IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2015 14:39
15-22 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA KUTLANAN TURİZM HAFTASI DOLAYISIYLA ELBİSTAN’DA BİR TÖREN DÜZENLENDİ. TÖRENDE ELBİSTAN’A ÖZGÜ EL SANATLARI, GIDA ÜRÜNLERİ SERGİLENDİ.
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde, Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte kente özgü el sanatları, gıda ürünleri sergilendi.
Şehit Er Mehmet İnan Parkı’nda gerçekleştirilen törende haftanın önemini anlatan konuşmalar yapıldı. Burada konuşan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, son 30 yıldan bu yana Türkiye’nin turizm alanında önemli gelişmeler kaydettiğini aktardı. Akkoyun, “Bir kenti sadece turizmle belli bir yere taşıyamayız. Bir yerde turizmin olabilmesi, turizmin canlanabilmesi için belli mihenk taşları, belli değerleri ve belli varlıkları olması gerekiyor. Bunlar tarihi altyapı, doğal güzellikler, insan yapısı, ulaşım ve turizmi kolaylaştıran diğer değerler. Ülkemiz son 30 yıldır bu anlamda kendi değerlerinin, kendi varlıklarının kıymetini anlamış ve turizm alanında önemli yatırımlar yapmış, dünyada turizmden elde edilen gelirler sıralamasında önemli bir yere gelmiştir. Bunların elde edilmesinde büyük bir gayret, büyük bir çaba yatmaktadır. Daha da önemlisi bilincin oluşması yatmaktadır. Doğal güzelliklerin, tarihi eserlerin ve öz varlıklarımızın kıymetini bilmek, bunları korumak bunları yaşatmak ve beraberinde turizme kazandırmak. Elbistan’ımızın turizm alanında layık olduğu yere gelmesi konusunda büyük bir gayret ve çaba içerisindeyiz” ifadesini kullandı.
Programda konuşan AEL Müdürü Faik Türk ise, “Hepimiz Elbistan’dan kısa veya uzun süreli ayrı kalmışızdır. İnanıyorum ki, İşte o zaman hepimizin yüreğine bir sızı düşmüştür. Bunu nereden biliyorsun derseniz cevabı çok basit; kendimden. Elbistan’dan ayrı düşmek öyle bir yürek sızısıdır ki, anadan, babadan, sevdiklerinden ayrı kalmakla eş değerdir. Bu sevgiyi Elbistan’da yaşadığımız zaman asla yüreğimizde hissedemeyiz. Ama Elbistan’dan ayrı kalmak -Battal köprüsünü öte geçmek-tarifi imkânsız bir yürek acısıdır. Elbistan’ımızın ne büyük bir sevda olduğunu hepimiz Battal Köprüsünü geçince anlarız.
Elbistan, tarih boyunca çeşitli olaylara sahne olan ve önemli bir yerleşme merkezi olma özelliği kazanan Elbistan 10 binlik tarihi geçmişe sahiptir. Elbistan kültürel anlamda kullanılan dil, Türkçe’nin en güzel şekilde ifadesini bulduğu bir tarzdadır. Elbistan’da kullanılan dil, İstanbul ağzının daha bozulmamış, yaşayan dilidir. Elbistan ovası şairleri, ozanları ile Türk kültürüne önemli katkılar ve eserler kazandırmışlardır. Elbistan sevdası şairlerimizin şiirlerinde, ozanlarımızın deyişlerinde can bulmuştur.
Elbistan doğal güzellikler anlamında ise turizmin gelişimi için doğal kaynaklar Elbistan’da sayılamayacak kadar çoktur. Ceyhan doğduğu andan itibaren nehir olma özelliği taşıyan ender nehirlerden biridir. Ceyhan’ı besleyen irili ufaklı çaylar ve dereler Elbistan Ovası’nda bir akarsu şebekesi oluştururlar” bilgisini verdi.
Konuşmaların ardından halk oyunu gösterileri sahnelendi ve hafta dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Programın sonunda ise dekoratif el sanatları sergisi açıldı.
Konuklara yöresel lezzetlerin ikram edildiği gıda bölümü ise büyük ilgi gördü. Özellikle Mumbar Dolması, Kenger Pilavı ve Çiriş Börekleri kısa süre içerisinde tüketildi.
Organizasyona Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun’un yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Yasin Emre, Milli Eğitim Müdürü Kürşat Bayazıt, Askerlik Şubesi Başkanı Üsteğmen Uğur İnce, Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Murat Küçük ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.