Asırlık kayak malzemeleri Erciyes'teki müzede sergileniyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2014 11:11

- Erciyes'teki "Kış Sporları Müzesi"nde sergilenen, aralarında asırlık kayak takımlarının da bulunduğu çeşitli spor malzemeleri, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor - KAYTİD Başkan Yardımcısı Eğlenceoğlu: "Türkiye'nin birçok ilinden topladığımız yaklaşık 75 kayak ve 10 snowboardla müze oluşturduk. Müzede, Türkiye'de ilk kez 1914 yılında Haliç'te bir marangoz atölyesinde yapılan ve Erzurum'da açılan kurslara gönderilen 30 kayak takımından biri de yer alıyor"

Haberin Devamı

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden Erciyes'te 2 yıl önce açılan "Kış Sporları Müzesi"nde asırlık kayak takımlarının da bulunduğu çeşitli spor malzemeleri sergileniyor.

Türkiye'nin çeşitli illerinden toplanan ve Erciyes'teki müzede sergilenen kayak malzemeleri, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Sergilenen spor malzemeleri arasında, 1914 yılında Haliç'te bir marangoz atölyesinde yapılan ve o dönemde Erzurum'da açılan kurslara gönderilen 30 kayak takımından biri ile Türkiye Kayak Federasyonunun 1940-1950 yıllarında düzenlediği yarışlarda kullanılan kayak takımları da bulunuyor.

Kayseri Turizm İşletmecileri Derneği (KAYTİD) Başkan Yardımcısı Mehmet Eğlenceoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış sporları tarihi 1900'lü yılların öncesine dayanan Kayseri'de kayak müzesinin eksikliğini hissettiklerini ve bunu gidermek için önceki yıllarda çalışma yaptıklarını belirterek, "Kayakla ilgilendiğimizi bilen dostlarımız ellerindeki tarihi değeri olan kayakları bize hediye etti. Ben de tanıştığım tüm kayakçılara geçmiş yıllara ait kayak olup olmadığını sordum ve olanlardan müzede sergilenmek üzere aldım" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Türkiye'nin birçok ilinden topladığımız yaklaşık 75 kayak ve 10 snowboardla müze oluşturduk" diyen Eğlenceoğlu, "Müzede, Türkiye'de ilk kez 1914 yılında Haliç'te bir marangoz atölyesinde yapılan ve Erzurum'da açılan kurslara gönderilen 30 kayak takımından biri de yer alıyor. Tahtadan yapılan ve oldukça ağır olan bu kayaklar, günümüze kadar korunmuş. Biz de bundan sonra korumaya devam edeceğiz. Bunlar, bizim geçmişimiz, onlara en iyi şekilde sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

Eğlenceoğlu, müzede, 1900'lü yılların başına ait kayak ayakkabıları, snowboard, Türkiye Kayak Federasyonu tarafından 1940, 1945 ve 1950 yıllarında düzenlenen yarışlarda kullanılan kayak takımlarının da yer aldığını ifade ederek, o döneme ait kayakların genellikle tahtadan ve ince tabanlı olmasının dikkat çektiğini vurguladı.

Vatandaşlardan ellerindeki eski kayak malzemelerini müzeye bağışlamalarını isteyen Eğlenceoğlu, malzemelerin, sahibinin ismi yazılarak müzede sergileneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Erciyes'te 1963 yılında kurulan ilk telesiyej hattına ve o dönemin kar ezme makinesine ait mekanik parçaları da müzede sergilediklerini aktaran Eğlenceoğlu, "Günümüzde kullanılan kayak takımlarını da sergileyerek, müzemizi ziyaret eden insanlara 1900'lü yıllardan bugüne kadar kayak malzemelerinin teknolojik gelişimini görüp değerlendirme fırsatı sunuyoruz" diye konuştu.

İlk kayak takımlarının tahtadan yapılması, çok uzun ve ağır olması nedeniyle kayakçıları yorduğunu belirten Eğlenceoğlu, şunları söyledi:

"Kayak ayakkabıları da ağır malzemelerden ve kısa yapılmış. Bağlama şekli ise günümüze göre oldukça ilkel sayılabilecek teller aracılığıyla sağlanmış. Kayakçı düştüğü zaman kayak takımı ayaktan çıkmadığı için kırılmalar olmuş. 'Kayak yaparken ayak kırılabilir' düşüncesi de o yıllara dayanır. Günümüzdeki kayak takımları kısa, daha geniş tabanlı, plastik ve kaymayı kolaylaştırıcı malzemelerden yapılıyor, ayakkabıları ise diz altı uzunlukta olduğu için ayağı tam kavrıyor ve kayakçı düştüğü anda kayaklar ayakkabıdan ayrılıyor, kırılma gibi bir durumla karşılaşılmıyor. Günümüzdeki kayaklar sayesinde kayak sporu dünyanın en güvenli sporlarından biri haline gelmiş durumda."

Haberin Devamı

Mehmet Eğlenceoğlu, vatandaşlara kayak takımlarını eskise dahi atmamalarını, müzede sergilenmek üzere saklamalarını önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!