IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2015 13:16
KAYSERİ
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, kadına şiddetin önlenmesi için, kadının toplumda, kurum ve kuruluşlarda, toplumun her kesiminde söz sahibi olması gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği’nin koordinatörlüğünde yürütülen, “Kadın ve kız çocuklarına şiddete son” etkinlikleri kapsamında, AGÜ ve Kadın İşbirliği Geliştirme Derneği (KİGDER) ile ortaklaşa, “Kadına şiddete hayır, susma türkü söyle” konulu program düzenlendi.
AGÜ Sümer Kampüsü rektörlük konferans salonunda, hem Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verildiği gün, hem de Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle gerçekleştirilen programda insan hakları, kadın hakları, kadına şiddet konularında konuşmalar ve sunumlar yapıldı.
Programda konuşan Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, dünya genelinde kadınların üçte biri şiddet türlerinden birine maalesef maruz kaldıklarını söyledi.
Aktaş, “Kadına şiddet sorunu aslında küresel bir sorundur. Günümüzde bu sorunun nihayet bir insan hakları olarak kabullenilmesi önemli bir ilerlemedir” dedi.
Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu da istatistiklere bakıldığında sosyal alanda, iş hayatında, siyasette yer alan kadınların sayısının oldukça az olduğunu kaydetti.
Rektör Sabuncuoğlu, “Neden rektör kadın sayısı çok olmasın, neden siyasette, kamuda özel sektörde daha çok başaran kendine güveni olan kadın görmeyelim. Şiddeti önlememiz için kadının toplumda, kurum ve kuruluşlarda, toplumun her kesiminde söz sahibi olabilmesi lazım. Az seviye çalışan daha az edilgen yapıdan, üst seviyede karar verici pozisyonlara ulaşmalarını sağlamamız lazım yoksa bu şiddetle mücadele edemeyiz” şeklinde konuştu.
KİGDER Başkanı Uzm. Dr. Sema Karaoğlu ise konuşmasında, “Kızını dövmeyen dizini döver”, “Erkeğin elinin kiri” gibi sözleri, kültürümüzden silene kadar uğraşacaklarını vurguladı.
Sadece yasaları değiştirerek kadına şiddetin ve cinayetlerin önlenemediğine dikkati çeken Karaoğlu, öncelikle zihniyetin değişmesi gerektiğine işaret etti.
Programda, Psikiyatrist Özgül Karaaslan ile AGÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Derya Büyüktanır da, kadına şiddetin nedenleri, çözüm önerileri ve kadınların dünyada ve Türkiye’deki temsil oranları ile ilgili istatistiksel bilgiler içeren birer sunum yaptı.
Program, KİGDER Türk Halk Müziği Korosu’nu verdiği, Anadolu türkülerinin seslendirildiği konser ile sona erdi.