IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2015 12:01
KARS’TA ERİŞTE KESİLMEYE BAŞLADI
Kars’ta kışın sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte’ kesilerek iplerde yerini almaya başladı.
Yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte Kars’ta kış hazırlıkları yavaş yavaş başladı. Kent merkezinde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor.
3-4 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen erişteler, tellere asılarak kurutulmaya başladı. Kars’ın Cadde ve sokaklarında yıllardan beri gelenek haline gelen erişte kesimi, cadde ve sokakları kullanan vatandaşlarında dikkatini çekiyor. Bir taraftan kesilen erişteler, diğer taraftan tellere kurutulmak için asılan erişteler renkli görüntüler oluşturuyor.
Kış aylarının olmazsa olmazlarından olan erişteler, Kars’ta kış aylarında sofralarda yerini alıyor. Özellikle Kars’tan göç etmiş büyük şehirlerde yaşayan akrabalarına erişte gönderdiklerini belirten vatandaşlar, kestikleri eriştelerden İstanbul’daki akrabalarına göndereceklerini belirttiler.
Kışın çorba ve pilavı yapılan eriştenin Kars’ta yoğun olarak tüketildiğini belirten Ayten Korkmaz, “İmece usulü yapıldığı için pek yorucu olmuyor. Kış yemeklerimizden olan erişte özellikle çorba ve pilavda kullanılıyor. Biz mahalle sakinleri olarak komşularımız arasında dayanışma geleneği devam ediyor. Bizler tarif ederken genç kızlarımız ve gelinlerimizde işlerimizi yapıyoruz” dedi.
Kars’ta mahalleli kadınların ortaklaşa kestikleri erişteler, daha sonra tellere asılarak kurutuluyor. Kurutulan erişteler fırınlarda kavrulduktan sonra kışın sofralarda yerini alıyor.
“ERİŞTE PİLAVI”
Kars yöresinde genellikle beyaz pirinç kullanılmaz. Pilavlarda bulgur ya da erişte tercih edilir. Erişte pilavı da erişte ve mercimek katılarak yapılır. Önce mercimekler haşlanır, acı suyu dökülen mercimeklerin içine erişte katılır. Kaynatılarak süzülür tereyağında halka halka doğranan patatesler kızartılır ve erişte mercimek karışımının üzerine dökülür. Sonra bu karışım kısık ateşte bir kere daha pişirilir.