Ermenek, kredi ertelemesiyle nefes aldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 11:36

- Ekonomisi büyük oranda madenciliğe bağlı olan ilçede kaza sonrası kredi borçlarına 3 ay erteleme imkanı getirilmesi, maden işçisi ve esnafı rahatlattı - Ermenek Esnaf Odası Başkanı Bardak: - "Ertelemenin en azından bahar aylarına kadar uzatılmasını istiyoruz" - Maden işçisi Kaya: "Aldığım ineği satıp kredi borcunu kapatmayı düşünüyordum. Bu erteleme çok iyi oldu"

Haberin Devamı

KARAMAN (AA) - TOLGA ALBAY - Tüm ülkeyi yasa boğan maden kazasıyla sarsılan Ermenek’te maden işçisi ve esnafın kredi borçlarına getirilen 3 ay erteleme imkanı, ilçeye nefes aldırdı. Esnaf, ertelemenin tüm ilçe halkının kredileri için geçerli olması ve 6 aya çıkarılmasını talep ediyor.

Maden kazası sonrası mahsur kalan 18 işçinin arama kurtarma çalışmalarına odaklanan Ermenek’te kaygılı bir bekleyiş hakim. Ekonomisi büyük oranda madenciliğe bağlı olan kentte aynı havzadaki 10 madende üretimin durması, ekonomik tehlikeyi de beraberinde getirdi. Torba Yasa’da maden sektörü için getirilen düzenlemeler sonrası ilçedeki bazı madenlerin üretim yapmaması nedeniyle bir süredir sıkıntı yaşanan ilçede ekonomik sıkıntılar kaza sonrası katlanarak arttı.

Madendeki arama kurtarma çalışmalarını takip eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın kredi borçlarına ilişkin açıklamaları, maden işçisi ve esnafı rahatlattı.

Haberin Devamı

Madende mahsur kalan işçilerin tüm kredi borçlarının silindiği yeni düzenlemeyle 10 kömür ocağında çalışan yaklaşık bin 500 işçiyle ilçedeki esnafın kredi borçları da 3 ay ertelendi.

Ermenek Esnaf Odası Başkanı Ali Bardak, AA muhabirine, bunun ilçe için çok güzel ancak yetersiz bir tedbir olduğunu söyledi.

Ermenek’in gelirinin yüzde 70'inin kömürden elde edildiğini, ilçe halkı için madenciliğin vazgeçilmez olduğunu ifade eden Bardak, kaza sonrası madenlerin kapanmasından endişe duyduklarını anlattı.

"Ermenek demek, maden demektir" diyen Bardak, şöyle konuştu:

"11 bin nüfuslu ilçede bin 500 işçi madenlerde çalışıyor, bu aileleriyle 6 bin kişi yapıyor. Esnaf da madenlere bağlı olarak çalışıyor. Madende çalışan işçi para getirmezse ilçe ekonomisi krize giriyor. Torba Yasa sonrası madenlerin üretimi durdurması, maaşların ödenmemesi zaten sıkıntı yaratmıştı. İşçi, esnafa borcunu ödeyemeyince esnaf da bankalara kredi borcunu ödeyemedi. Ermenek ekonomisi zaten bir bocalama dönemindeydi. Kaza sonrası bir belirsizlik var. Herkes, 'şimdi ne olacak, madenler kapanacak mı' diye soruyor."

- Bocalama dönemi

Haberin Devamı

İlçe ekonomisindeki "bocalama" döneminin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini, bu nedenle kredi borçlarının ertelenmesi kararının çok yerinde olduğunu dile getiren Bardak, erteleme süresinin uzatılması gerektiğini savundu.

Ocakların ne zaman açılacağının belli olmadığına dikkati çeken Bardak, şöyle devam etti:

"Ertelemenin en azından bahar aylarına kadar uzatılmasını istiyoruz. 6 aylık bir erteleme çok daha rahat nefes aldıracaktır. Bir özel banka sadece işçi ve esnaf değil, tüm ilçe halkının kullandığı taksitli kredilerin borçlarına 3 ay erteleme imkanı getirdi. Bunun devlet bankaları tarafından örnek alınması gerekiyor. Özellikle esnafa odaklanan bankalardan bu yönde bir düzenleme yapmasını bekliyoruz."

Haberin Devamı

Bardak, konuyla ilgili bakanlarla temasa geçtiklerini, bu konuda çalışa yapıldığını sözlerine ekledi.

- "İneğimi satacaktım"

Madende süren arama kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Bestami Kaya ise ilçede pek çok madencinin bankalardan kredi çektiğini, birçok işçi için kredi olmadan geçinmenin mümkün olmadığını ifade etti.

Kendisinin de inek almak için kredi çektiğini, ocaklarda üretimin durması sonrası bu borcu nasıl ödeyeceğini düşündüğünü belirten Kaya, "Sadece ben değil, herkes kredisini nasıl ödeyeceğini düşünüyordu. Ben de aldığım ineği satıp kredi borcunu kapatmayı düşünüyordum. Bu erteleme çok iyi oldu, rahat bir nefes aldık" dedi.

Haberin Devamı

Kaya, ilçedeki ocakların çalışmaya devam etmesi ancak çalışma şartlarının düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.

- "Zorunlu olmadıkça alışveriş olmuyor"

İlçede kahvehane işleten Mesut Öztürk, ilçedeki esnafın da geçimini madenlerden karşıladığını, üretimin durmasının ilçedeki herkesi etkileyeceğini vurguladı.

İlçede hemen herkesin hayatını krediyle idame ettirdiğini, bu nedenle kendisinin de sağlanan imkandan yararlanarak kredisini üç ay erteleteceğini anlattı.

Kaza sonrası esnafın işlerin kesildiğini ifade eden Öztürk, "Kimsede şevk kalmadı, herkes ocaktaki yakınlarını düşünüyor, zorunlu olmadıkça alışveriş olmuyor. Umarız bu durumu çabuk atlatırız" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!