TKDK’da Bilgilendirme Toplantısı

Güncelleme Tarihi:

TKDK’da Bilgilendirme Toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2015 10:27

Kars İl Koordinatörlüğü toplantı salonunda, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun çıkmış olduğu 14. Başvuru Çağrı İlanı, koordinatörlük faaliyetleri ve bu zamana kadar desteklenmiş projeler hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Kars İl Koordinatörü Ömer Balun yaptığı konuşmada Kurum hakkında bilgiler verdi.
Balun, “Kurumumuz; AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların, ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanarak göçün önlenmesini, istihdam yaratarak illerin gelişimine katkıda bulunulmasını hedefliyor. TKDK, tarım sektörünün gelişmesini ve tarımsal nüfusun refah seviyesinin yükseltilmesi ile Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyumunun sağlanmasını amaçlamaktadır” dedi.
IPARD kapsamında Avrupa Birliği’nin ortak tarım politikası, kırsal kalkınma politikası ve ilgili politikaların uygulanması, yönetimi için uyum hazırlıkları ve yeni politikaların geliştirilmesinin desteklendiğini kaydeden BALUN, IPARD’ın ayrıca tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkıyı amaçladığını da ifade etti. BALUN, "Fonların tamamının kullandırılması kurumumuz için öncelikli hedeftir. Kırsal kalkınma için katılım öncesi süreçte tahsis edilen IPARD fonlarının kullanımına yönelik, Ağustos 2011 tarihinden bugüne kadar yatırımcıları fonlardan faydalanmaya çağıran toplam 14 Başvuru Çağrı İlanı yayınladık" diye konuştu.
“YATIRIMCI SAYISI 59’A ULAŞTI”
Proje sayılarının arttığına dikkat çeken İl Koordinatörü Ömer BALUN, Kars TKDK olarak yaptıkları çalışmaları ve projelerini anlatmaya şöyle devam etti:
“TKDK Kars İl Koordinatörlüğü olarak, 2011 yılında akreditasyonun alınmasını müteakip çıkılan çağrı ilanlarında proje kabulü ve onaylanan proje sayılarında gittikçe artan bir eğilim gözlenmiştir. Yatırımcılar AB standartlarında bir işletme sahibi olma konusunda kurumumuzun yapmış olduğu yoğun tanıtım faaliyetleri neticesinde başlangıçtaki çekingen tutumlarından vazgeçerek proje yapma konusunda ikna oldular ve örnek işletmeler ortaya çıktıkça da proje sayımız arttı. Eksi 40 dereceleri bulan yoğun kış şartlarının yaşandığı ilimizde zaman zaman yerinde kontrol çalışmaları oldukça güçleşmiş hatta kimi durumlarda yatırım yerlerine ulaşmak için at sırtında yolculuk edilmesi gerekmiştir. Bu aşamada ilimizde toplamda sözleşme imzalanan yatırımcı sayısı İl Koordinatörlüğümüzde görevli tüm çalışma arkadaşlarımızın yoğun ve özverili çalışmaları sayesinde 59’a ulaştı ve bu yatırım sayısının hızla artmasını bekliyoruz. Toplam 59 projeye 40.353.125,77 TL hibe desteği sağladık.”
"IPARD KAPSAMINDA FAYDALANICILARIMIZA 10 BAŞLIK ALTINDA DESTEK SAĞLIYORUZ"
Çalışmalarımız tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ile kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi olmak üzere 3 ana başlık üzerinden yürütülmektedir. Malumunuz, Kars hayvancılığın merkezi konumunda olan bir şehirdir. Burada hayvancılığı geliştirmek ve ilerletmek istiyoruz. Aynı zamanda bu faaliyetlerimizi çeşitlendirmeyi hedefliyoruz. Kars’ta bulunan vatandaşlarımızın sadece hayvancılık değil; daha farklı alanlarda da gelir elde etmesi için farklı yatırım alanlarını sunuyoruz.
Başlıkları detaylandıracak olursak;
Süt üreten işletmeler, Besi ve kanatlı eti üreten işletmeler, Süt ve süt ürünleri işleme tesisleri (mandıralar) ve süt toplama merkezleri, Et işleme tesisleri ve kesimhaneler, Su ürünleri işleme tesisleri, Meyve/sebze işleme tesisleri, Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi (arıcılık, süs bitkileri, tıbbi/aromatik bitkiler), Yerel ürünler, Kırsal turizm, Kültür balıkçılığı olmak üzere toplamda 10 başlık altında proje sunulabilir.
2010 yılından 2014 yılı sonuna kadar 59 projeye yaklaşık 40,4 milyon TL civarında destek verdik. 2015’de 13. çağrı kapsamında alınan 14 projenin incelenmesi devam ediyor. 14. Çağrı kapsamında gelecek olan projelerle birlikte bu sayı daha da artacaktır.
"Genç girişimcilerimizi daha çok teşvik etmeye çalışıyoruz"
TKDK olarak bir yatırımlarınıza %50 ile %65 civarında destek veriyoruz. Kişi 65 yaş üzerindeyse bize müracaat edemiyor. Başvuru sahibi 40 yaş altındaysa bizden ekstradan % 5 destek alıyor. Kars ili kırsal alanda olduğu için zaten başvuru sahipleri hayvancılıkta % 60 oranında destek miktarı alıyor. Tabi kişi 40 yaş altındaysa bu oran % 65 oluyor. Bu anlamda genç girişimcilerimizi daha çok teşvik etmeye çalışıyoruz.
“TKDK projeleri dikkat çekiyor, Kars’ın çehresi değişmeye başlıyor”
Kars İl Koordinatörlüğü 2011 yılında almaya başladığı projeler ile Kars’ın çehresini değiştirmeye başlamıştır. Kars’ta bugüne kadar toplam yatırım tutarı 86 Milyon TL olan 59 projeye 40,4 Milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. Bu tutar öncelikle kent ekonomisine sonra da ülke ekonomisine yapılmış çok ciddi bir katkıdır. Çarpan etkisi de göz önünde bulundurulduğunda TKDK’nın sağlamış olduğu katkının boyutunun sözü edilen rakamlardan daha fazla olduğu görülecektir.
TKDK’nın katkısı sadece ekonomik temelli değildir. Beraberinde sosyal ve kültürel gelişmeyi de getirmektedir. Gerçekleşmiş olan projeler neticesinde Kars’ta 174 kişilik bir istihdam yaratılmıştır. Kadın girişimciler ve genç girişimciler TKDK’nın uygulamakta olduğu kriterler sayesinde bir adım öne geçmiştir.
AB standartlarına ulaşmak için gerçekleştirilen bu projeler sayesinde insanlar, üretimin kaliteli ve modern bir şekilde yapılabileceğini ve bu şekilde yapılan üretimin daha verimli olduğunu görmüşlerdir. Sayıları her geçen gün artan ve daha da artacak olan TKDK destekli yatırımlar sayesinde insanlar artık iyi veya kötü işletme ayrımını yapabilmektedirler. Başvuru sahiplerinin ve vatandaşların konuşurken kullandıkları “TKDK ahırları gibi” ifadesi bu ayrımın en güzel ifadesidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!