Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Başkanı Hasan Konya, bütün dış tehlikelerden uzak ortamda üretilen ve her türlü denetimden geçen çiftlik yumurtalarının "salma" diye tabir edilen tavukların yumurtalarından daha güvenli olduğunu söyledi.
Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "organik" diye sepet içerisinde veya uygunsuz ortamlarda satılan yumurtaların gerçekten organik olmadığını öne sürerek, insanlara bunu anlatmakta güçlük çektiklerini belirtti.
Köylerde vatandaşların bireysel çabasıyla gerçekleştirdiği yumurta üretimine karşı olmadıklarını ifade eden Konya, köy yumurtası tarifinin yanlış yapıldığını ve sepet içerisinde samanlar veya yapraklar arasında satılan her yumurtanın köy yumurtası olamayacağını, köyde üretilen her yumurtanın da sağlıklı olduğu anlamına gelmeyeceğini söyledi.
Büyük entegre tavuk çiftliklerinde üretilen yumurtaların daha sağlıklı ve güvenli olduğunu belirten Konya, şunları kaydetti:
"Çiftliklerde üretilen yumurtalar, veteriner hekim ve mühendislerin denetiminde her türlü kontrolden geçerek üretiliyor. Herhangi bir hastalığına direkt müdahale edilebiliyor ama açıkta 'salma' diye tabir edilen tavukların dışarıdaki bütün risklere karşı korumasız olduğunu söyleyebiliriz çünkü kontrolsüz şekilde beslenen tavukların gerek yaban kuşlarıyla gerekse diğer hastalıklı hayvanlarla teması durumunda bunları kontrol etmek veya nasıl bir hastalığa yakalandığını anlayabilmek neredeyse imkansız. Çiftliklerde ise gerekli koruma önlemleri alınıyor, hiçbir yabancı hayvanın tesise girmesine müsaade edilmiyor. Binlerce tavuk içerisinde bir tavukta bile görülen en küçük olumsuzluğa anında müdahale edilebiliyor. Bu yönüyle çiftliklerde üretilen yumurtalar daha güvenli ama maalesef bunu insanlarımıza anlatamıyoruz. Ayrıca çiftliklerde üretilen yumurtalarda kesinlikle üzerinde tarih yazar. Yumurtanın üretim tarihine bakılarak bayat mı taze mi olduğu anlaşılabilir ancak açıkta satılan yumurtalarda bunu anlayabilmek de imkansız. Artık satıcının insafına kalmış durumdasınız."
Türkiye'de ortaya bir "organik" lafının atıldığını ve insanların yediği her üründe "organik" olma şartı aramaya başladığını dile getiren Konya, bu durumun art niyetli insanların işine yaradığını savundu.
Konya, yumurtanın yüzde 100 organik olamayacağını iddia ederek, "Hayvanlar zaman zaman aşılanıyor. Bunun yanı sıra yemlerin ham maddelerine kimyasal gübreler karıştırılıyor. Bunlar olduğu sürece organik yumurta olması mümkün değil. Bir yumurtanın gerçekten organik ve sağlıklı olup olmadığıyla ilgili Bakanlığın bilgilendirici kamu spotu yapması gerekiyor. Bu şekilde insanların yanlış yönlendirilmesinin önüne geçilebilir" diye konuştu.
- "Denetimlerin artması gerekiyor"
Birçok kişinin, çiftliklerin marketlere vermeyerek ayırdığı, üzerinde hayvan dışkısı olan yumurtaları ucuza alarak sepet içerisinde vatandaşlara "köy yumurtası" diye 2 katı fiyatına sattığını ileri süren Konya, bunların önüne geçebilmek için daha fazla denetim yapılması gerektiğini söyledi.
Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nde bir süre önce yapılan düzenlemede sepet veya yaprak arasında yumurta satışının yasaklandığını, yumurtaların raf ömrünün 21 günle sınırlandırıldığını hatırlatan Konya, "Sepet içerisinde yumurta satmak zaten yasaktı ancak uygulanmıyordu. Yine yasaklandı. Gerekli denetimler yapılmadığı sürece yasak koymanın bir anlamı yok. Düzenlemeyi sonuna kadar destekliyoruz ancak üreticiler olarak vatandaşların kandırılmamasını istiyoruz. Bunun için de konulan yasağın faydasını görebilmemiz için denetimlerin de artması gerekiyor" şeklinde konuştu.