Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ (AA) - Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Bozal, savunma harcamalarında dünya listesinin 15. sırasında yer alan Türkiye için savunmada yerli sanayinin hayati bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Bozal, sendika tarafından Kadir Has Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Savunma Sektörünün Durumu" konulu panelde yaptığı konuşmada, savunma teknolojilerinin planlarının ve taktiklerinin gizliliğinin arttığını, ülkelerin geliştirdikleri teknolojileri transferleri konusunda da bu gelişmeye paralel olarak cimrileştiklerini belirtti.
Savunma alanında küresel pazarlarda Türkiye'nin hak ettiği yerde bulunmadığına dikkati çeken Bozal, son yıllarda savunma sanayisinde dışa bağımlılıktan kurtulmak adına güzel gelişmeler yaşandığını, savaş gemilerinin, denizaltıların, insansız hava araçlarının ve tankların üretilmesinin herkesi sevindirdiğini dile getirdi.
Bozal, bunların tamamının askeri işyerlerinde yapılmasının milli savunma sanayi çalışanları olarak kendilerini de gururlandırdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Ancak asıl potansiyelimizin bulunduğumuz noktadan çok daha yukarılara taşıyacak nitelikte olduğunu da çok iyi biliyoruz. Çünkü yüz yıllık bile tarihi olmayan sanayisini yeni kurmuş ülkeleri daha yukarıda görmek bizleri üzmektedir. Bizim modern savunma sanayine adımımız olan 1453 ile başlayan ve günümüze kadar sürekli gelişen bir potansiyelimiz olmasına rağmen bu potansiyeli geliştirerek devam etmek yerine her defasında sil baştan yaparak hafıza kaybına uğradığımız için mücevher değerindeki bu hafızayı ve belli aralıklarla yok ediyoruz. Savunma harcamalarında dünya listesinin 15. sırasında yer alan ülkemiz açısından savunmada yerli sanayinin hayati bir önemi var."
- Yerli tank üretimi
Dernek üyesi işçilerin milli ekonomiye katkılarını gösteren örnekler veren Bozal, bunlardan en güzelinin tank üretimi olduğunu belirtti.
Sakarya 1. Ana Bakım Merkez Komutanlığında Fırtına isimli tankın üretildiğini anlatan Bozal, "Fırtına'nın ilk ikisini Kore'den alan Türkiye, bu ülkeye tank başına 9 milyon dolar ödedi. Tüm çalışanlarımızın alınteriyle yapılan Fırtına'nın ülkemizdeki maliyeti 3,5 milyon dolardır. Kore'den aldığımız bu tankın Türkiye'de üretimiyle her biri için ülke ekonomimiz 5,5 milyon dolara yakın tasarruf yapılmıştır" diye konuştu.
- Şehrin içinde kalan askeri iş yerleri
Bozal, askeri iş yerlerinin 40-50 yıl önce yapıldığını, dolayısıyla şehrin merkezlerinde kaldıklarını ifade etti.
Zaman zaman işyerlerinin kamulaştırılarak park ve bahçeye dönüştürülmesinin gündeme geldiğini vurgulayan Bozal, şunları kaydetti:
"Şu an aramızda bulunan ağabeylerimizin, arkadaşlarımızın bakımını, onarımını yaptığı silahları çocuklarımız kullanıyor, bunları bu iş yerlerinde tamiri yapılıyor. Çocuklarımızın rahat şekilde kullanılacağı savunma araçları tamir ediliyor. Bu düşüncede olan siyasilerimize seslenmek istiyorum, Hakkın rahmetine kavuşmuş insanlarımıza, buradaki emeğimize saygı gösterin. Bu kararlardan vazgeçin. Ülkemizde parka, bahçeye de ihtiyaç var. Ancak toplanırsınız kararı çıkartırsınız, istediğiniz yere bunları yaparsınız."
Panelde, savunma sektörünün durumu değerlendirildi.