2015 Yılında KOSGEB 900 İşletmeye 7 Milyon 300 Bin TL Destek Sağladı

Güncelleme Tarihi:

2015 Yılında KOSGEB 900 İşletmeye 7 Milyon 300 Bin TL Destek Sağladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2016 09:54

KOSGEB İL MÜDÜRÜ AHMET ÖZBEKLER

KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler, 2015 yılında 900 işletmeye 7 milyon 300 bin TL destek sağladıklarını söyledi.
2015 yılı ile ilgili değerlendirmede bulunan KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler, “Biz Kayseri KOSGEB Müdürlüğü olarak 2015 yılı içerisinde imalat, hizmet sektörlerinde işletmelere destekler verdik. Bu genel destek programı içerisinde 725 işletmeye 3 milyon 800 bin TL civarında destek sağlamış olduk. Yine destek programlarımız içerisinde bizim için öncelikli olan ARGE inovsayon destek programlarında yaklaşık 20 işletmeye 1 buçuk milyon TL destek sağladık. Son zamanlarda talebin oldukça yoğun olduğu girişimci destek programıyla birlikte yaklaşık 180 girişimcimize 2015 yılı içerisinde 1 milyon 600 bin TL civarında destek sağlamış olduk. Toplam rakamlara baktığımızda da 2015 yılı içerisinde Kayseri’de 900 işletmeye 7 milyon 300 bin TL destek sağladık. Önümüzdeki yıllarda da amacımız bu destekleri olduğu gibi devam ettirmek ve daha da arttırmak olacak” diye konuştu.
Girişimci destek programı ile ilgili bilgi veren Özbekler, “Tabi 2016 yılı için hedeflerimiz öncelikle verilen destek miktarlarını daha önceki uygulama seviyesinin altına düşürmemek ve mümkünse bunu daha da arttırmak. Özellikle yenilenen destek programlarımız mevcut. Onlar arasında girişimcilik destek programı bulunuyor. Girişimcilik destek programı kamuoyunda sıkça bahsedilen girişimcilere, iş kuranlara 30 bin TL hibe, 70 bin TL de sıfır faizli kredide artışlar oldu. Girişimcilere bundan sonra 50 bin TL hibe, 100 bin TL’ye kadar da sıfır faizli kredi uygulanacak. Ayrıca program içerisinde de iyileştirmeler oldu. Biz işletmelerin makine, teçhizat, büro donanımları, personel giderleri ve iş yeri kirasını belirli kriterlere göre destekliyorduk. Bunun içerisinde işletmeler kurdukları işin faaliyet alanlarına göre makine teçhizatta ya da kira ödemesinde kaydırmalar yapabilecekler. İşletmenin kira giderleri yüksekse makine teçhizat bölümünden kira bölümüne kaydırma yapabilecekler. İşletmenin makine teçhizat giderleri daha yüksekse kira giderlerinden makine teçhizata aktarma yapabilecek. Bu şekilde esnek bir program olacak. Bir diğer değişen destek programımız da ‘İş Birliği Güç Birliği Destek Programı’ 5 işletme bir araya gelip ortak bir yatırım yaptıkları takdirde daha önceden 750 bin TL’ye kadar destek uygulanıyordu. Yeni değişen mevzuatla birlikte 5 işletme bir araya gelirse 300 bin TL’si hibe olmak üzere 1 milyon TL’ye kadar destek sağlıyoruz. Bu birleşme yeni bir yatırım, yeni bir üretim olabilir, ortak bir pazarlama olabilir, ortak bir tedarik olabilir. Bununla birlikte sektörel anlamda bir yenilik, ileri teknoloji ve bu alanda işletmeler bir araya gelirse 5 işletme değil 3 işletme de bir araya gelse bizim için yeterli. Burada biz işletmelere 300 bin TL’si hibe olmak üzere 1 buçuk milyon TL’ye kadar destek sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Özbekler ayrıca, “Önümüzdeki dönemde hem girişimcilik destek programları adına hem de iş birliği güç birliği destek programları adına çalışmalar yapmak istiyoruz. Özellikle iş birliği güç birliği alanında çalışmalar yaparak işletmelerdeki ortaklık kültürünü, ortak çalışma kültürünü arttırmak istiyoruz. Çünkü işletmeler yoğun rekabet ortamı içerisinde rekabet güçlerini arttırmak istiyorlarsa ortaklık kurmaları da hem ulusal hem uluslararası pazara açılmalarında işletmelerin rekabet güçlerini arttıracaktır. Önümüzdeki dönemlerde bizim meslek kuruluşlarına yönelik olarak yurtdışına iş gezisi programlarımız var. Meslek kuruluşları tarafından organize edilen iş gezisi programlarına destek veriyoruz. Meslek kuruluşlarına yönelik proje bazlı destek planlarımız var. Meslek kuruluşlarının KOBİ’lere yönelik olarak yaptıkları çalışmaları da destekliyoruz.2016 yılı içerisinde biz bu alanlarda çalışmalarımızı hızlandırmak istiyoruz. Yine 2016 yılı içerisinde üniversitelerimizle görüşmeler yapıp sanayide ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim çalışmaları yapmak istiyoruz. Bu da hem üniversite sanayi işbirliği bakımından hem de sanayicinin kendisini eksik hissettiği alanlarda eğitim sağlayarak onların rekabet güçlerini arttırmak adına bizim için önemli” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!