Çok sık tornavida kullananlarda dirsek ağrısı görülüyor

Güncelleme Tarihi:

Çok sık tornavida kullananlarda dirsek ağrısı görülüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2016 16:07

Çok sık tornavida kullananlarda dirsek ağrısı görülüyor

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - ORTOPEDİ ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Mustafa Arık, dirseği sorunları ve tedavi yöntemleri ilgili verdiği bilgide, “Çok sık tornavida kullananlarda ve pencerelerini sık sık silen ev kadınlarında dirsek ağrısı görülebilmektedir” dedi.
Vatandaşların dirseklerinde yaşadıkları sıkıntılara değinen Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Arık, “Toplumun yüzde 1,5’inde görülen dirsek ile ilgili problemler, kolun yanlış kullanımından kaynaklanıyor. Çoğu zaman önemsiz olarak görülüp doktora başvurulmadığı için hastalar tarafından nedensiz ağrılar olarak tanımlanan tenisçi ve golfçü dirseği, tedavide geç kalındığı takdirde daha ciddi boyutlara ulaşıyor. Tenisçi ve golfçü dirseği sorunları, sadece raket sporlarıyla uğraşanları ve golfçüleri etkilemiyor. Gün içinde temizlik ve yemek yaparken kol ve dirsek bölgesini çalıştıran ev hanımları, bilgisayar başında uzun saatler geçiren ofis çalışanları ve uzman yardımı almadan bilinçsiz spor yapan kişiler bu problemlerle sık sık karşılaşabiliyor” ifadelerini kullandı.
Dirsek ağrılarının nedenine dikkat çeken Op. Dr. Arık, “Kolu bir menteşe gibi hareket ettiren dirsek, 3 uzun kemiğin birleştiği bir eklemdir. Omuzdan dirseğe kadar uzanan humerus, dirsekten el bileğine kadar uzanan ulna ve radius kemikleri, elin dönme hareketini sağlamak için dirsekte eklem halinde birleşir. Humerus kemiğinin bir parçası olan dirseğin dış kenarındaki küçük kemik çıkıntıya ise ‘lateral epikondil’ adı verilir. Eli hareket ettiren bazı kasların bu küçük kemiğe yapışması ve yanlış kullanıma bağlı hasarlar sonucunda, tenisçi dirseği (lateral epikondilit) ya da golfçü dirseği (medial epikonlit) olarak bilinen hastalıklar dayanılmaz dirsek ağrılarına neden olur” diye konuştu.
İş yaparken dikkat edilmesi gerektiğini belirten Arık, “Çoğu zaman çok sık tornavida kullananlarda ve pencerelerini sık sık silen ev hanımlarında da dirsek ağrısı görülebilmektedir. Bu sorun nedeniyle artarak devam eden ağrı, dirseğin dış tarafında hissedilir. Ağrıya şişlik ve ısı artışı da eşlik edebilir. Hareket kaybının yaşanmadığı dirsekte ağrı daha çok gün sonunda kendini belli eder. Tekrarlayan çevirme hareketleri tendonların gerilmesine ve ağrının şiddetlenmesine sebep olur. Röntgen görüntülerinde çoğunlukla bu sorun tespit edilemeyebilir. Bu sorunun tedavisi için soğuk uygulama, bazı ilaçlar, özel egzersizler ve epikondil bandı faydalı olmaktadır. Şiddetli ve ısrarcı ağrılar için ise uzman doktorlar tarafından ağrılı bölgeye enjeksiyon yapılır. Sorun daha ciddi boyutlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir” diye konuştu.
Golfçü dirseği için özel egzersizler uygulanması gerektiğini kaydeden Arık, “Golfçü dirseğinde ise zarar gören tendonlar, dirseğin iç kenarındaki kemik çıkıntıya yapışan eli öne ve içeri büken kasların tendonlarıdır. Golf oyunu sırasında yapılan tırpanlama hareketinden adını alan bu sorun, dirseğin iç kısmında ağrıya neden olur. Dirsek eklemi etkilenmediği için hareketlerde kısıtlanma yaşanmaz. Golfçü dirseği sorunu genellikle uzman doktor tarafından yapılacak muayene sonucunda belirlenir. Bu sorun sonrasında ortaya çıkan yangı ya da iltihabi reaksiyon durumunda soğuk uygulama, istirahat ve ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca şiddetli ağrı durumunda yine kortizon enjeksiyonu yapılmaktadır. Şişmeyi önlemek için dirseğe sarılacak elastik bandajlar kasların zorlanmasını engelleyecektir. Özel egzersizler ve kademeli bir rehabilitasyon ise günlük aktivitelere hızlı dönüşü sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara düzenli egzersiz yapma önerisinde bulunan Arık, “Dirseklerin sağlığını korumak için kişi uzman kontrolünde, kendi bünyesine uygun egzersizler yapmalıdır. Tekrarlayan hareketler sırasında kısa molalar vermek, herhangi bir ağrı hissedildiği takdirde doktora başvurmak çok önemlidir” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!