Anadolu İnsanı Okuma Yazmayı Kültepe’de Öğrendi

Güncelleme Tarihi:

Anadolu İnsanı Okuma Yazmayı Kültepe’de Öğrendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2015 13:16

FİKRİ KULAKOĞLU, KÜLTEPE, KANİŞ

Eski Assurca çivi yazısı metinlerin çözülmesi ve 1948’de başlayıp halen devam eden arkeolojik kazılar sayesinde, Hititler öncesinde Anadolu’nun siyasi yapısı, Kültepe ve Kültepe’nin yakın civarında koloni kurmuş olan Assurlu tüccarların varlığı ve günlük hayata dair bilgiler aydınlanmaya başlarken, kazı başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fikri Kulakoğlu, Anadolu insanının okuma ve yazmayı Kayseri Kültepe’de öğrendiğini söyledi.
Kayseri-Sivas Karayolu’nun 20. kilometresinde bulunan Kültepe, Kaniş, Karum Höyüğü’nde 1948 yılında başlayan kazılarda bugüne kadar yaklaşık 23 bin 500 tablet çıkartıldı. En az 4 bin yıllık tarihi geçmiş hakkında bilgilerin çıkartılan bu çivi yazılı tabletlerden öğrenildiğini söyleyen kazı başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fikri Kulakoğlu, çıkartılan belgeler ile Anadolu insanının da okuma ve yazmayı Kayseri Kültepe’de öğrendiğini söyledi. Kültepe, Kaniş, Karum bölgesi hakkında bilgiler veren Kulakoğlu, “Kültepe, Kaniş, Karum ören yeri Kayseri’nin yaklaşık 20 kilometre kadar kuzeydoğusunda yer almaktadır. Burası daha 18. ve 19. yüzyıldan itibaren batı dünyası tarafından bilinmekte. Buradaki ilk bilimsel kazılar da 1948 yılında Ankara Üniversitesi Tarih Kurumu desteği ile başlatıldı. Yaklaşık 70 yıldır süren kazılarda ön Asya’nın ve Anadolu’nun en önemli tarihi verilerine ulaşıldı” dedi.
ANADOLU İNSANI OKUMA VE YAZMAYI KÜLTEPE’DE ÖĞRENDİ
Anadolu insanının okuma ve yazmayı Kayseri Kültepe’de öğrendiğinin anlaşıldığını kaydeden Kulakoğlu, “Anadolu için burasının önemi yazının ilk kez burada kullanılmış olması. Anadolu insanı ilk kez Kayseri Kültepe’de okumayı, yazmayı öğrendi ve tarih devirlerine girdi. Özellikle de Kültepe’de bulunan yaklaşık 23 bin 500 tablet de Anadolu en eski dönemden itibaren tarihi bilgileri vize vermeye başladı. Bu sayede bizim en azından 4 bin yıllık bir tarihi geçmişi başta Kültepe ve daha sonra Hitit dönemi olmak üzere bu çivi yazılı belgelerden öğrenmeye başladık” diye konuştu.
Yaklaşık 70 yıldır yapılan kazılarda o dönem insanlarının oturduğu saraylar, depo binalarının ve mabetlerin bulunduğunu dile getiren Dr. Fikri Kulakoğlu, “Şimdiye kadar yapılan kazılarda Kültepe’de o dönem insanlarının, yöneticilerinin oturduğu saraylar, depo binaları, mabetler bulundu. Onun yanında aşağı kısımda ise özellikle Asur’dan gelen tüccarların Anadolu insanı ile yan yana oturdukları mahalleler açığa çıkartıldı. Tabi onlar için en önemli bilgiler de tabletlerden gelmekte. Bu tabletlerde de o dönem ekonomisi, o dönem siyaseti ve sosyal yaşantısı hakkında verilere ulaşıldı” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!