Güncelleme Tarihi:
KARABÜK (AA) - ERSİN TURAN - "Safranbolu Hatırası Projesi" kapsamında ilçeyi ziyaret eden turistlerin katılımıyla yapılacak anket sonucuna göre hediyelik eşya üretilecek.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerçekleştirilecek projeyle ilçeye özgü hediyelik eşya çeşidinin artacağını söyledi.
Hediyelik eşya tasarımının Karabük Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri tarafından geleneksel malzeme ve zanaatlar kullanılarak yapılacağını ifade eden Gürbüz, ayrıca ilçeye özgü hediyelik eşyalardan oluşacak tasarım yarışması düzenleneceğini anlattı.
Gürbüz, Safranbolu'da turistlere düşük nitelikli ve başka ülkelere ait hediyelik eşya sunulduğunu vurgulayarak, "Safranbolu'da turizmin gelişmesi 1990'lı yıllara tekabül ediyor. 1990'lı yıllarda genel turizm hareketliliğiyle yöre bir anda dünyanın ilgi odağı haline geldi. Turistik manada destinasyon özelliği kendisini göstermeye başlayınca gelen ziyaretçiler, hem konaklama ihtiyaçlarının karşılanabildiği hem de döndüklerinde yakın çevrelerine verecekleri ya da evlerine koyabilecekleri hediyelik objeleri de görmek istemeye başladı" diye konuştu.
Hediyelik eşya veya objelerin yörenin özelliklerini yansıtması gerektiğine dikkati çeken Gürbüz, şunları kaydetti:
"Kültür turizminden bahsediyorsak yöreyle özdeşleşen bir objenin sunumu gereklidir. Yıllar içinde turizmin gelişim trendiyle turistik obje niteliğinden de yoksun kalındığı gelen ziyaretçiler ve turizmle ilgilenen kesimler tarafından ifade ediliyor. Bunları dikkate alan gözlemler ve araştırmalar neticesinde de Safranbolu'ya özgü, hediyelik eşya özelliği taşıyan objelerin hazırlanmasının da kaçınılmaz olduğu görülüyor. Üniversitemiz tarafından buna yönelik proje hazırlanarak ilgili birimlere sunulmuş ve 400 projede son üçe kalarak kabul görmüştür. Safranbolu özelini, hediyelik eşya özelliğini yansıtacak objelerin hazırlanması ve tasarlanmasına yönelik çalışma yürütülecek."
Projenin, Safranbolu'da tasarım yoluyla hediyelik eşya çeşitliliğinin arttırılmasını, bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan yeni ürünler üretilmesini amaçladığını belirten Gürbüz, "Bu kapsamda Safranbolu'yu ziyaret eden turistlere uygulanacak anket ve hediyelik eşya satıcılarıyla röportajlar sonucunda turistlerin hediyelik eşya tercihleri ve satın alma davranışları belirlenecektir. Tasarlanan ürünlerin prototipleri yapılarak, hediyelik eşya üretici ve satıcılarıyla paylaşılması yoluyla yeni ürünlerin üretim ve satışının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.