Güncelleme Tarihi:
Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ'ta, toplu taşıma aracı şoförlerine canlı bomba ve bombalı araçların nasıl tanınabileceği ve şüpheli durumlarda ne yapmaları gerektiği anlatıldı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda yapılan seminerde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden Başpolis Dede Yılmaz, kentteki insanların kılınan zarar gelmemesi için gece- gündüz çalıştıklarını, bunu yaparken de ihbarların çok önemli olduğunu söyledi. Bu nedenle her gün halkın içinde olan şoförlerde bir farkındalık oluşturmak amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını kaydeden Yılmaz, canlı bombayla yapılan saldırıları önlemin zor olduğunu ancak halkın bilinçli olması ve şüpheli durumda polisi araması halinde birçok masum inanın hayatının kurtulabileceğini söyledi.
"ROBOT GİBİ YÜRÜRLER"
Konuşmasının devamında canlı bombaların davranışları ve nasıl giyindiklerine dair şoförlere bilgiler aktaran Yılmaz, şunları söyledi:
"Canlı bombalar bol tişört, ilkbahar ve yaz ayları ise, kalın kazak ve mont giyer. Çünkü beline sardığı bomba dolayısıyla bol giymek zorunda. Canlı bomba beline ortalama 18 kilo ağırlığında bomba düzeneği sarar ve bundan dolayı öne doğru eğik yürür. Bacakları çok yavaş hareket eder, yani bir robot gibi yürür. Tedirgindir, çok gergin hareketleri vardır, sinirlidir, sürekli terler. Kalabalığın içerisine girmeye çalışır. Kalabalığın içine girmeye çalışırlar. Elleri ceplerinde veya çantanın içindedir. Eli cebinde olduğu için hedefe kilitlenmiştir ve dümdüz hedefe bakar. Artık hayatının son anlarını yaşadığı için mırıldanır."
Kendilerini İslami olarak tanıtan örgütlerde üyelerin sakal uzattığını ancak canlı bomba olan kişinin dikkat çekmemek için sakalını kestiğini belirten Dede Yılmaz şöyle devam etti:
"Sakalını kestiği yerler bembeyaz ancak elmacık kemikleri esmerdir. Yapılan araştırmalarda bütün canlı bombalar dümdüz hedefe kilitlenmiştir ve etrafına bakmaz. Aşırı terler ve aşırı tedirgindirler. Nefes alıp vermeleri çok hızlıdır. Canlı bomba kadın olabilir. Kadın olduğu zaman göbek kısmına bombayı bağlar ve hamile görüntüsü verir. Normalde hamile kadının omuzları dik ve geriye doğru olur, ayakları açık yürür. Ama canlı bomba kadın omuzları öne doğru eğik, kafa yerde çok yavaş yürür. Canlı bomba kadın bol manto, çarşaf veya izar giyer."
Terör örgütlerinin eylemlerini yaparken kullandıkları bir diğer yöntemin de bombalı araçlarla yapılan saldırılar olduğunu ifade eden Yılmaz, araçların genellikle kiralık ya da hırsızlık olduğunu kaydetti. Yılmaz, bombalı araçların dikkat çeken özelliklerini de şöyle sıraladı:
"Şüpheli araç aynı yerde uzun süre park etmiş olabilir. Park yasağı olduğu yerde park etmiş olabilir. Bagaj kısmı aşırı yükten dolayı yere yakın görünür. Özellikle camları koyu renk filmlidir, içerisi gözükmez. Araç içerisinde dışarıdan bakıldığı zaman değişik kablolar görebiliriz. Araç sürücüsünün şüpheli ve tedirgin hareketleri vardır. Bombalı araçlar hedefe doğru hareket halindeyken dikkat çekmemek için mümkün olduğunca trafik kurallarına riayet ederler. Bir bombalı aracın üzerinde normal antenin dışında değişik boyut ve ebatlarda anten olabilir. Gelişi güzel park edilmiş olabilir."
Şüpheli paketler hakkında da bilgiler veren Dede Yılmaz, bu tür durumlarda şoförlerden 155 polis ya da 140 terör hatlarından birini aramaları gerektiğini söyledi.
FOTOĞRAFLI