Kars’ta Amatör Balıkçılar Dertli

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2015 13:43

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden aldıkları belge ile özellikle yaz aylarının belirli dönemlerinde avlanmak üzere gittikleri göl, dere ve akarsularda balık kalmadığını ifade eden amatör balıkçılar, yetkililerden kaçak avlanmanın önüne geçmelerini istediler.
Son yıllarda Kars genelinde balık yuvalarına dalarak, yuvalara serpme ağ sermek suretiyle balık yakalayanların balık neslini tükettiğini ifade eden amatör balıkçılar, Kars’ın bir çok noktasında dalarak ve yuvalara ağ sermek suretiyle balık tutulduğunu ve bu yöntemle özellikle yayın, çınar ve tatlı suda bulunan büyük sazan balıklarının kalmadığını belirttiler.
Hem spor, hem de eğlence amaçlı oltalarla yapılan amatör balıkçılık, son yıllarda büyük ilgi görüyor. Karslı amatör balıkçılar da, başta Çıldır Gölü olmak üzere diğer göletlere ve akarsulara giderek balık avlıyorlar. Ancak, büyük uğraşlarla balık tutmaya çalışan oltacılar, ağcılar ve dalarak yuvalara tor sermek süretiyle katliam yaparcasına balık tutanlardan yana dert yanıyorlar.
Kars’ta balık avı yasağına uymayarak Çıldır ve Arpaçay Barajı’nda ağlarla balık tutulduğuna dikkat çeken Amatör Balıkçılar, son yıllarda Kars çayının geçtiği güzergahlar üzerine yuvalara ağ sererek dalmak suretiyle balık katliamı yapıldığını vurguladılar.
Mezre Köyü altından başlayarak Uzunzayım, Atçılar, Geçit, Şahnalar’dan devam ederek Arpaçay barajına dökülen Kars Çayı’nda dalarak balık katliamı yapıldığını ifade eden Amatör Balıkçılar, “Allah’a şükür göllerde balık kalmadı. Balıkçılar gölleri kuruttular. Şimdi de Kars Çayı’nı kurutacaklar. Zaten Kars Çayı’nın bir kısmında balık yok. Kalan bölümü de istila altına alınmış. Oltayla balık tutmak mümkün değil. Çünkü artık bir serme tor alan 4-5 kişi suya girerek balık yuvalarına toru seriyor ve yuvada büyük küçük ne varsa tutuyor. Balığa kaçma şansı bile tanımıyorlar. Bunu da marifetmiş gibi sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıyorlar. Yetkililerin bu şekilde balık tutarak balık neslini kurutan balıkçıları cezalandırmaları gerekiyor” dediler.
KONTROLLER SIKLAŞTIRILSIN, CEZALAR AĞIRLAŞTIRILSIN
Kars’ta göl ve akarsularda yeterli kontrollerin yapılmadığını savunan amatör balıkçıları, “Göllerde ve akarsularda kontroller yeteri kadar yapılmıyor. Belki de cezai müeyyideler yeterli değil. Her ne olursa olsun, bu kıyımın mutlaka önüne geçilmeli. Aksi takdirde yakın gelecekte Kars’ta balık kalmayacak” diye konuştular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!