Bebeklerde sağlıklı kalp için ilk bir aya dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde sağlıklı kalp için ilk bir aya dikkat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2015 11:37

- Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Narin: - "Bebek doğduktan sonraki ilk ayda aile uyanık olmalı, bebeği iyi takip etmeli" - "Bebekte ağlamanın yanında bir morluk varsa, solunumu yetersizse, özellikle prematüre ve erken doğan bebeklerde nefes alırken nefesi duruyorsa, beslenirken terliyorsa, yoruluyorsa, bunlar kalp hastalığın önemli işaretleri"

Haberin Devamı

KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmi Narin, doğumsal kalp hastalıklarının tedavisinde yenidoğanda ilk bir ayın önemli olduğunu belirterek, "Bebek doğduktan sonraki ilk ayda aile uyanık olmalı, bebeği iyi takip etmeli" dedi.

Çocuk kalp hastalıkları uzmanı Narin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7-14 Şubat tarihlerinin Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası olduğunu, doğumdan itibaren ortaya çıkan veya öncesinde de saptanan kalp hastalıklarına karşı duyarlılık oluşturmak, minik kalplerin sağlığına kavuşmasına destek olmak amacıyla bu haftada çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

Doğumsal kalp hastalığı görülme sıklığının Türkiye'de yaklaşık yüzde 1 olduğunu belirten Narin, tanı konulan kalp hastalıklarının yüzde 98'inin Türkiye'de tedavi edilebildiğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Narin, hamilelikte ilaç kullanılması, radyasyon, gebelik sırasında travmaya maruz kalmak, ciddi bir hastalık geçirmek ve genetik nedenlerin doğuştan kalp hastalıklarına yol açtığını, hastalığın anne rahminde şekillendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şekillenmenin büyük çoğunluğu hamileliğin ilk 3 ayında olur. Gebeliğin ilk 3 trimesterinde (gebelikte her 3 aylık döneme verilen ad) sorun olmasa bile son trimesterde kalp hastalığı karşımıza gelebilir. En sağlıklı tespiti 16-22 haftaları arasında yapabiliriz. Bazı rahatsızlıklara anne rahmindeyken müdahale etmemiz gerekir, örneğin ritim sorunlarına. Bu nedenle gebenin takip edilmesi önemli. Bazılarına da doğar doğmaz müdahale edebiliriz. Örneğin, ritim sorunu, kalp deliği, darlık, yetmezlik gibi sorunlara. Bir günlük bebeğe bile tedavi uygulanabiliyor. Bebek doğduktan sonraki ilk ayda ve bazı türlerde ilk bir haftada aile uyanık olmalı, bebeği iyi takip etmeli. Bebekte ağlamanın yanında bir morluk varsa, solunumu yetersizse, özellikle prematüre ve erken doğan bebeklerde nefes alırken nefesi duruyorsa, beslenirken terliyorsa, yoruluyorsa, bunlar hastalığını önemli işaretleri. İlk hafta atlanan, gözden kaçan şeyler, hastanın hayatının kaybına kadar gidecek kötü sonuçlara yol açabilir."

Haberin Devamı

- "Anne adayı, stresi azaltacak"

Prof. Dr. Narin, gebenin rahmindeki bebeği iyi koruyarak kalp hastalıklarının önlenmesine büyük katkı sağlayabileceğinin altını çizdi.

Gebelik sırasında dikkati edilmesi gerekenlere değinen Narin, "Anne adayı, stresi azaltacak, iyi beslenecek, sigara, alkol, uyuşturucu ve ilaç kullanmayacak. Eğer belli bir hastalığı varsa hamilelik öncesi bunun etkilerini değerlendirecek. Hastalığın hamilelik sırasında iyi bir takibi yapılmalı. Özellikle sağlık sisteminin bu kadar geliştiği bir ortamda iyi bir kadın doğumcu tercih edilmeli" şeklinde konuştu.

Doğuştan kalp hastalıklarının tedavisinde Türkiye'nin iyi bir yerde olduğunu vurgulayan Narin, özellikle girişimsel tedavi yöntemleri alanında yetişmiş çok iyi bir kadro bulunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Narin, kalp hastalılarının yüzde 60'ının girişimsel, geriye kalanının ise cerrahi olarak tedavi edilebildiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!