Güncelleme Tarihi:
KARAMAN (AA) - MEHMET ÇETİN - Karaman'da, yüksek güvenlik ürünleri imal eden bir firmanın, bombalı araçla düzenlenen intihar saldırılarını önlemek üzere tasarladığı bariyer, İngiltere'de girdiği bir testi başarıyla geçti.
Yaklaşık 25 yıldır bu sektörde olan White Rose firması, özellikle terör olaylarının sıklıkla yaşandığı ülkelere güvenlik ürünleri ihraç ediyor.
Firmanın yeni ürettiği bariyer sistemi, İngiltere'deki Mira Test Merkezi'nde 12 tonluk IWA 14 N3D çarpışma test belgesini aldı. Kameralarca da görüntülenen bu testte, 12 tonluk bir kamyon 80 kilometre hızla gelerek bariyere çarpıyor. Çarpışma sonucu bariyeri geçemeyen kamyon parçalanıyor.
Firma sahibi Musa Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni ürünlerin tasarlanmasına önem verdiklerini, gelirlerinin yüzde 25'ini Ar-Ge'ye ayırdıklarını söyledi. Akgül, "Ürettiğimiz bariyerleri genellikle Suudi Arabistan, Suriye, Irak gibi Ortadoğu ülkelerine satıyoruz. Ağırlıklı olarak terörün çok olduğu yerlerde araçlı intihar saldırılarına karşı güvenlik ürünleri üretiyoruz" diye konuştu.
- Test 12 tonla yapıldı
Musa Akgül, 2014 yılında "ARMOR" serisi "road blocker" ürününü tanıttıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"IWA 14 N3D belgesi, 2014 yılında verilmeye başlanan bir test belgesi. Bu belge, eski yıllarda verilen PAS 68 belgesinin yüksek standartlara sahip yeni yüzü. Bu belgeyi alabilmek için çalışmalarımızı başlattık. Gerekli şartları tamamladı. İngiltere'deki teste katıldık. Daha önce 7 tonluk araçlarla bu testi geçenler vardı. Biz 12 tonluk bir araçla bu testi geçtik. Bununla gurur duyuyoruz. Bu belge yurt dışında aranan, sorulan, geçerliliği olan bir belge. Belge, 12 tonluk bir aracın ürünümüzü geçip içeri giremeyeceğinin bir belgesidir. Bu belge sayesinde ürünlerimizi dünyanın birçok yerine daha kolay şekilde gönderebileceğiz."
Bariyer hakkında bilgi veren Akgül, şöyle konuştu:
"Bariyer, giriş kapılarına kuruluyor. Kapıya gelen bir araç geçiş yapacağında, bariyer açık olduğu için araç kapıda kontrol ediliyor. Güvenliyse, bariyer görevli tarafından açılıyor ve geçiliyor. Kötü niyetli kişiler ise direkt saldıracağı için, araç kesinlikle bu sistemi geçemiyor. Bomba patlayacaksa, çarpışma anında patlıyor. Yani bomba yüklü araç, hedeflediği noktaya ulaşamıyor. Tamamen araçla bombalı saldırılara karşı tasarlanmış bir ürün."
- Bariyer çarpışma testi nasıl yapılıyor?
IWA 14 N3D; bir araç güvenlik bariyerinin darbelere karşı göstermesi gereken performans gereksinimlerini tanımlayan ve insansız bir aracın bariyere çarpmasıyla oluşan testin sonuçlarını değerlendiren uluslararası çalıştay sözleşmesi. IWA 14; bariyerin yatay çarpışmaya maruz kaldığında, performansının sınıflandırma sistemini tanımlıyor.
Şartnamede, aracın tipi, çarpma hızı, ağırlığı ve gerekli diğer ölçümler tanımlanıyor. Araç detayları ve testte kullanılan ekipmanlar, önceden kayıt altına alınıyor. Araç hareketsiz kaldıktan sonra, enkazın büyük parçalarının ve asıl önemli olan tehlikeli madde olduğu varsayılan kargo yükünün bulunduğu yatağın çarpışma sonrası etkin mesafeleri raporlandırılıyor.
Bu ölçümler, hangi alanda ne tarz bariyer gereksinimi olduğu konusunda yardım sağlıyor. Ekipmanlar, olası terör saldırılarına karşı gerekli performans hesaplandıktan sonra IWA 14 şartlarına göre sağlandığından, genel kriterlere ve çevre şartlarına uyumlu kurulum gerektiriyor.