Azerbaycan Devlet Tiyatrosu, Atatürk'ü ve Erzurum Kongresini canlandırdı

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan Devlet Tiyatrosu, Atatürkü ve Erzurum Kongresini canlandırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2016 15:49

Azerbaycan Devlet Tiyatrosu, Atatürk'ü ve Erzurum Kongresini canlandırdı

Haberin Devamı

KARS, (DHA) - TÜRKİYE Anadolu Aydınlar Ocağı ile Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığının ortak projesiyle Kars’a gelen Azerbaycan İrevan Devlet Tiyatrosu, Mustafa Kemal Atatürk ve Erzurum Kongresinin anlatıldığı ‘Cumhuriyetin İlk Sedası’ tiyatro oyunu Kars'ta alkışlarla sahnelendi.



TAzerbaycan İrevan Devlet Tiyatrosu, Iğdır programının ardından tiyatro oyunun ikincisini Kars’ta sahneye koydu. Yarın (07 Nisan 2016) da Erzurum‘da sahne alacak olan etkinliğin Kars durağı anlamlı ve gurur dolu görüntülere sahne oldu.



Kars'ta Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonunda şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, Azerbaycan ile Türkiye milli marşları okunmasının ardından başlayan programa Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta (MHP), Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Kars Asılsız Ermeni İddaalarıyla Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Tekel, Azerbaycan İrevan Devlet Tyatrosu Başkanı İftihar Piriyev, şehit ve gazi dernek başkanları, bazı STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Demet Çizmeli ile Barış Pınar Çelebioğlu'nun birlikte yazdığı 'Cumhuriyetin ilk sadası' oyunu, 2010 yılında Devlet Tiyatrolarının '60. yılında 60 yeni yerli oyuna Dünya prömiyeri' projesi kapsamında Erzurum Devlet Tiyatrosunda sahnelenmişti. Cumhuriyetin ilk sadası oyunu daha sonra başta Ankara olmak üzere ülke genelinde sanatseverlerle buluşmuştu.Esaret kabul etmeyen bir milletin karanlıktan çıkışını anlatan Cumhuriyetin İlk Sadası oyunu, Mustafa Kemal Paşanın 3 Temmuz 1919'da Türk milli mücadelesinin başlama noktası olan Erzurum Kongresine gelişiyle başlıyor.



"ATATÜRK'Ü ONYAMAK SONSUZ ŞEREFTİR"



Oyunda Atatürk'ü canlandıran Natik Hazif de duygularını, "Atatürk'ü oynamak benim için ifade edilmeyecek kadar büyük bir şereftir. Türk dünyasının atasını oynamak benim için sonsuz bir şereftir. Oyun sırasında sanki o hadisenin içindeymişim gibi hissediyorum. Oyundan yarım saat önce kendimi ona hazırlıyorum. O zaman Natik yani bir kenarda kalıyor ve o an Atatürk'ü anlatmak istiyorum. İzleyicilere de o ruh haliyle Atatürk'ü göstermek istiyorum" dedi.



İrevan Devlet Azerbaycan Tiyatrosu oyuncuları tiyatroyu izlemeye gelenleri 10. Yıl Marşı eşliğinde katılımcıları selamladı. Ayakta alkışlanan oyunla ilgili olarak Azerbaycan Dram Tiyatrosu Başkanı İftihar Piriyev, "Türk yazar Demet Çizmeli’nin ‘Cumhuriyetin İlk Sedası’ adlı bu oyunu ulu önder Atatürk ile yakın silahdaşları olan Kazım Karabekir'in ve Rauf Beyin Erzurum Kongresi zamanı, Cumhuriyetin ilan olunmasıyla yaşanan süreç anlatılıyor. Ulu Önder Atatürk, öyle bir zorluk içinde devlet kurdu ki o devlet ebedi kalacaktır ve hiçbir zaman yıkılmayacaktır. Hiç bir güç Türkiye Cumhuriyetini sarsamayacaktır. Çünkü bu devlet deha Atatürk’ün kurduğu devlettir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!