Amerikan koleji önce milli takımlar kamp merkezi sonra VİP Gençlik merkezi oldu

Güncelleme Tarihi:

Amerikan koleji önce milli takımlar kamp merkezi sonra VİP Gençlik merkezi oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 11:42

Amerikan koleji önce milli takımlar kamp merkezi sonra VİP Gençlik merkezi oldu

Haberin Devamı

Oktay ENSARİ/KAYSERİ (DHA)-AMERİKALILAR tarafından 1870 yılında  Kayseri'nin Talas ilçesinde yaptırılan misyoner okulu 1870’li yılların başında, Amerikan misyoner örgütü ABCFM (Amerikan Board of Commissioners for Foreign Missions) tarafından Talas’ta daha ziyade Ermeni ve Rum çocuklara yönelik olarak önce kız, ardından da erkek okulu olarak eğitime başlayan daha sonra koleje dönüşen tarihi bina,Büyükşehir Belediyesi tarafından  restore ettirerek Türkiye’de örneği olmayan  VİP bir gençlik merkezi haline getirdi. Şimdi bu merkezde 23 bin ögrenci arasından seçilen başarılı 21 lise ögrencisi yatılı olarak gelecege hazırlanıyor

Mülkiyeti Kayseri Valiliği Özel İdare Müdürlüğüne oradan da 1974 yılında Gençlik ve Spor bakanlığına geçerek İsmail Hakkı Güngör  Kamp merkezine dönüştürülen onlarca yıl A milli futbol takımı, Ümit ve Genç milli takımı, A milli basketbol takımı, güreş, boks, Jimnastik olmak üzere bir çok milli takımın kamp yaptığı , kenti kuşbakışı gören bin 200 metrelik rakımdaki  tarihi bina 2013 yılında Büyükşehir Belediyesine geçti.  Horasan harcı denilen özel bir karışım  ve tamamen taş ve ahşapla  147 yıl önce inşa edilen4 katlı bir binayı teslim alan Büyükşehir Belediyesi , tarihi binayı orjinaline sadık kalarak,restore ederek gençliğin hizmetine açtı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa tarihi binada yapılan restorasyon çalışmalarıyla binanın 4 yıldızlı otel çehresine kavuşturulduğunu söyledi.  Başkan Çelik, “Yıkılmak üzere olan binayı restorasyon ile ayağa kaldırdık. Burası Meclisimizin kararı ile KAYMEK şirketimize devredildi. Burada hafta sonları başarılı öğrencilerimizi iki günlük kampa alıyoruz. Ayrıca, şehrimizdeki lise öğrencilerinden başarılı olan ve gelecek vadeden her yıl 21 öğrenciyi burada misafir edeceğiz. Öğrencilerimize VİP hizmeti vereceğiz. Gündüz okullarına gidecek olan öğrencilere ilave eğitimle yabancı dil ve sosyal bilimler dersleri veriyoruz. Onlarla yakından ilgileneceğiz. yrıca ,yazın yaz kampları yapacağız. Burada yetişen çocuklarımız ilerde en iyi mesleklerin sahipleri olacak” dedi.  Binanın kimliğine uygun bir şekilde dekore edilen gençlik merkezinin her katında bulunan okuma salonları, dijital kütüphaneler, etüt salonları, oyun salonları, konferans salonları, yatakhaneler gibi birimler bulunuyor.
TALAS AMERİKAN KOLEJİ:
Resmi adı Talas Amerikan Orta Okulu (Talas American School for Boys) .Bu okul, Türkiye Cumhuriyeti maarif sistemi içinde yer almadan önce, 1870’li yılların başında, Amerikan misyoner örgütü ABCFM (Amerikan Board of Commissioners for Foreign Missions) tarafından Talas’ta daha ziyade Ermeni ve Rum çocuklara yönelik olarak önce kız, ardından da erkek okulu olarak ilkokul-ortaokul düzeyinde kuruldu. Okulun Cumhuriyet maarif sistemi içinde İngilizce eğitim veren yatılı bir erkek ortaokulu olarak yer alması 1927 yılında gerekli iznin alınmasıyla oldu ve Talas Amerikan Koleji 15 Ekim 1928’de 25 öğrenci ile öğrenime başladı ve   1967 yılında kapandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!