IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2015 17:33
KKYDP kapsamında Kastamonu'da 44 projeye 8 milyon tl hibe desteği ödendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi projesi kapsamında Kastamonu’da hayata geçirilen 44 projeye 8 milyon 666 bin TL hibe desteği ödemesi yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Organize Sanayi Bölgesinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi’nin katkılarıyla kurulan 4 yeni tesisin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Vali Şehmus Günaydın, yatırımcıların ihtiyaçlarını gidermek için devlet olarak önemli katkılar verdiklerini belirterek, “2006 yılından beri 1’inci ve 8’inci etaplarda yaklaşık 8 milyon 666 bin lira civarında bir hibe vermişiz. Bugün ki törende de dağıtacağımız hibe miktarı 1 milyon 38 bin liradır. Daha fazla istihdam için, daha fazla üretim için yatırım yapan bu firmalarımızın desteklenmesi büyük önem arz ediyor. Son 12 yılda bu konuda devlet olarak çok ciddi destekler verdik. Bunun sonucunda da firmalarımız uluslararası alanda da önemli başarılar elde ediyor. İhracat yapıyorlar, yurt içinde de önemli ölçüde istihdama katkılar sağlıyorlar. Bunun devamı için bizde, devlet olarak her zaman bu hibeleri en iyi şekilde, en verimli şekilde vermeye devam edeceğiz” dedi.
“YILDA 12 BİN TON PATATES ÜRETİYORUZ”
Kastamonu’da patates üretiminde son yıllarda önemli gelişmelerin sağlandığını ifade eden Vali Günaydın, “Ürettiğimiz sarımsağı, Organize Sanayi Bölgesindeki tesiste ürettiğimiz sarımsağı işleyip, katma değeri daha yüksek bir ürün şeklinde daha fazla kazançla bunu satıyoruz. Bunun aynı şekilde patateste de yapabiliriz. Kulaksız Barajı’nın sulama kanalları devreye girmesiyle birlikte patates üretiminde çok ciddi bir artış bekliyoruz. Devrekani’de yaklaşık 3 bin dönümde patates üretimi yapılıyor. Ortama dönüm başına 3-3,5 ton civarında patates alıyorlar. Buda yaklaşık olarak 10-12 bin ton arasında bir patates yapıyor. Bunu arttığınız zaman Organize Sanayi Bölgesinde bu patatesi işleyecek, daha katma değeri yüksek hale getirecek tesislere de ihtiyaç olacak. Bu yüzden biz, devlet olarak tarımsal üretimi de destekliyoruz. Bu konudaki desteklerimiz ve hibelerimizde devam edecek” diye konuştu.
“OSB’DE YATIRIM SÖZÜ VERİP DE ÜRETİME BAŞLAMAYAN FİRMALARDAN ARSASI GERİ ALINACAK”
Organize Sanayi Bölgesinde, faaliyetlerini devam ettiren firmaların veya OSB’den yer alıp da üretime geçemeyen veya değişik nedenlerle üretime ara vermiş firmalara da çağrıda bulunan Vali Günaydın, “Bizim amacımız, OSB’de parsel tahsisi yaptığımız firmaların biran önce üretime geçmesidir. Çünkü Kastamonu’muza daha fazla istihdam için, daha fazla refah için mutlaka bu tesisleri hizmete, üretime açmak zorundayız. Firmalarımızın, sıkıntıları olabilir, bir takım zorlukları olabilir biz, valilik olarak, özel idare olarak, ticaret odası olara, belediye olarak bütün kamu kurum ve kuruluş olarak bunların önündeki engelleri kaldırmaya hazırız. Yeter ki bize gelsinler ve sıkıntılarını anlatsınlar. Burada tahsis ettiğimiz parsellerin boş kalması, sırada bekleyen yatırımcıların önünde de ciddi bir engel oluyor. Dışarıdan gelen veya buralardan talepte bulunanlar, şayet buradan parsel alan arkadaşlarımız üretime geçmedikleri taktirde bunları değerlendirmek zorunda kalacağız. Bu yüzden parsel tahsisi yapılan arkadaşlarımızın biran önce üretime geçmesi için daha fazla gayret ve çaba göstermelerini bekliyoruz”
“44 PROJEYE 8 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPILDI”
2006 yılından itibaren Kastamonu’da hazırlanan 44 projeye 8 milyon 666 bin TL hibe desteği ödemesi yaptıklarına dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman da, şunları söyledi: “2006 yılından bu yana 10. Etabını uygulamakta olduğumuz Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırmaların Desteklenmesi konusunda ilimizde bu güne kadar 44 proje tamamlanmış olup, 17 milyon 469 bin 938 TL’lik yatırıma karşılık 8 milyon 661 bin 128 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Yatırımlarla 500’ün üzerinde istihdamı sağlanmıştır. Bugün burada açılışını gerçekleştireceğimiz Day-Pa Gıda ve İhtiyaç Maddeleri’nin 800 bin TL’lik yatırımına karşılık 347 bin TL hibe desteği, Ilgaz Et ve Et Ürünleri’nin 219 bin TL’lik yatırımına karşılık 109 bin TL hibe desteği, Miskos Helva’nın 1 milyon 150 bin TL’lik yatırıma karşılık 384 bin TL hibe desteği ve Ovaköy Gıda’nın 400 bin TL’lik yatırımına karşılık 199 bin TL hibe desteği verilmiştir. Toplamda 4 firmanın 2 milyon 567 bin 85 TL’lik yatırımına karşılık 1 milyon 38 bin 806 TL hibe desteği ödemesi yapılmıştır. Program kapsamında 10. Etap başvurulan değerlendirilerek programa alınmış olup, yatırımcılarımızla sözleşme imzalanarak projelerin uygulanmasını başlanmıştır. Sözleşme imzalanan Gökkale Tarım ve Hayvancılık firmasında, Entegre Biyogaz ve Gübre Kurutma Paketleme Tesisi Projesi uygulanacak olup gübreden biyogaz, biyogazdan elektrik üretilecektir. Böylece hem çevre kirliliği önlenmiş, hem gübre değerlendirilmiş hem de 250 kilowaat elektrik üretimi gerçekleştirilmiş olacaktır. Proje ülkemizde uygulanan ilk entegre proje olmasıyla da örnek bir proje olacaktır. Devrekani Yem ve Taşköprü Silaj tesislerinde ise teknoloji yenilenmesi ve kapasite artırımı konusunda proje uygulanacaktır. Program 01.06.2016 tarihinde sona erecektir”