Güncelleme Tarihi:
Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ,(DHA)- KAHRAMANMARAŞ Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü, 'Engelsiz bir Kahramanmaraş için farkındalık ve engellilerle iletişim' projesi kapsamında okullarda öğrencilere engellilerle iletişim semineri düzenliyor.
Alanında uzman psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacı tarafından düzenlenen seminerlerde öğrencilere bedensel engellilerin kullanması gereken asansörleri sağlıklı insanların ihtiyaç duymadığı sürece kullanmamaları gerektiği, kaldırımlarda bulunan engelli rampalarının önüne iniş-çıkışı engelleyecek şekilde araçların park etmemelerinin önemi üzerinde durulmaması gerektiği gibi engelli vatandaşların yaşamları boyunca karşılaştıkları zorluklar ve hayatlarını kolaylaştırmak ve engellerini aşmak adına neler yapabileceği konusunda bilgilendirmeler yapılıyor.
Ayrıca engellilerle iletişime geçerken kelimeleri özenle seçip, onlara önyargı ile yaklaşmamak, dikkatle dinlemek ve onlara önem verildiğini davranışlarıyla hissettirmek gerektiğine dikkat çekiliyor. Koltuk değneği kullanan bedensel engelli bir vatandaşa veya beyaz baston kullanan görme engelli bir vatandaşa yardım etmek isterken kollarından tutarak dengelerini yitirmelerine neden olmamak için onun bizim kolumuza girmesi teklif edilmesi, konuşma engelli insanların da konuşmalarına gülünmesi durumunda onların ruh dünyalarında yara açabileceği ve içe kapanmalarına neden olabileceği için konuşmalarına gülünmemesi gerektiği de öğrencilere empati kurdurularak anlatılıyor.
HEDEF; 16 BİN ÖĞRENCİ
Eğitim-öğretim yılının birinci yarıyılında Dulkadiroğlu, Onikişubat, Andırın, Nurhak ve Çağlayancerit İlçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı İlkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler için düzenlenen seminerler, ikinci yarıyılda da Afşin, Göksun, Elbistan, Pazarcık ve Türkoğlu İlçelerinde düzenlenecek. Seminerlerle ilgili Engelliler Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi:
"Dulkadiroğlu, Onikişubat, Andırın, Nurhak ve Çağlayancerit ilçelerimizdeki okullarımızda eğitimlerimiz birinci dönem sonuna kadar devam edecek ve bu süre içerisinde yaklaşık 8 bin öğrenciye ulaşmış olacağız. Okullarımızda ikinci dönemde ise Afşin, Göksun, Elbistan, Ekinözü, Pazarcık ve Türkoğlu İlçelerimizde de devam edeceğiz. Bu ilçelerimizde de yaklaşık 8 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Okullarımızdaki eğitimlerimiz tamamlandığında ortalama 16 bin öğrenciye 'Engelli farkındalığı ve engellilerle iletişim' konusunda eğitim vermiş olacağız. Amacımız engelli kardeşlerimizin de bu toplumun bir bireyi olduğunun farkına varılmasını sağlamak. Bu amaç doğrultusunda eğitimlerimiz devam ediyor."
FOTOĞRAFLI