Çıraklık eğitimi, Kayseri’de masaya yatırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Çıraklık eğitimi, Kayseri’de masaya yatırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 11:11

Çıraklık eğitimi, Kayseri’de masaya yatırılıyor

Haberin Devamı

Zafer BARIŞ/KAYSERİ, (DHA) - AVRUPA Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği (AB) üyesi ve aday ülkelerdeki çıraklık sisteminin geliştirilmesini hedefleyen 'Çıraklık İçin Avrupa Anlaşması' Aday Ülkeler İçin Bölgesel Seminer, Kayseri'de başladı.
Seminerde, çıraklık başta olmak üzere mesleki eğitimin önündeki engellerin ele alınıp çözüm yollarının tartışıldı, çıraklığın kalitesinin arttırılması için öneriler ele alındı.  Seminerin açılışına, Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Avpura Birliği Türkiye Delegasyonu üyesi Ahmet Karan, Milli Eğitim Müdürü Bilal Çandıroğlu, Kayseri Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, Avrupalı uzmanlar ve bilim insanları ile Türk eğitimciler katıldı. Seminer açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Çandıroğlu; Kayseri’nin mesleki eğitim konusunda Türkiye ortalamalarının üzerinde bir orana sahip olduğunu bildirdi. Çandıroğlu, şöyle dedi:
"Kayseri olarak alınacak daha çok yolumuz olmasına rağmen, mesleki eğitim açısından iyi bir yerde; Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Ancak, hep birlikte çalışarak daha iyi noktalara getirmeliyiz. Kayseri, insicamı olan (Düzgün, tutarlı) bir şehir. Bu da Kayseri’nin en büyük avantajlarından bir tanesi. Belediyesi, siyaset kurumları, bürokrasisiyle birlikte eğitime dair kafa yoran, çaba sarf eden yapısı var. İnşallah bu sinerjiyle biz öncelikle şehrimize katkı sağlayarak ülkemizi iyi bir noktaya taşıyacağımıza eminim."
AB Türkiye Delegasyonu Üyesi Ahmet Karan da dünyadaki ve Türkiye’deki gençlerin önünde duran en önemli sorunların başında, genç işsizlerin oranının yüksek olmasının geldiğini bildirdi. Karan, şöyle dedi:
"Bir tarafta bu yüksek oranlar yer alırken, diğer tarafta hem Avrupa’da hem de Türkiye’de işverenlerin bazı meslek gruplarında hala çalışan bulamadığını görüyoruz. Bu durumun en önemli nedenleri arasında aile ve öğrencilerin mesleki eğitimi en son tercih olarak görmesi yer alıyor. Aile ve öğrenciler, ilk tercih olarak üniversite eğitimini görüyor. Oysa mesleki eğitim, çıraklık ve iş temelli eğitim sistemi ve geleneği güçlü olan ülkelere baktığımızda, genç işsizlik oranlarının yüksek olmadığını görüyoruz. Aynı zamanda, eğitimden iş dünyasına geçişin de bu ülkelerde daha sorunsuz olduğunu görmekteyiz. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için bir tarafta yeni işlerin oluşturulması gerekirken, diğer tarafta ise eğitim ve iş dünyası arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerekiyor. Avrupa Birliği, mesleki eğitimin geliştirilmesi için değerli katkılarda bulunmaya devam ediyor. Türkiye’nin de Haziran 2015’te katıldığı bu organizasyon, üye ülkelerde bir yandan çıraklığın kalitesini ve çıraklığın imkanlarının arttırılmasını hedeflerken, diğer yandan da toplumlardaki çıraklık algısının değiştirilmesini hedefliyor."
İki gün sürecek seminerde, konunun uzman ve tarafları, çıraklık başta olmak üzere mesleki eğitimin önündeki sorunları tartışıp çözüm önerilerini sunacak.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!