Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ, (DHA)-KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, gebelikte ısınan havalarla birlikte idrar yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini belirtti. “İdrarda bakteri olması bebeği etkiler ve gelişme geriliğine neden olur, hatta erken doğumun en önemli nedenidir” diyen Öner, sınan havalarla birlikte yüzde yüz pamuklu kıyafet giyilmesi yönünde uyarıda bulundu.
Öner, “Sık sık hazır meyve suyu ve şekerli içecek tüketilmesi ile idrar yolu enfeksiyonları artmaktadır. Günlük 6-8 bardak su tüketilmeli ve kızılcık veya yaban mersini suyu idrar yolu enfeksiyonu gelişimine engel olur.” dedi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, bol sıvı kaybı, havaların ısınmasıyla sık havuza veya küvete girmek, günlük pet değişikliğinin yapılmaması, sık hazır meyve suyu ve şekerli içecek tüketilmesi ile idrar yolu enfeksiyonlarının arttığı uyarısında bulundu.
“İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI GEBELİKTE SIK GÖRÜLÜR”
Gebeliğin 6’ıncı haftasından gebeliğin sonuna kadar görülebilen idrar yollarının bakteriyal enfeksiyonuna gebelikte görülen idrar yolu enfeksiyonu dendiğini anlatan Öner, “Gebelikte gebeliğe bağlı görülen fizyolojik değişiklikler vardır. Anne rahmi mesanenin üzerinde büyür ve idrar boşaltımını baskılar. Biriken idrarda enfeksiyon görülme şansızlığı artar. İdrar yaparken ağrı ve yanma, normalden sık idrara çıkma, acil idrara gitme hissi, idrarda kan veya mukus görme, alt karın bölgesinde ağrı veya kramp, ilişki sırasında ağrı, titreme, ateş, terleme, idrar kaçırma, idrar yapmak için uykudan uyanmak, idrar miktarının artması veya azalması şeklinde değişiklik, idrarda kötü koku, idrar torbasında hassasiyet ve baskı, bel ağrısı, ateş, bulantı, kusma bulguları varsa mutlaka idrar tahlili ve kültür bakılmalıdır. Bu yöndeki bulgulardan herhangi biri varsa mutlaka doktorunuza başvurun. “ diye konuştu.
“GEBELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BEBEĞİ ETKİLER”
Son yapılan araştırmalarda idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili olarak önemli bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Öner, şunları söyledi: “Bulgu vermemesine rağmen idrarda bakteri olması bebeği etkiler ve gelişme geriliğine neden olur hatta erken doğumun en önemli nedenidir. Eğer doktorunuz idrar yolu enfeksiyonunu erken teşhis eder ve tedavi ederse bebeğiniz zarar görmez. Bundan dolayı gebelikte ilk muayenede ve 24-26. gebelik haftalarında hiçbir bulgu olmasa da tam idrar tahlili ve kültür önerilir.”
“İDRAR YOLU ENFEKSİYONU ÖNLENEBİLİR”
Günlük 6-8 bardak arasında su tüketilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Öner, “Suyun yansıra kızılcık veya yaban mersini suyu da idrar yolu enfeksiyonu gelişimine engel olur. Zaten öneriliyor. Bunun yanında hazır meyve suyu, kahve, alkol ve şekerden uzak durulmalıdır. C Vitamini, beta ve Çinko kullanımı enfeksiyonlara mücadeleyi arttırır. C vitamini portakal suyu ve domateste bolca bulunmaktadır. Sabun, antiseptik kremler, hijyenik spreylerden kaçınmak gerekir ve günlük pet değişikliği yapılması önemlidir. Küvet ve havuzlarda 30 dakikadan fazla kalınmamalı ve günde 2'den fazla girilmemelidir.” şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI