Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürbüz:

Güncelleme Tarihi:

Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürbüz:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 12:55

- "Safranbolu'nun Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiş olmasının kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik olmak üzere çok boyutlu kazanımlar sağladığı açıktır"

Haberin Devamı

KARABÜK (AA) - Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gürbüz, "Safranbolu’nun Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiş olmasının kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik olmak üzere çok boyutlu kazanımlar sağladığı açıktır" dedi.

Gürbüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Safranbolu'nun UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde olmasının büyük katkıları olduğunu vurguladı.

Turizmin, yıllık yaklaşık 24 milyar doların üzerinde gelir ve 34 milyon turistle Türkiye ekonomisi için önemli bir sektör olduğunu ifade eden Gürbüz, 2000'li yıllara kadar Türk turizminin yatırım ve stratejilerinin çoğunun, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki turistik destinasyonlarda gerçekleştirildiğini kaydetti.

Türk turizminin, değişen dünya turizm eğilimleri doğrultusunda bakir kalmış yörelerin alt ve üst yapı olanaklarını güçlendirme ve değerlendirmeyi amaçlandığını dile getiren Gürbüz, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"UNESCO'nun Dünya Miras Konvansiyonu'nda yer alan amaçlardan birisi, kendi kültürel ve doğal miraslarının muhafazası hususunda yerli halkın katılımını teşvik etmektir. Dolayısıyla, miras listesinde olmak, Safranbolu’da yaşayan insanların kendi kültür ve tarih hafızalarının daima canlı olmasına, gelenek ve göreneklerin korunması ve yaşatılmasına katkı sağlamaktadır. Geçmişten günümüze aktarılan bu somut-soyut kültür bilincinin yeni kuşaklara taşınması da bu kazanımlardandır. Safranbolu’nun en önemli ekonomik kaynaklarından olan turizm sektörünün kültür turizmi zemininde bölgede gelişmiş olması, yerli halkın yabancı kültürlerle kaynaşması, böylelikle açık toplum yapısının gelişmesi, kentin sosyal dokusunun organik bir gelişim gösterdiğine işaret etmektedir. Safranbolu'nun Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiş olmasının kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik olmak üzere çok boyutlu kazanımlar sağladığı açıktır. Bu anlamda, miras listesinde olmak, somut ve soyut tarihi/kültürel yaşatılması olduğu kadar, yerel halkın dolaylı biçimlerde kültürleşme/kültürlenme sürecine de ivme kazandırmaktadır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!