Erciyes Üniversitesi’nde Ermeni Meselesi Anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Erciyes Üniversitesi’nde Ermeni Meselesi Anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 13:44

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARAFINDAN “ERMENİ YALANI” BAŞLIKLI SERGİ VE PANEL DÜZENLENDİ.

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından “Ermeni Yalanı” başlıklı sergi ve panel düzenlendi.
Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe birçok tarihçi bilim adamı konuşmacı olarak katıldı.
Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Kılıç’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde birçok konu başlığı ele alındı. Prof. Dr. Gülbadi Alan tarafından “Amerikan Board Kayıtlarına Göre Ermeni Meselesi”, Doç. Dr. Cevdet Kırpık tarafından “Müslüman Kıyafetleri ile Ermeni Terör Eylemleri”, Doç. Dr. Gökhan Bolat tarafından “Ermeni Meselesi ve İran”, Doç. Dr. Gaffar Mehdiyev tarafından “1915 Olayları ve Ermenilerin 24 Nisan Provokasyonu” başlıkları ile sunumlar yapıldı.
Misafir konuşmacı olarak katılan İrade Rzazade ise “Erivan’da Türk-Müslüman Anıtları” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.
Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Remzi Kılıç açılış konuşmasında; “Bugün etnik milliyetçilik, etnik ayrımcılık yaparak Türk milletine düşmanlık edenlerin durumları ne olurdu, bunu tarihçiler nasıl kaydederdi bilemiyorum. Şüphesiz Türk milletinin tarihi, kültürü ve hoşgörüsü insanlık tarihinde tartışılmaz yüksek bir makama oturmuştur.” şeklinde konuştu.
Panelist Prof. Dr. Gülbadi Alan, “Amerikan Board Kayıtlarına Göre Ermeni Meselesi” konulu sunumunda Amerikan Board hakkında bilgiler verdi. Alan; “ Amerikan Board 1810 yılında Amerika’da kurulmuş bir misyoner örgütüdür ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Osmanlı ülkesinde yürüttüğü misyonerlik faaliyetlerinin öncüsüdür. Osmanlı topraklarını çalışma merkezine 1819 yılında almıştır. Osmanlı’da yaptıkları bazı çalışmalardan etkilenen Ermeni toplulukları da bu çalışmalardan edindikleri hayat görüşü nedeni ile isyan etti. Bu isyan da Ermeniler’ in 1915 yılında tehcire uğramasına neden oldu.” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Cevdet Kırpık; “ 1890’lı yıllardan itibaren Osmanlı coğrafyasında teröristlerin Müslüman kıyafetleri ile bazı faaliyetler içerisine girdiklerini gördük bunlar yol kesip hırsızlık yaptılar, köyleri bastılar, insanları öldürdüler ve çok farklı faaliyetler içerisine girdiler.” dedi.
Doç. Dr. Gökhan Bolat ise; “Bu mesele Ermeni ve Türkler arasında ki bir mesele değil tamamen Türkiye ve batılılar arasındaki bir meseledir ve maalesef Ermenilerde buradaki oyunun temel oyuncusu olarak seçilmişlerdir. Onlar da büyük bir hataya düşmüşlerdir.” şeklinde konuştu.
Diğer panelistlerin konuşmalarının ardından program son buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!