Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ, (DHA)- DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Kayseri’ye yaptıkları yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya devam ettiklerini söyledi. Acu, ''Yamula Barajı Mansap Cazibe ve Pompaj Sulaması kapsamında 77 bin 480 dekar zirai araziye su verildi'' dedi.
Genel Müdür Acu, Kayseri ekonomisinin, ticaret, tarım ve hayvancılığa dayandığını, ildeki tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin ise su yapıları olduğunu söyledi. Acu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve çevredeki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “Gölsu Projesi' kapsamında Kayseri'nin de payını aldığını belirtirken şöyle dedi:
"Orta Anadolu Gelişim Projesi (ORTAGEP) kapsamında bulunan Kayseri'de 2003-19 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 355 bin 970 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 166 milyon 26 bin TL yıllık zirai gelir elde edilmesi, işletmede olan 156 bin 30 dekar sulamada gerekli bakım ve onarımların yapılması, 47 yerleşim yerinin ve 10 bin 270 dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 174,64 megavata çıkarılması ve 740.40 milyon kilovat-saat yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir.''
DSİ Genel Müdürü Murat Acu, sona gelinen Kayseri Yamula Barajı Mansap Cazibe ve Pompaj Sulaması işinde bütün boru, sanat yapısı, pompa ve elektromekanik işlerin tamamlanarak 77 bin 480 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını açıkladı. Genel Müdür Acu, şunları ekledi:
''Yamula Barajı Mansap Cazibe ve Pompaj Sulaması Projesinde önemli süreçlerden biri olan Kızılırmak geçişi 2016 yılında planlanandan daha hızlı şekilde gerçekleştirildi. İş kapsamında sadece filtre istasyonu imalatı kalmış olup, bu yapının inşaatı da 2017 yılında tamamlanacak. Proje özellikle tahıl üretimi yapılan bu bölgenin sulanması ve daha verimli ve çeşitli ürün elde edilmesi için büyük önem taşıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte dekar başına 2017 yılı birim fiyatları ile 412,97 TL gelir artışı, ülke ekonomisine 2017 yılı birim fiyatlarıyla yıllık 31 milyon 996 bin 916 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir. Proje ile bu bölgede ki tarımsal üretimdeki artış ve ürün deseninin genişlemesi yem bitkileri yetiştiriciliğini tetikleyerek hayvancılığın gelişmesine imkan tanıyacaktır.''
FOTOĞRAFLI