Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Makina Teorisi ve Dinamiği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uzmay, araçların kışlık bakımının antifriz değişimiyle sınırlı zannedildiğini, güvenli sürüş için araçların ciddi kontrolden geçmesi gerektiğini bildirdi.
Uzmay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dondurucu soğuklar, karlı, yağmurlu ve sisli havalar, kaygan zeminler gibi zorlu şartlarda araç kullanmanın zor ve riskli olduğunu, bu nedenle de araçların bu zorlu şartlara göre hazırlanması gerektiğini belirtti.
Sürücülerin gerek bilinçsizlikten gerekse fazla para ödememek için kışlık bakımda sadece antifriz ve silecek suyu değişimi yaptırıp donmayı önleyici tedbirler almaya çalıştıklarını ifade eden Uzmay, antifriz değişiminin tek başına kışlık bakım için yeterli olmayacağını vurguladı.
Basit ve gereksiz gibi görülebilen araç bakımının hayat kurtaran işlemler olduğunu, sürüş güvenliği için bunların kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini ifade eden Uzmay, şunları kaydetti:
"Kışlık bakım kapsamında aracın tepeden tırnağa en ince ayrıntısına kadar bakım ve onarımının yapılması gerekiyor. Aksi taktirde kaza veya yolda kalma gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Kışlık bakım sadece antifriz değişimi zannediliyor. Araçların motorundan fren sistemine kadar tüm mekanik aksamlarının yanı sıra fren ve direksiyon hidroliğinin bakımlarının yapılması gerekir. Kışın en önemli konulardan birisi aracın fren mesafesidir. Fren disk ve balataları aşınmış bir aracın kaygan ve buzlu yolda durması daha zor olacaktır. O nedenle bu konu çok büyük önem arz ediyor. Aracın silecek pabuçları sertleşmiş ve deforme olmuşsa değiştirilmesi, yine motor ve şanzıman yağının kontrol edilmesi değiştirilmesi gerekiyorsa mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Soğuk havada donan motor ve şanzıman yağı aracın çalışmasını engelleyebildiği gibi motora da ciddi anlamda zarar verebilir. Kışlık bakımda araç lastiği ve lastiğin diş derinliklerinin kontrol edilmesi de önemli. Eskimiş kış lastiği diş derinliği uygun değilse kesinlikle kullanılmamalıdır."
- Akü uyarısı
Kışın araçlar için en önemli konulardan birisin de de akü olduğuna işaret eden Uzmay, eskimiş, ömrünü tamamlamış akülerin dondurucu soğukta çalışmayacağını, bunun da ancak bakımda anlaşılabileceğini dile getirdi.
Akülerin mutlaka doluluk oranı ölçümünün yaptırılması gerektiğini dile getiren Uzmay, "Ömrünü tamamlamış akülerin değiştirilmesi aracın sağlıklı çalışması için önem arz ediyor" dedi.
Elektriğin üretilmesinde, klimanın çalışmasında, motorun soğumasında, direksiyonun dönmesinde aktif rol oynayan v kayışının yaz aylarında sıcaktan genişlediğini, kış aylarında işlevini tam olarak yerine getiremediğini kaydeden Uzmay, bunun da kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
Uzmay, araçlarda çekme halatı, zincir, reflektör gibi ekipmanların da mutlaka bulundurulması ve trafik kurallarına uyulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Motor ustası Kemal Fidan da havaların soğumasıyla vatandaşların kışlık bakım için araçlarını servislere getirdiği anlattı.
Genellikle sürücülerin sadece antifriz eklettirip silecek suyunun değiştirilmesini istediğini aktaran Fidan, "Vatandaşları bunların kışlık bakım için yeterli olmayacağı konusunda uyarıyoruz. Aracın özellikle motor ve yürüyen aksamının da kontrol edilerek eksiklerin tamamlanması gerektiğini belirtiyoruz. Mesela kalorifer bakımı kışlık bakım içinde hiç düşünülmez. Ancak camların buz tutmaması veya buz tutan camların çözülebilmesi için çok önemlidir. Sürücülerimizi bu konularda uyararak araçların kışlık bakımını eksiksiz yerine getirmeye gayret ediyoruz" diye konuştu.