IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2015 16:17
İLİM YAYMA CEMİYETİ, DÜZENLEDİĞİ KONFERANSLA ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN KASTAMONULU KAHRAMANLARINI ANLATTI.
İlim Yayma Cemiyeti, düzenlediği konferansla Çanakkale Zaferi’nin Kastamonulu kahramanlarını anlattı.
İlim Yayma Cemiyeti salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İlim Yayma Cemiyeti’nin manevi değerleri koruması ve bunu halka anlatmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “İlim Yama Cemiyeti, kuruluş amacı çok önemli bir cemiyet. Çalışmalarıyla da hem gençleri hem de geleceğimizi teminat altına alıyor. Yapmış oldukları çalışmalarından dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum. Çanakkale dünyaya meydan okuduğumuz bir zaferdir. Bu şekilde de tarihteki yerini almıştır. Bu zaferin kazanılmasında Kastamonu halkının çok önemli bir payı vardır. Manevi değerlerimizi korumamız lazım. Mehmet Feyzi Efendi’nin ölüm yıldönümüdür. Mehmet Feyzi Efendi gibi büyük alimlerin öğrettiklerini bizde gelecek nesillere öğretmeliyiz” dedi.
Yıllardır Çanakkale Zaferinin kutlandığını ve bu tarihi zaferden ders çıkarılmaya çalışıldığını vurgulayan İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şube Başkanı Fatih Köse ise, “Çanakkale’de Kastamonu’nun izlerinin neler olduğunu ve ne kadar büyük katkı verdiğini Yazarımız Hüseyin Akın’ın anlatımıyla bunu yakından öğreneceğiz. Bu vesile ile geçmişimizden daha büyük dersler çıkarmayı umuyoruz. 17-19 Nisan tarihlerinde Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Üniversitesiyle beraber Risale Akademisini ve Kastamonu Lahikalarının inceleneceği bir sempozyum gerçekleştireceğiz. Mayıs içerisinde
Fetih programını da yapacağız” diye konuştu.
Konferansa konuşmacı olarak katılan “Çanakkale’nin Kastamonulu Kahramanları” kitabının da yazarı Hüseyin Akın da, Çanakkale Zaferini tarih kitaplarının yeterince yansıtamadığını ve bu ruhu yaşatmak için böyle bir kitap yazmaya karar verdiğini kaydetti. Akın, şöyle konuştu: “Önümüzdeki 13 yıla kadar Çanakkale Zaferi ile ilgili kutlamalar yoktu. İnsanların hafızasından bu tarihi coşku silinmek istenmişti. Kastamonu’da tarihi zaferin vurgusunu nasıl yaparım diye düşündüm. Elimizde fazla bir doküman da yoktu. Kastamonu gerçekten tarihi zaferleriyle öne çıkmış bir vilayetimiz. Türkiye’de şehit veren iller sıralamasında 4’üncü sırada yer almaktadır. Böyle bir kahramanlığa ev sahipliği yapmış bir kenti anlatmak gerektiğini inandım. Osmanlı arşivlerine baktığımızda da bu bilgiler yeterli seviyede değildir. Halkın dilinden bu hikâyeleri dinleyebilir miyiz diye fikir yürüttüm. Kastamonu’yla ilgili bir kitap yazmamın asıl nedeni böyle bir kentin olduğuna dikkat çekmektir. Kastamonu köyünden, ilçesine her noktası şehit kanına bulanmış bir şehitler diyarıdır”