Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ, (DHA)-KAYSERİ Şeker Fabrikası 63'üncü olağan genel kurulu gerçekleştirildi. Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, özelleştirilen şeker fabrikaları sonrası sektörde oluşacak duruma vurgu yaparak, "Özelleştirilip, teslim edilemeyen şeker fabrikaları sektörde kaosa yol açabilir" dedi.
Kayseri Şeker Fabrikası'nın 63'üncü olağan genel kurulu, 15 Temmuz Şehitleri Konferans salonunda gerçekleştirildi. Sektör hakkında bilgiler veren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, "Şeker sektörünün içinde bulunduğu kaostan kurtulması için sektör içinde, sorumluluk makamında olan insanların ve bu kuruluşların yöneticilerinin, sektörün sıkıntı yaşamaması için belirsizlik ortamındaki oluşan sorunları dile getirmesi gerekiyor" dedi.
Türkiye’de Şeker Pancarı çiftçisinin özelleştirme sürecinden dolayı pancar ekmekte çekinceli davrandığını da sözlerine ekleyen Akay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Pancar ekiminden önemli bir kaçış var. Bu ekilen pancarlar da eğer sağlıklı bir şekilde üretilemezse, yani şekere dönüştürülemez, fabrikalarda işlenemezse ortaya çıkacak sonucun vahametini dikkatinize sunmak durumundayız. O nedenle şimdi sektörün bütün temsilcilerinin, sektörde rol alan bütün kuruluşların ve kişilerin bu işe sahip çıkmak mecburiyeti var. Yani bu kaos giderek derinleşirse eğer, bu şeker sektörünün altından kalkamayacağı bir sorunla karşı karşıya kalması duruma gelir. Bu durum şeker sektörünün yok oluşa gitmesi demektir."
Özelleştirme ihalelerinin ardından hala teslim edilemeyen şeker fabrikaları olduğunu da ifade eden Başkan Akay, "Türkiye’de kamuya ait şeker fabrikalarından 13 tanesi satıldı. Bunlardan şu ana kadar 7 tanesi teslim edildi. 6 tanesi henüz teslim edilemedi. Şu anda devletin elinde 17 tane fabrika var. Devletin elindeki fabrikaların çalışacağını düşünüyoruz. Özelleştirme sonrası teslim edilen fabrikaların da teslim edileceğini düşünüyoruz. Ama bu teslim edilemeyen 6 şeker fabrikasının durumunun ne olacağı konusu, bundan sonraki süreçte şeker sektörü ve pancar çiftçisi adına, sektörün geleceği açısından önemli bir sorudur. Bu sorunun cevabının acil bir şekilde bulunmasına ihtiyaç var. Çünkü bugüne kadar teslim edilemeyen bu fabrikalarda şuana kadar herhangi bir revizyon çalışmasına tabi tutulmadı. Özelleştirildiği halde daha teslim edilmemiş fabrikaların hiçbir revizyon işlemi yapılmadığı herkes tarafından bilinmektedir. Bu fabrikalar şimdi teslim edilse bile kampanya dönemlerine revizyonu nasıl yetişecek? Bu fabrikalar nasıl çalışacak? Teslim edilmese Türk Şeker, bunları nasıl çalıştıracak? İşin doğrusu bu soruların cevabı bütün sektörü, şu anda pancar ekmiş çiftçilerin pancarlarını ve çiftçilerin durumunu ilgilendiriyor. Onun için bu konuda sessiz kalmak sorunları ifade etmemek doğru değildir" şeklinde konuştu.
FOTOLU