"Mehmet Akif Ersoy, milli mücadeleye Kastamonu'dan destek verdi"

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Akif Ersoy, milli mücadeleye Kastamonudan destek verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2014 12:02

- KÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz: - "Mehmet Akif Ersoy'un Nasrullah konuşmaları, şiir şeklinde Açıksöz gazetesinde yayımlandı, bu ve benzeri çalışmalarla halkı uyanışa çağıran, milli mücadelenin manevi ayağını kuran çalışmalarının Kastamonu'da yapıldığına şahit oluyoruz"

Haberin Devamı

KASTAMONU (AA) - YUSUF ÇELİK - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un milli mücadele döneminde Kastamonu'da önemli işler yaptığını belirterek, "Mehmet Akif Ersoy'un Nasrullah konuşmaları, şiir şeklinde Açıksöz gazetesinde yayımlandı, bu ve benzeri çalışmalarla halkı uyanışa çağıran, milli mücadelenin manevi ayağını kuran çalışmalarının Kastamonu'da yapıldığına şahit oluyoruz" dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milli şairin İstanbul'dan Ankara'ya, oradan da 19 Ekim 1920'de Kastamonu'ya geldiğini hatırlattı.

Mehmet Akif'in o dönemde konuşmalarıyla, vaazlarıyla ve şiirleriyle öne çıktığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"24 Aralık 1920'ye kadar Akif'in Kastamonu'da ikamet ettiğini biliyoruz. Bu sürede Kastamonu'nun ilçelerini de gezmiş ve özellikle Nasrullah Camisi'nde 4 vaazı var. O dönemde Sebilürreşad dergisinin 464., 465. ve 466. sayıları burada yayımlanıyor. Bu sayıların başka özelliği Akif'in Kastamonu'da Nasrullah Camisi kürsüsünden yapmış olduğu konuşma metinlerinin yayımlandığı sayılardır."

Haberin Devamı

- "Şiirleriyle Açıksöz gazetesine destek verdi"

Yılmaz, Kastamonu'da 15 Haziran 1919'da yayın hayatına başlayan Açıksöz gazetesinin milli mücadeleye önemli destek verdiğini anlattı.

Mehmet Akif'in Kastamonu'ya geldikten sonra şiirleriyle gazeteye destek verdiğine işaret eden Yılmaz, şu bilgiyi paylaştı:

"Kır Ağası'nın Rüyası, Köse İmam'ın Defterinden, Ey Müslüman, Umar Mıydın ve Yeis Küfürdür" gibi çeşitli şiirleri gazetenin 98. sayısına kadarki nüshalarında yer almıştır. Mehmet Akif Ersoy'un Nasrullah konuşmaları, şiir şeklinde Açıksöz gazetesinde yayımlandı, bu ve benzeri çalışmalarla halkı uyanışa çağıran, milli mücadelenin manevi ayağını kuran çalışmalarının Kastamonu'da yapıldığına şahit oluyoruz. 24 Aralık 1920'de Kastamonu'dan ayrılarak Ankara'ya gitmiş ama irtibatını koparmamış, şiirlerini gazeteye göndermeye devam etmiştir."

Haberin Devamı

Milli şairin konuşmalarındaki üsluba bakıldığında emperyalist devletlere karşı dik durmak gerektiği vurgusu yaptığına işaret eden Yılmaz, İtilaf Devletleri'nin uygulamalarına karşı halkın manevi anlamda beslenmesine yardım ettiğini aktardı.

- Açıksöz gazetesi

15 Haziran 1919'da yayın hayatına başlayan Açıksöz gazetesi, 1931'e kadar 2 bin 270 sayı basıldı.

Gazetenin 1919-1928 yıllarında yayımlanan Osmanlıca nüshaları, Kastamonu Yazma Eser Kütüphanesi'nde ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!