak yine beklediğimiz hareketlilik olmadı. Sömestir tatili de esnafa yaramadı. Bu durgunluğun yaz dönemine kadar devam etmesini bekliyoruz. Yazın gurbetçiler gelmeye başladığında satışlarımız biraz olsun hareketlenir diye ümit ediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!