Karaman’da "19 Mayıs Ruhu" Konulu Konferans

Güncelleme Tarihi:

Karaman’da 19 Mayıs Ruhu Konulu Konferans
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 12:43

KARAMAN’DA “19 MAYIS RUHU” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ.

Karaman’da “19 Mayıs Ruhu” konulu konferans düzenlendi.
Yunus Emre Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa, MHP İl Başkanı Avukat Oktay Yılmaz, MHP MYK üyesi Ali Güler, MHP Karaman Milletvekili Adayları Mehmet Ural ve Mehmet Alagöz ile vatandaşlar katıldı. Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, İsmail Gümüş, Şükrü Alnıaçık ve KMÜ Öğretim Görevlisi Atilla Zorlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta bir konuşma yapan MHP Karaman Milletvekili Adayı Mehmet Ural, "Büyük Atatürk’ün doğumunun 134. ve Türk milletinin tarihinde dönüm noktası olarak Samsun’da atılan ilk adımın 96. yıl dönümünü konusunda uzman hocalarımızın katılımıyla gerçekleştirilecek olan konferansın verimli geçeceğine inanıyorum’’ dedi.
Ural, ’’Zedelenen, aşağılanan milli onurun dirilişi, teslimiyetçi, tavizkar yönetimlere karşı milli devletin doğuşu için günümüzde tekrardan 19 Mayıs ruhuna ihtiyaç olduğu kaçınılmaz gerçektir. Tarihimizde insanlar meşrütiyetten istenilen verimi alamamış hayal kırıklığı yaşamıştır. Rumeli’nin kaybı, Balkan Savaşları, Traplusgarp Savaşı devamında gelen babıali sonrasında 1. Dünya Savaşına girmemiz halkımızı sıkıntıya sokmuştur. Bu şartlar içerisinde insanların kurtuluş savaşını anlaması, ne olduğunu bilmesi maalesef mümkün olmamıştır. Hatta bununla ilgili bazı kaynaklarda geçen bir olayı sizlere aktarmak isterim. Atatürk halkı Kurtuluş Savaşına yönlendirmeye çalıştığı dönemde bir yerden geçerken bir çiftçiyi tarlasında çalışırken görüyor. Arabası durdurup çiftçiye ne yaptığını sorduğunda, ’paşa bu savaş benim tarlanın önüne gelinceye kadar beni ilgilendirmez’ cevabını alıyor. Yani düşünün insanların yaşadığı psikoloji bu. İşte bu durum bugünlere uzanan sorunları da beraberinde getiriyor. Atatürk o dönem toprak ağalarıyla irtibata geçmek zorunda kalıyor. Yani yıllardır toprak reformunun gerçektirilememesinin nedeni de halkın Kurtuluş Savaşını tam anlayamamasından kaynaklanıyor. Şimdi bizim buradan dersler çıkartmamız gerekiyor. Bu süreci yaşadığımız süreçle eşdeğer buluyorum. 1800’de başlayan Yunan isyanı hepinizin bildiği gibi 1830’da bağımsızlıkla sonuçlandı. O dönemde 1814’te Filik-i Eterya derneği kuruluyor, isyanların başlamasıyla donanmamız yakılıyor. İngilizler, Fransızlar, Ruslar Yunanlıları kışkırtıyor. Ve 30 yıllık bir sürede Yunanistan kopuyor. Seçim gezilerimizde bazı insanımız ’Hani bölünme olmadı, dağılmadık’ gibisinden sorular yöneltiyor. İşte bu tarihi derse baktığımızda bölünmenin hemen bir iki yılda değil 30-40 yılı bulan bir dönemle oluştuğunu görebiliyoruz. O günün Filik-i Eterya derneği ne ise bu günün PKK’sı da aynıdır. O yüzden bizim çok duyarlı olmamız, tarihten gerekli dersi almamız lazım. Yaşayacak ve yaşanacak başka vatan yok’’ dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, İsmail Gümüş, Şükrü Alnıaçık ve KMÜ öğretim görevlisi Atilla Zorlu, 19 Mayıs’ın öncesi ve sonrasına dair tarihi belgeler ışığında bilgiler aktardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!