Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalması (1)

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 14:52

- "Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan tutuklanan 5 kişiden maden işletmecisi Safet Uyar ile madenin İşletme Müdürü Yavuz Özsoy'un ifadelerine AA muhabiri ulaştı - Uyar: "Yapılan çalışmalar sırasında ocağa bir kez su geldiğini teknik personelden öğrendim, diğerinden haberim yok. Personel suyu boşaltarak çalışmaya devam etmiştir" - "Eski maden ocağına çalışma sırasında denk gelindiğini ve sonradan kapatıldığını görmedim, duymadım. Maden üstünde sondaj yapmıştır ancak maden içerisinde kontrol sondajı yapmamız gerektiğini bilmiyordum" - "Ekonomik durumum elvermediği için sondaj makinesi alamadım. Olay öncesi ocakta suyun aktığını ya da kömürün ıslak olduğunu, kayma meydana geldiğini bu nedenle tahkimat yapılamadığını bilmiyorum"

Haberin Devamı

KARAMAN (AA) - METİN BOLAT - Ermenek ilçesindeki kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili "Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan tutuklanan maden işletmecisi Saffet Uyar ile madenin İşletme Müdürü Yavuz Özsoy'un ifadelerine AA muhabiri ulaştı.

Saffet Uyar, sorgu ve savunmasında, 2009 yılında Has Şeker Madenciliği kurarak kazanın meydana geldiği sahada çalışmaya başladığını söyledi.

İlk sahada çalışmaya başladığı zaman ilgili firmalardan eski imalat haritalarını kendilerine verilmesini istediğini anımsatan Uyar, ancak Numune firması ile Cenne firmasının kendisine bunu vermediğini ifade etti.

Bu haritaların Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde (MİGEM) bulunabileceğini bilmediğini dile getiren Uyar, "Ben söz konusu alanda bizden önce Numune isimli firmanın çalıştığını bilmiyordum. Çalışma alanını harita olmadığından tespit edemiyordum, bu nedenle çalışmaya devam ettim. MİGEM'den almam gerektiğini bilmediğim gibi söz konusu yerden gelen denetçiler de bana buraya ilişkin haritanın olduğunu söylemediler" diye konuştu.

Haberin Devamı

- Ekonomik durumu olmadığından sondaj makinesi alamamış

Saffet Uyar, MİGEM yetkililerince düzenlenen rapor sonucu eksiklikleri girdirmek adına sondaj makinesi için fiyat araştırması yaptığını belirterek, şöyle devam etti:

"Makinenin çok pahalı olması üzerine Abdullah Özbey ile görüşme yaptım. Özbey, bana Cenne İşletmesi için 'bir tane alalım herkes kullansın' dedi. Diğer şirketlerde olduğunu bilseydim, alır kullanırdım ama bilmiyordum. Özbey'in bu konuşmayı neden söylemediğini bilmiyorum. Has Şekerler firmasının tek ortağı ve yöneticisiyim. Tüm yetkiler bana aittir. Benden sonra Yavuz Özsoy yetkilidir. Yavuz Özsoy daimi nezaretçidir. Aynı zamanda işletme müdürü olarak işlem yapmaktadır. İşçi alımlarını dahi kendisi yapmaktadır. Ali Kurt, Cenne'nin atadığı teknik nezaretçidir ancak ben ocağa fazla gidip gelmediğim için 15 günde bir denetim yapmaya gelip gelmediğini bilmiyorum. Teknik nezaretçi defterine yazılan öneriler bana tebliğ edilmedi. Teknik personele tebliğ edilip edilmediğini bilmiyorum. Yapılan çalışmalar sırasında ocağa bir kez su geldiğini teknik personelden öğrendim, diğerinden haberim yok. Personel suyu boşaltarak çalışmaya devam etmiştir. Eski maden ocağına çalışma sırasında denk gelindiğini ve sonradan kapatıldığını görmedim, duymadım. Maden üstünde sondaj yapmıştır ancak maden içerisinde kontrol sondajı yapmamız gerektiğini bilmiyordum."

Haberin Devamı

MİGEM yetkililerince tutulan tutanak sonucu bu durumu öğrendiğini savunan Uyar, ekonomik durumu elvermediği için sondaj makinası alamadığını bildirdi.

- Suyun akmasından, kömürün ıslak olduğundan ve kaymadan haberi yokmuş

Savcılık tarafından gösterilen haritayı da ilk defa gördüğünü söyleyen Uyar, şunları kaydetti:

"Babam Ermenek Cenne Şirketinin kurucu ortaklarındandır. Vefatı sonrasında şirkete hissem dahilinde ortak oldum, daha sonra hissemi kardeşime devrederek şirketten ayrıldım. Has Şeker'i kurduğum tarihte Ermenek Cenne Şirketi'ne ortaktım. Cenne Kömür İşletmesi'nde çok uzun zaman önce çalıştım. Numune firmasının çalıştığı dönemde o tarihte madene ilişkin bilgiye sahiptim. İddia edildiği gibi eski maden ocağıyla şu an çalıştığımız maden sahasını gösteren imalat haritasının çakıştırılmış ve tek bir harita haline getirilmiş şeklini almadım. Böyle bir haritadan haberim yoktu. Ermenek Cenne firmasında bizim talebimiz halinde araç temin edebiliyor ve karşılığını şirkete ödüyorduk. Olay öncesi ocakta suyun aktığını ya da kömürün ıslak olduğunu, kayma meydana geldiğini bu nedenle tahkimat yapılamadığını bilmiyorum."

(sürecek)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!