İşçilere ulaşmak için 12 bin 500 ton su boşaltıldı

Güncelleme Tarihi:

İşçilere ulaşmak için 12 bin 500 ton su boşaltıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 12:55

- Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasının ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları, 37. gününde 600 personelin yanı sıra 120’den fazla araçla, AFAD koordinasyonunda aralıksız sürüyor - Kazada, içeriye dolan yüksek basınçlı su, madeni ayakta tutan tahkimatı yıktı, dışarı atıldıkça tünel ve galerilerde göçükler meydana geldiğinden yolları kapattı - İşçilere ulaşılması için öncelikle madene dolan yaklaşık 12 bin 500 ton su, aralarında "Ahtapot" adı verilen yüksek kapasiteli olanlarının da bulunduğu pompalarla boşaltıldı - Yolu açmak için tünel ve galerilerden yaklaşık 4 bin vagon hafriyat, pasa ve toprak çıkarıldı, madenin yüzde 90'ından fazlası tarandı

Haberin Devamı

ERMENEK (AA) - METİN BOLAT - Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasının ardından 600 personelin yanı sıra 2 uçak, 3 helikopter, 1 AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nin de içinde bulunduğu 120’den fazla araçla AFAD koordinasyonundaki çalışmalar aralıksız sürüyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 28 Ekim'de öğle saatlerinde Ermenek'teki özel bir linyit kömürü madeninde su baskını meydana geldiği ihbarının alınmasıyla madende mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için AFAD koordinasyonunda acil durum müdahale çalışmaları başlatıldı.

Olayın hemen ardından tüm yetkililer bölgeye sevk edildi. Çalışmanın ayrıntıları ise ocaktaki işçilere ulaşmak için verilen zorlu mücadeleyi gözler önüne seriyor.

- Çeşitli senaryolar üretiliyor

Maden içerisinde ilerlenirken kaza anında işçilerin nerede bulunduğu, ne yöne kaçtığı gibi olasılıklar değerlendirilerek senaryolar oluşturuluyor, buna göre öncelikli bölgelere ilerleniyor. Senaryoların gerçeklikle örtüşmesiyle işçilere ulaşılıyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar 13 işçinin cansız bedenlerine ulaşılmasının ardından mahsur 5 işçiye ulaşılması için birkaç etaptan oluşan çalışma adım adım, AFAD koordinasyonunda, sürdürülüyor.

- Madenin yüzde 90’ından fazlası tarandı

Madende ilerlenebilmesi için su tahliyesi, özel pompalarla çamur boşaltma, hafriyat çıkarma ve tahkimat yapma etaplarından oluşan çalışma, bir döngü halinde, adım adım yapılmaya devam ediyor.

Mahsur kalan işçilere ulaşılması için öncelikle madene akan, 4 tam olimpik havuzu doldurmaya yetecek miktarda yaklaşık 12 bin 500 ton su, aralarında "Ahtapot" adı verilen yüksek kapasiteli olanlarının da bulunduğu pompalarla boşaltıldı. İçeri dolan yüksek basınçlı su, madeni ayakta tutan tahkimatı yıktığından dışarı atıldıkça tünel ve galerilerde göçükler meydana geldi, yolu kapattı. 12,5 metrekarelik tüneller, bin 300 metre boyunca alan taş, toprak ve kömür göçüğünden oluşan yığın sebebiyle tıkandı. Yolu açmak için tünel ve galerilerden yaklaşık 4 bin vagon hafriyat, pasa ve toprak çıkarıldı. Bugüne kadar madenin yüzde 90'ından fazlası tarandı.

Haberin Devamı

- Saniyeler içerisinde 60 metre yüksekliğe kadar su doldu

Açılan tünel ve galerilerin ayakta durabilmesi için 600 vagondan fazla tahkim malzemesi madenin 1,8 kilometre içerisine kadar gönderilerek her metrede tekrar tahkimat yapıldı. Kazada, derinliği dikey olarak 181 metre olan madene binlerce ton su, çok yüksek bir basınçla tünelleri ayakta tutan tahkimatı yıkarak, saniyeler içerisinde, 60 metre yüksekliğine kadar doldu. 1939 metrelik yürüyüş yolu uzunluğuna sahip ocaktaki tünellerin yaklaşık dörtte üçünü su bastı.

- Arama kurtarma çalışmalarına katılan ekipler

Acil durum ihbarı alınır alınmaz Karaman ve Konya’dan 28 kişiden oluşan 4 profesyonel AFAD arama kurtarma ekibi, 7 AFAD arama kurtarma aracı ile olay yerine hareket etti.

Haberin Devamı

Olayın ilk dakikalarında Zonguldak ve Kütahya’dan 40 kişilik özel ekip 2 uçakla bölgeye sevk edildi. Madende mahsur kalan işçilerin kurtarılması için AFAD arama kurtarma ekipleri ile ilgili 30 kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu, AFAD koordinasyonuyla harekete geçirildi.

Acil durum müdahalesinin sistematik şekilde yapılması için alana AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi kuruldu, alandaki çalışmalar AFAD Haberleşme Aracı ile uydu üzerinden canlı olarak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Merkezi’ne aktarıldı. Arama kurtarma çalışmaları yaklaşık 600 personel ve 120’den fazla taşıt ve araçla sürdürülüyor.

- Ailelerin ihtiyaçları unutulmadı

İşçi yakınları için maden ocağının hemen dışında bekleme çadırı kuruldu. Bu noktalarda bekleyen ailelerin fiziki, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları karşılanıyor. Beslenme ihtiyaçları için kumanya ve çorba dağıtımı yapılıyor, üç öğün bin kişilik sıcak yemek çıkarılıyor. Isınma ihtiyacı için 150 ısıtıcı ile 700 battaniye ihtiyaç duyanlara dağıtılıyor. AFAD Psikososyal Destek Uzmanları, bekleme çadırlarındaki işçi yakınlarını tek tek ziyaret ediyor, psikolojik direnç kazanmalarına destek oluyor.

Haberin Devamı

Çocuklar için bölgede bir oyun çadırı kuruldu. AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın psikososyal destek ekipleri, mahsur kalan madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için de tesisler oluşturuldu. Medya çalışanları ve güvenlik güçleri için de özel alanlar kuruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!