Çin ve Türkiye’nin ilk e-ticaret anlaşması Kayseri'de imzalandı

Güncelleme Tarihi:

Çin ve Türkiye’nin ilk e-ticaret anlaşması Kayseride imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2017 17:23

Çin ve Türkiye’nin ilk e-ticaret anlaşması Kayseri'de imzalandı

Haberin Devamı

Oktay ENSARİ-  Zafer BARIŞ/ KAYSERİ (DHA)- TÜRKİYE ile Çin arasında ilk e-ticaret anlaşması Kayseri’de imzalandı. Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Ülkelerin birbirini daha iyi anlamasının ve yakınlaşmasının en güzel yolu ticarettir’’ dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında Antalya’da 2 yıl önce yapılan G-20 zirvesinde yapılan anlaşma uyarınca, Türkiye’de e –ticaret yapılacak pilot il olarak Kayseri seçildi. Sınır Ötesi Elektronik Ticaret Pilot Projesinin  tanıtım toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Vali Süleyman Kamçı, Çin’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu ve Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, TOBB Başkan Vekili Selçuk Öztürk, Çin’in Chongging kenti yöneticileri, Çin ve Türk bakanlık yetkilileri, oda başkanları katıldı. Kayseri Serbest Bölge konferans salonunda yapılan toplantıda, kentte bulunan Doğu Türkistanlılar nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ticaretin ülkeleri yakınlaştırdığını ve birbirlerini daha iyi anlama fırsatı yarattığına dikkat çekerek, e –ticaret anlaşmasının Türkiye ve Çin açısından bir ilk olduğunu, bu anlaşmanın imzalanmasında en büyük payın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olduğunu söyledi. Özhaseki şunları söyledi:
"Bugün burada kadim Türk-İslam medeniyeti ile köklü bir Çin medeniyetinin buluşmasını da yaşıyoruz. Ticaret bir erdemdir, haktır, hukuktur. Doğru tüccarın ahirette de peygamber efendimizle birlikte olacağını dinimiz bize bildiriyor. Öte yandan, bir Çin atasözünde, güler yüzlü, adaletli olmayan ticaret yapmasın deniliyor. Doğrusu da budur. Böyle iki köklü medeniyetin ticarette de birlikte hareket etmesi gerekir. Çok güzel üretim yapmasına rağmen, ürününü satamayan birçok insan var. Birçok bürokratik engellerin ötesinde, bu e-ticaret, çok daha kolay müşteriye ulaşmayı ve onlara bu ürünleri satabilmeyi sağlıyor. Türkiye ile Çin'in ticaret hacimleri kıyaslanamaz belki ama, bu konuda işbirliği ve ilişkilerin geliştirilmesi, bir yerden başlanması gerekiyor. Türk Türkiye'deki KOBİ'lerin Kayseri bir kapısı olacak. Dünya çapında 2 milyar insanın e-ticaret yaptığı bildiriliyor. Bizler, yaşı 50'lerin üzerinde olanlar, kredi kartı numarasını verip internetten bir şey almaya cesaret edemeyiz ama gençler böyle değil. İstesek de istemesek de bir değişim yaşanıyor. Bu değişime kayıtsız kalamayız. Değişimi yakalayamazsak, ancak geçmişimizle övünüp dururuz. İşte e-ticaret de bu değişimlerin başında geliyor. İnşallah burada hayırlı bir işe imza atıyoruz. Bizler, yöneticiler olarak böyle bir kapıyı açıyoruz. Bundan sonrası sizlere düşüyor. Bundan sonra bu işin emaneti sizlerde. İnşallah güzel bir başlangıç olur. Çinli kardeşlerimiz de Kayseri'ye güvenle huzur içinde gelip gitsinler. Bu iki ülke arasında kurulan ticaret köprüsünde Çinli dostlarımızın Kayseri’ye gelişlerinde bir tedirginlikleri vardı. Ama, bizin ne kadar misafirperver olduğumuzu gördüler.’’
İPEKYOLU TİCARETİ YENİDEN CANLANABİLİR
Çin Halk Cumhuriyetinin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ise kürsüden yaptığı konuşmada "Çin'in sınır ötesi e-ticarette imzaladığı ilk anlaşmadır. Bugün burada iki taraf görkemli bir şekilde lansman toplantısını gerçekleştirmektedir. İki taraf için bu bağlantılar, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha da geliştirmelidir. Çin, ticaret anlamında çok büyük tecrübelere sahiptir. Türkiye de köklü ticaret yaşantısı nedeniyle her iki ülke de bu değerlerini birleştirip tarihteki İpek Yolu ticaretini yeniden canlandırabilirler. Çin, e-ticarette başlangıçta 1.3 trilyon yuan gelir elde etti. Geçen yıl e-ticaret hacmi 6,5 trilyon yuana ulaştı, bu yıl sonu itibarıyla da 12 trilyon yuana çıkması hedeflenmektedir. Çin tarafı, Türk tarafıyla birlikte e-ticaret platformunu kurarak, ticaretteki zenginlikleri birlikte kullanabilirler. Hepinizin bu projeyi özlemle kurup, destek vereceğinizi ümit ediyorum" diye konuştu.
KENTİN İTCARİ GEÇMİŞİ 4 BİN YILLIK
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’te kürsüye bir elinde elektronik tablet , diğer elinde Asur Ticaret kolonisi  Kültepe’den çıkarılan kil tablet imitasyonuyla çıktı. Kayseri’nin geçmişi asırlara dayanan bir ticaret kenti olduğunu, ticari anlaşmaların 4 bin yıl önce kil tabletlere  yazıldığına dikkat çeken Çelik, "4 bin yıl öncesinde, ticaretin tabletlere döküldüğü topraklardayız. O dönemin şartlarında, tüccarlar, ticaret odalarına kayıt yaptırıp sınır ötesi ticaret yapabiliyorlardı. Aynı zamanda topraktan yapılmış tabletlere çivi yazısıyla anlaşmalarını yazıyorlardı. O gün, bu topraklarda toprak tabletler üzerine anlaşmalar yazılarak ticaret yapılırken, günümüzde de elektronik tabletler üzerinden sınır ötesi ticaret yapılabiliyor. Kayseri, gelişmiş bir huzur şehridir.Çinli dostlarımızla uluslar arası e-ticaret kobilerimizin gelişmesine ve dış dünyaya açılmalarına yol açacaktır’’ diye konuştu.
Kayseri Serbest Bölge yönetdim Kurulu Başkanı Memduh Büyükkılıç ta, "2 yıl önce, iki ülkenin devlet başkanları aracılığıyla Antalya’daki zirvede yapılan anlaşma bu gün hayata geçirildi. Kayseri’nin pilot bölge olarak seçilmesi ve serbest bölgemizin buna öncülük yapması çok önemlidir. Ekonomi, batıdan doğuya  kaydı. Siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde ülkemiz 15 yılda önemli adımlar attı. Girişimcilik merkezi Kayseri’nin e-ticarette pilot il seçilmesi bence doğru bir adımdır’’ dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!