EÅŸref Kolçak’a 'YaÅŸam Boyu Onur Ödülü'

Güncelleme Tarihi:

Eşref Kolçak’a Yaşam Boyu Onur Ödülü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2016 14:39

Eşref Kolçak’a 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'

Haberin Devamı

KAYSERÄ°, (DHA)- KAYSERÄ° ValiliÄŸi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali’nin kapanış galası ve ödül töreni, Sabancı Kültür Sitesi’nde yapıldı.Â
Kayseri Valiliği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle Yücel Çakmaklı Film Atölyesi ve Anadolu Sinemacılar Derneği işbirliğinde düzenlenen 4'üncü Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali’nin Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen kapanış galası ve ödül töreni ney dinletisi ile başladı. Kayseri Valisi ve Festival Onursal Başkanı Orhan Düzgün, bu yıl 4’üncüsü yapılan Altın Çınar Film Festivali'nin Kayseri için taşıdığı öneme dikkat çekerken film festivalleri gibi kültür ve sanat etkinliklerinin Kayseri’nin kültür ve sanatına katkı sağlamasının yanı sıra ilin tanıtımı açısından da önemli katkılar sağladığını söyledi. Kayseri’nin ticaret ve sanayi kenti olmakla birlikte kültür ve turizm bakımından da çok zengin bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Vali Düzgün, sahip olunan tarihi miras ve kültürel zenginliklerin tanıtılmasına da bu tür festivallerin önemli katkılar sağladığını düşündüğünü belirtti. Vali Düzgün, bu tür festivallerin Kayseri’nin tanıtımı için önemi bir fırsat olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Festival vesilesi ile ilimize gelen değerli konukları ilimizin kültürel ve tarihi mekanlarını gezdirerek, gelen medya mensupları aracılığıyla buraları tanıtarak ve tarihi mekanlarda çekilebilecek olan filmlerle, gelecekte buraların birer ziyaret mekânı olmasının Kayseri adına en önemli kazanımlarımızdan birisi olarak düşünüyorum. Ayrıca Film Festivalleri Türk sinemasının gelişmesi adına da çok önemli katkılar sunuyor. Altın Çınar Film Festivali henüz 4'üncü yılında olmasına rağmen ülkemizden ciddi anlamda festivalimize ilgi olduğunu söyleyebiliriz. 3 dalda açılan yarışmalara 258 filmin başvuruda bulunmuş olması Altın Çınar Film Festivaline verilen değerin bir göstergesidir diye düşünüyorum. Bu festivaller vesilesi ile gençlerimizi sinemacılığa teşvik ederek gerek yönetmenlerin yetişmesinde gerekse oyuncuların yetişmesinde bu festivallerinde önemli bir katkı sağladığını düşünüyorum."
Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali gala ve ödül gecesinde konuşmaların ardından 'Altın Çınar' ödülleri sahiplerini buldu. Vali Düzgün, Türk Sinemasının efsane isimlerinden Eşref Kolçak’a 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' verdi. Yaklaşık yarım asırlık filmlerinden bir kesitin gösterildiği törende ödüle layık görülmekten dolayı son derece mutlu olduğunu ifade eden ödülünü Vali Düzgün’den alırken, "Sayın Valim samimiyetiniz, sinema ve bizlere verdiğiniz destek için özellikle teşekkür ediyorum" dedi. Festivalde 'Sinemanın Çınarları' ödülleri Bahar Öztan, Itır Esen ve Can Kolukısa’ya verildi. Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Itır Esen’in görüntülü mesajına yer verilen törende Bahar Öztan ile Can Kolukısa’ya ödüllerini Vali Düzgün verdi. Animasyon dalında 18 başvuru arasından, en iyi film ödülü 'Guguk Kuşu' adlı eserle Can Erkan ve Salih Toprak’a gitti. İkincilik ödülü 'Merkür' adlı eseriyle Melis Balcı ve Ege Okan’a giderken Yücel Çakmaklı özel ödülü ise 'Döngü' adlı eserle Koray Sevindi’nin oldu. Ulusal Belgesel film kategorisinde 80 başvuru arasından ise en iyi film ödülü "Rağmen" adlı eserle Emre Karapınar’a, Yücel Çakmaklı özel ödülü 'Vefa' ile Baran Vardar’a, jüri özel ödülü 'Dışarıdakiler' adlı eserin sahibi İbrahim Eren’e, ikincilik ödülü 'Süheyla' adlı eserle Gökhan Öcal’a verildi.
Ulusal kısa film kategorisinde 160 başvuru arasından en iyi film ödülü 'Çevirmen' adlı eserle Emre Kayış’a verildi. İkincilik ödülü 'Azot' isimli filmiyle Yakup Tekinağaç’a, Yücel Çakmaklı Özel Ödülü 'Göç Mevsimi' adlı eserle Caner Baykara’ya, jüri özel ödülü ise 'Büst' adlı eseriyle Hakan Hücüm’a verildi. 18 Mayıs’ta 'Ankara Yazı Veda Mektubu’nun galası ile başlayan ve bu yılki teması Bollywood olarak belirlenen 4'üncü Uluslararası Altın Çınar Film Festivali’nde kapanış galası ve ödül törenine ilgi yoğun olurken Hindistan başta olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı sektör uzmanları Kayseri’den övgüyle söz etti.
Ünlü yapımcı Vivek Singhania, ünlü yönetmenler Brahmanad Singh, Sharat Katariya, Sanamjit Singh Talwar, Habib Faisal ve Kanu Bahl gibi sanatçılar ve yapımcıların da festivale katılması, konunun uzmanları tarafından "Kayseri bu alanda da adında söz ettirecek" yorumlarına neden oldu.

FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!