ERÜ’de, “4. Çevre-Tasarım Kongresi” düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

ERÜ’de, “4. Çevre-Tasarım Kongresi” düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 15:52

ERÜ’de, “4. Çevre-Tasarım Kongresi” düzenlendi

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından “Tarihi Çevrede Tasarım” adlı kongre düzenlendi.

Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen kongreye; Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, ERÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Aslantaş ile çok sayıda üniversiteden akademisyenler katıldı. Tarihi çevrede tasarım konusunun ele alındığı kongrenin açılış konuşmalarında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Seda Tönük, kongre programı ve kongrede konuşulacak konular hakkında bilgiler verdi. Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Aslantaş, çevredeki bina yapılaşmasına dikkat çekti. Prof. Dr. Aslantaş, “Çevreye baktığımız zaman muazzam bir tasarım var. İnsan elinin dokunmadığı yerlerde bu muazzam tasarım ve malzeme duruyor. Biz nereye el atarsak bu dengeyi bozabilmek ve bir buldozer gibi ortalığı tahrip etmek için bir canavar haline dönüşmüşüz. Şehirleşmelerde ki apartmanlar, yer altında yaşayan canavarların yeryüzüne uzanmış dişleri gibi. Bunlar içinde yaşamaktan içimizde ruhi sıkıntılar oluşuyor” dedi. Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu da, ülkenin kültür ve sanat yapılaşmasında mimarlara büyük görev düştüğünü söyledi. Başkan Palancıoğlu, “Ekonomik olarak iyi bir aşamaya gelmiş bir ülkedeyiz ama kültür sanat açısından kat edeceğimiz roller var. Özellikle şehirlerin daha iyi tasarlanması ve daha fonksiyonel olması açısından, mimarlara çok büyük görevler düşüyor” diye konuştu. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ise konuşmasında, “Çevreyi tasarlarken unutulmaması gereken şey, burada insan yaşayacak fikridir. Her şeyin merkezinde insan olduğu ve bizim medeniyet dünyamıza bakıldığında Şeyh Edebali’den gelen, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesi burada son derecede ağırlıklıdır. Bir tasarım, bir planlama yapar isek, verdiğimiz hizmetin her alanı, insanı odağına ve merkezine alarak, insanın hizmetine sunulacak yapıda olmalı” şeklinde konuştu.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, Mimarlık Fakültesinin ev sahipliğinde düzenlenen 4. Çevre-Tasarım Kongresinin başarılı bir şekilde geçmesini diledi. Rektör Güven, “Şehirler ülkelerin temel taşlarıdır. Bu taşlar ne kadar güzel, ne kadar düzenli, ne kadar estetik olursa, ülkeler de aynı şekilde güzel, düzenli ve estetik demektir. Her şehrin bir ruhu, bir dokusu vardır. Bunun ölçüsünü ise şehrin coğrafi konumunun yanında, mimarisi ve sosyal yaşantısı belirler. Tarihi çevre veya tarihi doku. Bu doku içerisinde yapılan mimari tasarımlar, şehrin rüküşleridir. Yani süsüdür. Turist çeker, şehrin, hatta bulunduğu ülkenin tanıtımında büyük rol oynar. Burada önemli olan tarihi çevrenin, tarihi dokunun bozulmaması. Mimari tasarımın estetiği bozmaması. Ülkemizde başta İstanbul olmak üzere, birçok şehrimizde tarihi doku içerisinde çok sayıda mimari tasarım örnekleri mevcut. Bunların birçoğu tarihi dokuyu güzelleştiren mimari eserlerdir. Tarihi dokuyu bozan örnekler de mevcuttur. Son dönemde ülkemizde tarihi çevre içerisine yapılan yapıların daha estetik, daha güzel durmasının yanında, tarihi dokuyu bozmamasına dikkat edildiğini görmek bizlere mutluluk veriyor. Hatta birçok belediye bunu proje yarışmaya dönüştürerek, en güzelini seçme fırsatı da sunuyor. Bu konuda uzman mimarlardan da destek alınıyor. Bu yapılanlar şehirlerimiz ve ülkemiz adına güzel gelişmeler. Önemli olan; kongrenin konusu tarihi çevrede tasarım olduğu için söylüyorum. Şehirlerin tarihi dokusunu bozmadan yapılaşmak. Daha önce şehrin tarihi dokusunda çarpık yapılaşma yapıldıysa, bunu düzeltme yoluna gitmek. Bu konuda en büyük görev belediyelere, belediye başkanlarımıza ve mimarlarımıza düşmekte” dedi.

Konuşmaların ardından kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere kongre düzenleme kurulu tarafından hazırlanan plaketler takdim edildi. Salon girişine kurulan Çevre Tasarım Atölyesi Sergisi’nin gezilmesi ile kongrenin açılış programı sona erdi. 6 Mayıs 2016 Cuma günü tamamlanacak ve 8 oturumun yer aldığı kongrede, Türkiye’nin değişik üniversitelerinden gelen akademisyenler sunum yapacak. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!