Güncelleme Tarihi:
KARABÜK (AA) - Karabük'ün Safranbolu ilçesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının 20'nci yıl dönümü kutlanıyor.
Yıl dönümü dolayısıyla Kazdağlıoğlu Meydanı'nda taş duvar üzerinde hazırlanan "20. Yıl Logosu", Karabük Vali Vekili Abdullah Acar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Sapanca Kaymakamı Gökhan Azcan, Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gürbüz ve çok sayıda davetli tarafından açıldı.
Daha sonra, Cinci Han'da yapılan etkinlikte konuşan Yusuf Ziya Yılmaz, Safranbolu ile gurur duyduklarını söyledi.
İnsanlık tarihinin uzunca bir kesitine ait bir anı, bir hatıra, bir iz taşıyan objelerle olmanın değişik duygular verdiğini ifade eden Yılmaz, insanlara düşen görevin bunların değerini bilmek ve bu değerler için yapılması gerekenlerden kaçınmamak olduğunu vurguladı.
Koruma ve yaşatma bilincinin her gün yükseldiğine dikkati çeken Yılmaz, "Türkiye'nin her tarafında belediye başkanı arkadaşlarım bu değerlerin açığa çıkarılmasıyla ilgili heyecan duyuyorlar. Birçok belediye başkanı ilinde, ilçesinde bu değerleri gün yüzüne çıkarmak için bir mücadelenin içerisinde. Bundan 10 sene öncesinde bu yoktu. Ondan da 10 yıl öncesinde bu tür değerleri yıkarak onların yerlerine yeni bir şey yapmak marifet sanılıyordu. Katettiğimiz mesafenin çok büyük olduğuna inanıyorum. Ama yine de yapacak çok işlerimizin olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
Ahmet Haluk Dursun da bir şehrin nasıl oluştuğu, diğerlerinden nasıl farklılaştığını anlamak için Evliya Çelebi'yi iyi okumak gerektiğini belirtti.
Evliya Çelebi'nin kıstasları çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu ve bunların büyük kısmının Safranbolu'ya uyduğunu dile getiren Dursun, şunları kaydetti:
"İnşallah uymaya devam eder. Bağlık bahçelik ne kadardır ona bakılır. Evinin avlusunun duvarının taş işçiliğinden başlar, taç kapısının yüksekliği, kitabesinin olup olmadığı, dışında 'Ya Hafız'ı var mı yok mu? Ona bakılır. 'Ya Hafız' evi sigortalıyor. Osmanlı döneminde ilk sigorta hareketlerinin yaşandığı sırada bir sigorta şirketi sigorta eksperini gönderiyor İstanbul'a, piyasa araştırması yapacak. Sigorta eksperinin verdiği rapor çok güzeldir. 'Burada bize ekmek yok. Bizden önce 'Ya Hafız' diye bir sigorta şirketi gelmiş hepsini sigortalamış' diyor. Bu ortaya koyuyor her şeyi."
Vali Vekili Acar ise 1300'lü yıllardan itibaren Safranbolu'nun doğuyla batı medeniyeti arasında bir geçiş köprüsü olduğunu söyledi.
Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy katılımcılara ilçede koruma, restorasyon ve turizm konularında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Temsilcisi Prof. Dr. Berrin Alper de UNESCO'nun Türkiye'deki çalışmalarını katılımcılara aktardı.
Açılış konuşmalarının ardından "UNESCO'da 20 Yıl" konulu söyleşi düzenlendi.
Etkinlikler, Gazeteci-Yazar Aytekin Kuş'un "Gazete Koleksiyonu" sergisi açılışıyla devam etti.