Pancar üreticileri, şeker veriminin düşüklüğünden dertli

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 12:26

- Şeker İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Çuhadaroğlu: - "Kastamonu ve ülke genelinde pancardaki şeker oranının düşüklüğü iklim şartlarıyla alakalı, ülke genelindeki 19 fabrikada bu sıkıntı yaşanıyor" - Üretici Özsoy: - " Geçen senelerde şeker oranı yüzde 17 ile 20 arasında çıkıyordu. Bu yıl ise yüzde 9-10’larda kaldı. Bu da pancar üreticisinin bu yılki kaybının yüzde 40-50 oranında olduğunu gösteriyor"

Haberin Devamı

KASTAMONU (AA) - MEHMET TUĞCU - Taşköprü ilçesindeki şeker pancarı üreticileri, iklim koşulları bağlı şeker veriminin düşmesi nedeniyle, taban digestionunun (şeker varlığı) yüzde 16'dan yüzde 12'ye çekilmesini istiyor.

Şeker İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çuhadaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker veriminin düşmesi nedeniyle üreticilerin zor günler geçirdiğini söyledi.

"Kastamonu ve ülke genelinde pancardaki şeker oranının düşüklüğü iklim şartlarıyla alakalı. Ülke genelindeki 19 fabrikada, bu sıkıntı yaşanıyor" diyen Çuhadaroğlu, şöyle devam etti:

"12 yıl kadar önce de aynı sorun yaşandı. Konuyu siyasilerimize ilettik. Bu konuda, Bakanlar Kurulu'nda karar alınması gerekiyor. Şu an pancarda taban digestionu (şeker varlığı) yüzde 16, Bakanlar Kurulu’nda alınacak kararla bu oran yüzde 10-12’ye çekilebilecek. Bu sayede çiftçinin zararının önüne geçilmesini ümit ediyoruz. Bunun için Bakanlar Kurulu’ndan bu kararın çıkması lazım. Taşköprü’de yaklaşık bin 300 üretici var. İlçenin kotası 109 bin ton, beklenti ise 100 bin ton. Geçen yılki taban fiyat tonda 144 lirayken, bu yıl 150 lira."

- Pancar üreticileri dertli

Haberin Devamı

Ağcıkişi Mahallesi'nde pancar üreticilerinden Mehmet Özsoy da en büyük sıkıntılarının şeker varlığındaki düşüş olduğunu, kayıplarının yüzde 40-50'ye vardığını anlattı.

Daha önce benzer sıkıntılarının olmadığına dikkati çeken Özsoy, şunları kaydetti:

"Geçen senelerde şeker oranı yüzde 17 ile 20 arasında çıkıyordu. Bu yıl ise yüzde 9-10’larda kaldı. Bu yılki düşüşün nedeninin tohumla alakalı olduğunu düşünüyoruz. Pancarda taban fiyatı 16, şeker oranında kilogramda 15 kuruş. Şeker oranındaki her bir puanlık düşüş, fiyatın 10 kuruş düşmesi anlamına geliyor. Bu da pancar üreticisinin bu yılki kaybının yüzde 40-50 oranında olduğunu gösteriyor. Normal şartlarda pancar üreticisi zaten bu kadar kazanamamakta. Bu konuda yetkililerden yardım eli bekliyoruz. Aksi halde pancar üreticisi emeğinin karşılığını alamayacağı gibi zarar da edecek."

Tekke Mahallesi’nden İsmail Çalışkan da pancar deposunda tek makinenin çalıştığını, bunun üreticileri mağdur ettiğini öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!