Ermenek maden faciasında MİGEM yetkililerine Danıştay soruşturma izni verdi (3)

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2016 16:43

Ermenek maden faciasında MİGEM yetkililerine Danıştay soruşturma izni verdi (3)

Haberin Devamı

SAVCISI MÜTALAASINDA: SEBEP, ESKİ OCAKTA BİRİKEN SU
Duruşmada Cumhuriyet Savcısı, mahkemeye sunduğu mütalaasında, olayın nedeninin eski maden ocağı olarak bilinen Numune Maden Ocağı'nda biriken suyun Has Şekerlen Madencilik Ocağı'na ait galerilere biranda basması sonucu meydana geldiği ve kaza sırasında ocağın dışına çıkamayan işçilerinde su basması sonucu öldüğünü belirtti.
Mütalaada, kazaya etken olan nedenlerin ise Has Şekerler Madencilik'in, eski ocağı ait imalat haritalarını temin etmeden mevzuata aykırı olarak eski imalat bölgelerinde çalıştığı, yasal zorunluluk olmasına rağmen acil durumlarda ocağın boşaltılması için alarm sisteminin olmadığı, yine yasal zorunluluk olarak bulundurulması gereken sondaj makinesinin temin edilmemesi ve sondaj yapılmadan çalışmaların sürdürülmesinin olduğunu kaydedildi.
Mütalaada, Has Şekerler Madencilik'in, açıldığı 2008 yılından, kazanın olduğu döneme kadar da kazaya neden olan eksikliklerin giderilmeden çalışmasını sürdürdüğü vurgulandı. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluları hakkında da soruşturma izni istendiği ve soruşturma işlemlerinin devam ettiği belirtildi.
SANIKLARI 22.5 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Cumhuriyet Savcısı Mütalaasında, başta tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi Ali Kurt ile tutuksuz sanıklar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey, aynı şirketin işletme müdürü Mehmet Zeybek ve Has Şekerler Madencilik şirketinin maden mühendisleri Yavuz Özsoy, Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenlik uzmanı Engin Yetim başta olmak üzere, daha önceki şirket yöneticileri ve maden mühendislerinin de aralarında bulunduğu 14 sanığın kusurlu olduğunu belirtti. Savcı, 14 sanık hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 2 yıldan 22.5 yıl, diğer sanıklar barut biriminde görevli işçi Naçi Özsoy'un 'özel belgede sahtecilik' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, puantör Mustafa Ayan'ın da 'Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası almasını talep etti.
Mahkeme heyeti de mütalaanın ardından tutuklu 2 sanığın tutukluluklarının devamına karar verip duruşmayı 19 Temmuz tarihine erteledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!