Tüketicilere sosyal medyada dolandırıcılık uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 11:21

- TÜSODER Genel Başkanı Ağaoğlu: - "İnsanlarımız, TC kimlik numarası, ev adresi, banka hesap numarası ve diğer kişisel bilgilerini kesinlikle vermesin" - "Vatandaşlarımız bu tarz durumlarla dolandırıldıklarında şehirlerinde varsa bilişim savcısına, yoksa diğer savcılara müracaat etmelidir. Onlar da bilişim savcısına konuyu yönlendireceklerdir"

Haberin Devamı

KASTAMONU (AA) - YUSUF ÇELİK - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, son günlerde sosyal medyada açılan sahte profillerle dolandırıcılığın arttığını belirterek, "İnsanlarımız, TC kimlik numarası, ev adresi, banka hesap numarası ve diğer kişisel bilgilerini kesinlikle vermesin" dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kötü niyetli kişi ve kurumların sosyal medya üzerinden yanıltıcı ilan ve reklamlarla cazip ürünleri ucuz fiyatla satmak yanında kredi ihtiyaçlarına da çözüm getirebileceklerini vaat ettiklerini söyledi.

Vatandaşlarla sosyal medya aracılığıyla iletişim kuranların, birtakım bilgilerini de edindiklerine dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Daha sonra da insanları dolandırarak mağduriyetlerine yol açıyorlar. Tüketiciler bu alanda adeta sahipsiz. Bunlara mutlaka 'dur' denilmesi lazım. Bu nedenle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Tüketicinin Korunması ve Piyasanın Korunması Genel Müdürlüğünün, isminden de anlaşılacağı üzere asli görevleri yanında, aynı kurum bünyesindeki Reklam Kurulu da devreye girmelidir. Reklam Kurulu, Tüketici Kanunu uyarınca bilgi eksikliğini istismar etmek suretiyle tüketicileri, aldatıcı reklamların önüne geçmeye yetkili ve görevlidir. Bunlarla tüketicileri kandırmaya çalışan firmaları ve kişileri idari para cezalarının yanında savcılıklara ihbar edebilir ve yanıltıcı reklamlarla ilgili bedelini bu sahtekar firmalardan almak kaydıyla Türkiye’deki medya kuruluşlarında bu ilanın yalan olduğuna dair duyurular yapabilir.

Haberin Devamı

Bu duyuruların masrafları ve ilan tutarları da sahte ilanları veren firmalardan tahsil edilir."

Ağaoğlu, vatandaşların tanımadıkları kişilerle sosyal medya aracılığıyla iletişim kurmamaları gerektiğine işaret ederek, "İnsanlarımız, TC kimlik numarası, ev adresi, banka hesap numarası ve diğer kişisel bilgilerini kesinlikle vermesin. Vatandaşlarımız bu tarz durumlarla dolandırıldıklarında şehirlerinde varsa bilişim savcısına, yoksa diğer savcılara müracaat etmelidir. Onlar da bilişim savcısına konuyu yönlendireceklerdir" diye konuştu.

Haberin Devamı

- Sosyal medyada tüketicilere kredi tuzağı

Kastamonu’da yaşayan 29 yaşındaki Ramazan Tufan, tanımadığı firma yetkililerinin kendisiyle sosyal medyadan iletişime geçtiğini söyledi.

Tufan, şunları kaydetti:

"Daha sonra yazıştığım kişi, kredi çıkmayan kişilere kredi kullandırdıklarını söyledi. Bunun için kişinin sigortalı olması gerekmediğini de ifade etti. Bunun nasıl mümkün olabileceğini sorduğumda genel müdürlükle irtibata geçerek bunu hallettiklerini aktardı. Genel müdürlüğün de hangi kuruma ait olduğunu sormama rağmen söylemiyor. İşin garip tarafı, telefondan TC kimlik, cep telefonu, sabit hat numarası istiyorlar ve cep telefonuna doğrulama kodu geleceğini, bunu kendilerine söylememi talep ediyorlar. Bana 'krediyi bankadan aldığınızda bize yüzde 20 komisyon ödüyorsunuz' denildi. İşin diğer garip tarafı da "Krediyi aldıktan sonra belki kötü niyetli birisi olduğum için o komisyonu ödemeyeceğim’ dediğimde, öyle bir şey yaptığım takdirde beni mimleyeceklerini ve faturalı hat dahi alamayacağımı söylediler. Dolandırıcı olduklarını anladım ve hiçbir kişisel bilgiyi vermedim."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!