Hes’lerin Atasına Kastamonu Belediyesi Sahip Çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hes’lerin Atasına Kastamonu Belediyesi Sahip Çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 17:21

Kastamonu Belediyesi, tarihi HES kanalına sahip çıktı.

Kastamonu Belediyesi, Hidroelektrik Santrallerin atası kabul edilen ve 1950’lerde şehrin elektrik ihtiyacını karşılayan tarihi HES’e sahip çıktı.
Kastamonu’ya bağlı Yukarı Elyakut Köyü’nde Araştırmacı-Gazeteci Cebrail Keleş tarafından bulunan tarihi HES’e Kastamonu Belediyesi sahip çıktı. Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın talimatı doğrultusunda Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Tot ve gazeteci Cebrail Keleş, birlikte Yukarı Elyakut Köyü’nü ziyaret ederek, yerinde incelemeler yaptılar. Başta Köy Muhtarı Satı Çelebioğlu ile gazeteci Cebrail Keleş’ten tarihi HES hakkında detaylı bilgiler alan Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Tot, Kastamonu Belediyesi olarak ilerleyen dönemde Kent Tarihi Araştırma Merkezi kurma düşüncelerinin olduğunu belirterek, bu kapsamda Kastamonu’nun tarihini yansıtan her türlü bilgi, belge, eşya ve malzemelere büyük önem verdiklerini söyledi.
Yukarı Elyakut Köyü’nde bulunan HES’in 1947 yılında yapılarak, yaklaşık 30-40 yıl boyunca Kastamonu’nun elektriğinin buradan karşılandığını söyleyen Adnan Tot, “Bu bölgede uzun bir su kanalı oluşturularak, suyun yüksekten akışı sağlanmış. Doğaya veya başka bir yere hiçbir zarar vermeden, kurulan kanal sayesinde akan su, burada bulunan su türbinini çalıştırmış. Yani suyun içindeki kinetik enerji, buradaki türbin sayesinde elektrik enerjisine çevirerek elektrik üretilmiş” dedi.
Üretilen elektriğin, türbinin yanı başında kurulu olan trafo sistemi sayesinde şehre iletilerek elektrik dağıtımı yapıldığını belirten Adnan Tot, “1950’li yıllarda kurulan bu sistemle şehrin elektrik ihtiyacı uzun yıllar karşılanmış. Zamanla elektrik üretim ve dağıtımını planlayan merkezi idare tarafından büyük barajlar ve elektrik santralleri yapılması sonucunda, Yukarı Elyakut Köyündeki HES gibi tesisler işlevini yitirmiş ve atıl vaziyete düşerek kaderine terk edilmiş. Biz, Kastamonu Belediyesi olarak inşallah kurmayı planladığımız Kent Tarihi Araştırma Merkezi’nde bu tür eserlere yer vereceğiz. Bu sayede, eskiden binbir türlü zorluklarla yapılan bu hizmetleri gözler önüne sermiş olacağız. Vatandaşlarımız da şimdiki sistemler ile eskiler arasındaki farklılıkları görmüş olacaklar” diye konuştu.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın ortaya koyduğu hedefler doğrultusunda Kastamonu’nun zengin tarihi mirasına sahip çıkmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Tot, bu değerlerin korunarak gelecek nesillere aktarılmasının önemli bir hizmet olduğunu kaydetti. Vatandaşlara da çağrıda bulunan Başkan Yardımcısı Tot, Kastamonu ile ilgili bu tür tarihi öneme sahip olduğunu düşündükleri bilgi, belge ve materyalleri Kastamonu Belediyesi’ne ulaştırmalarını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!