200 yıllık bezirhane turizme kazandırıldı

Güncelleme Tarihi:

200 yıllık bezirhane turizme kazandırıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 11:48

- Kayseri'de, restorasyonu yapılarak turizme kazandırılan yaklaşık 200 yılık bezirhanedeki 3 tonluk değirmen taşı, 13 metre uzunluğunda ve her biri bir ton ağırlığındaki ardıç ağacından yapılmış 6 hezen direği görenlerin ilgisini çekiyor- Melikgazi Belediye Başkanı Büyükkılıç: - "Germir Mahallesi'nde şahsa ait bir bezirhaneyi alıp yaklaşık 200 bin lira harcayarak restorasyonunu yaptırdık. İçerisine maket insan ve hayvan figürleri yerleştirerek aslına uygun bir görüntü oluşturup bezirhanenin çalışma sisteminin anlaşılmasına yardımcı olduk"

Haberin Devamı

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Kayseri'de, Melikgazi Belediyesi, 1800'lü yıllarda yapıldığı belirlenen ve bölgede yetişen bitkilerin yağını çıkarmak için kullanılan tarihi bezirhanenin restorasyonunu yaptırarak turizmin hizmetine sundu.

Toplanan bitkilerin kurutulduğu ocak, öğütüldüğü değirmen, yağların preslendiği ve depolandığı alan ile hayvanların kaldığı ahır olmak üzere beş bölümden oluşan bezirhanede 3 tonluk değirmen taşı, 13 metre uzunluğundaki her biri bir ton ağırlığındaki ardıç ağacından yapılmış 6 hezen direği, bezirhaneyi gezenlerin ilgisini çekiyor. O zamanın şartlarıyla devasa taş ve direklerin bezirhaneye nasıl getirildiği ziyaretçilerin en çok merak edip sorduğu sorular arasında yer alıyor.

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak sadece yol, park, bahçe ve kaldırım yapmakla yetinmediklerini, şehrin turizm dinamiklerini de harekete geçirmek için çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yakın zamana kadar bezir yağı üretimi yapılan ancak zaman içerisinde gerek ihtiyaç kalmaması gerekse sosyal şartlar nedeniyle atıl duruma düşerek çürümeye terk edilen bezirhaneleri aslına uygun restore ettirip turizme kazandırmaya çalıştıklarını aktaran Büyükkılıç, "Germir Mahallesi'nde şahsa ait bir bezirhaneyi alıp yaklaşık 200 bin lira harcayarak restorasyonunu yaptırdık. İçerisine maket insan ve hayvan figürleri yerleştirerek aslına uygun bir görüntü oluşturup bezirhanenin çalışma sisteminin anlaşılmasına yardımcı olduk. Maketler sayesinde bezirhaneyi ziyaret edenler 200 yıl önce yapılan işlemleri her aşamasıyla daha kolay anlama imkanına sahip oluyor" diye konuştu.

- Animasyon filmi yapıldı

Melikgazi Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Gürcan Senem de restorasyon işlemi tamamlandıktan sonra bezirhaneyi ziyaret edenlerin çalışma prensibini tam olarak anlayabilmesi için yaklaşık 5 dakikalık animasyon filmi yaptıklarını ve ziyaretçilere bunu izlettiklerini ifade etti.

Ayrıca turistlerin tarihi mekanı gezerken yanlarında rehber olmadan da dolaşabilmelerine imkan sağlamak amacıyla Türkçe ve İngilizce metinlerden oluşan panolar hazırladıklarını anlatan Senem, "Eskiden insanlar dağlardan, tepelerden, ovalardan topladıkları bezir yağına dönüşebilecek otları, bitkileri buraya getirirlermiş. Tabi bu bezir yağı için gelen otlar sadece doğada buldukları değil, aynı zamanda tarlalarda da yetiştirilen bitkiler olmuş. Özellikle aspir, ılgın, belemir, keten ve zeyrek gibi bitkilerden beziryağı üretilmiş. 1980'li yıllara kadar bezirhanede aktif olarak yağ üretilmiş. Üretilen yağlar genellikle gaz lambalarında aydınlatma amaçlı kullanılmış" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bezirhanede en çok seten taşı olarak da bilinen 3 tonluk değirmen taşı ile uzunlukları 13 metre, ağırlıkları ise bir tonu bulan ardıç ağacından yapılmış 6 hezen direğinin ilgi çektiğini belirten Senem, şöyle devam etti:

"Bezirhane küçük ve dar bir mekan. Bezirhanenin hemen girişindeki değirmende 3 tonluk seten taşı at yardımıyla döndürülerek öğütme işi yapılmış. İkinci bölümde yine öküz veya manda yardımıyla döndürülen hezen direkleri var. İnsanlar içeriye girince bu büyüklükteki objeleri görünce şaşırıyor ve nasıl içeriye konduğunu merak ediyor. Bize 'siz sonradan mı eklediniz?' diye soran çok oluyor. Ancak biz içerisinde maketler hariç hiçbir parçayı sonradan eklemedik. Sadece gerçekçi olması ve canlandırma yapabilmek için insan ve hayvan figürleri yerleştirdik."

Haberin Devamı

Senem, bezirhanenin 2016 yılında turizme kazandırıldığını ve ziyaret eden insanların büyük bir hayranlıkla ayrıldığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!