Bataryalar "akıllı dolaplar"la şarj olacak

Güncelleme Tarihi:

Bataryalar akıllı dolaplarla şarj olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 11:24

- Kayseri'de kurulu ASPİLSAN, bataryaların muhafazasını, bakımını ve şarj ihtiyacını yapabilen hem de bunların kayıtlarını tutacak "akıllı dolap" üretecek- ASPİLSAN AŞ Genel Müdürü Özsoy: "Bataryalar ömürlü malzemelerdir. Belli bir süre sonra kullanılmadığı, depolama şarjları yapılmadığı, uygun şekilde muhafaza edilmediği takdirde çok kısa zamanda ölürler. Onun için biz bu sistemi de geliştirerek müşterilerimizin bu tip talebine de cevap vermiş olacağız"- "Türk Silahlı Kuvvetlerinde kullanılan kriptolu telefonlar için bataryalar tasarladık. Yakın zamanda test için kendilerine sunacağız"- "Milli ve özel bir silah sistemi için yeni bir batarya ürettik. Bu bataryanın da şu an eşi ve benzeri yok"

KAYSERİ (AA) - ORHAN CANBULATEL - Kayseri'de kurulu ASPİLSAN, bataryaların muhafazasını, bakımını ve şarj ihtiyacını yapabilen hem de bunların kayıtlarını tutacak "akıllı dolap" üretmeyi planlıyor.
Askeri Pil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ASPİLSAN) Genel Müdürü Ferhat Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "akıllı batarya" üretimi konusunda yoğunlaştıklarını söyledi. Bu bataryaların en önemli özelliklerinin kullanıcıya sağladığı bilgiler ve kendi kendilerini yönetebilmeleri olduğunu ifade eden Özsoy, "Pillerin belli ısılarda çalışma sorunları var. Bu sorunları çözen, kendi kendini ısıtan, soğutan ve şarj edilmesi gerektiğinde ikaz eden bataryalar üretiyoruz" dedi.
Akıllı sistemler konusunda çalışmalarını daha da ileriye götürerek gelecek yıldan itibaren batarya bakımı yapan, gerektiğinde kendini şarj eden, depolama şartlarını otomatik sağlayan özel dolaplar üretmeyi planladıklarını ifade eden Özsoy, "Bataryaların hem muhafazasını hem bakımını hem idamelerini hem şarjlarını yapacak hem de bunların kayıtlarını tutacak akıllı bir dolap üreteceğiz. Onun da proje çalışması başlatıldı. Önümüzdeki dönemde bunu müşterilerimizin hizmetine sunacağız. Bunun şu açıdan çok büyük önemi var; malum bizde bir malzemeyi alıp muhafaza etme ve ihtiyaç duyduğumuzda kullanma alışkanlığı var. Müşterinin istediği zaman bataryayı hazır vaziyette bulması için bir sistem geliştiriyoruz. İstediği kadar batarya alabileceği ve istediği zaman kullanabileceği bir hale gelecek. Aksi takdirde bataryalar ömürlü malzemelerdir. Belli bir süre sonra kullanılmadığı, depolama şarjları yapılmadığı, uygun şekilde muhafaza edilmediği takdirde çok kısa zamanda ölürler. Onun için biz bu sistemi de geliştirerek müşterilerimizin bu tip talebine de cevap vermiş olacağız" diye konuştu.
- Kriptolu telefonların bataryası ASPİLSAN'dan
Kriptolu telefonlar için de batarya ürettiklerine dikkati çeken Özsoy, "Türk Silahlı Kuvvetlerinde kullanılan kriptolu telefonlar için bataryalar tasarladık. Yakın zamanda test için kendilerine sunacağız. Kullandıktan sonra gerek TÜBİTAK'tan gerekse de Türk Silahlı Kuvvetlerinden talep olursa ihtiyaçlarını karşılayacağız" diye konuştu.
Yaklaşık 8 yıldır ürettikleri BB-2590 lityum-ion akıllı bataryanın, dünyadaki emsallerinden çok daha verimli olduğunu dile getiren Özsoy, şöyle devam etti:
"Bu bataryamız bomba imha robotlarından insansız hava araçlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılan bir ürün. NATO ülkelerinin ordularınca müşterek kullanılan önemli bir batarya. Üzerindeki göstergeler vasıtasıyla kullanıcısına bilgi aktarıyor ve güç olarak da emsallerinden çok daha üstün. Şu an birçok kurum ve kuruluşun üzerinde Ar-Ge çalışması yaptığı bir bataryamız. Eğer bu konuda bir ihtiyaç varsa üzerinde Ar-Ge yapmaya gerek yok. Biz ASPİLSAN olarak bunu karşılamaya hazırız. Ayrıca, milli ve özel bir silah sistemi için yeni bir batarya ürettik. Bu bataryanın da şu an eşi ve benzeri yok."
- Kontrol ve yönetim devreleri Türk mühendislerce tasarlanıyor
ASPİLSAN olarak ürettikleri her bataryanın hem kontrol hem de yönetim devrelerini kendilerinin tasarladığını vurgulayan Ferhat Özsoy, bir bataryanın sadece pillerin bir araya gelmesiyle oluşmadığını, bunların hem gücünün kontrol edilmesi hem de yönetilmesi gerektiğini söyledi.
Bataryaların yandığına, patladığına, şiştiğine ilişkin haberlerin kamuoyuna yansıdığına işaret eden Özsoy, "Bunların yönetim ve kontrol devreleri doğru olarak tasarlanmadığı takdirde çok tehlikeli olabilmektedirler. ASPİLSAN bunları kendi yazılımlarını kullanarak en geniş spektrumdaki bataryaları üretebilecek bilgi altyapısına sahiptir. Bataryanın üzerine kendi yazılımız yüklenmekte, bunlar bataryanın kontrol ve yönetimini yapmaktadır" ifadelerini kullandı.
Özsoy, ürettikleri he türlü ürünün kalite açısından ihtiyaçları karşılamasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle bitirdi:
"Çünkü ürünlerimizin kullanıldığı yerler kritik yerler. Örneğin hudutta herhangi bir tehlikeyle karşılayan nöbetçinin telsiz mandalına bastığında ona gereken yardımın anında ulaşması bizim vicdanı sorumluluğumuzdur. Onun için ürünlerimizin kalitesine korkunç derecede önem veriyoruz ve bütün cihazlarımız örnekleme usulüyle değil tek tek kalite kontrolünden geçirilmektedir. Her türlü çevresel testleri de bataryalarımız üzerinde yapıyoruz ki aşırı sıcakta ya da aşırı soğukta herhangi bir sıkıntı yaşamasın ya da oluşabilecek rutubet ortamlarında faaliyetini aksatmasın diye. İklimlendirme cihazımızda sıfırın altında 41 derece ile 180 derece arasındaki sıcaklıklarda ürünlerimizi test ederek ihtiyaçların karşılanmasına özen gösteriyoruz. Bugüne kadar da yaptığımız müşteri anketlerinde yüzde 98'e varan memnuniyetlerle ayrı bir yerde duruyoruz. Ucuz ithal malları kullanan kitlelerin daha dikkatli ve duyarlı olmalarını bekliyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!