IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2015 12:37
KAHRAMANMARAŞ MERKEZ ONİKİŞUBAT İLÇE BELEDİYE BAŞKANI HANEFİ MAHÇİÇEK, EROL ÖNER’İN HAZIRLAYIP SUNDUĞU “KENTİN BAŞKANLARI” PROGRAMINDA GÜNDEME İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU.
Kahramanmaraş Merkez Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Yeni Türkiye’nin yeni Onikibuşat’ını birlikte inşa edeceklerini söyledi.
Maühçiçek, Erol Öner’in hazırlayıp sunduğu “Kentin Başkanları” programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bugün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Yüzbaşıoğlu, marasgundem.com internet sitesi yazarı Mehmet Taş ve Dünya Gazetesi Temsilcisi Ali Eskalen’in sorularını cevaplandıran Başkan Mahçiçek, geride kalan 11 aylık süreçte birbirinden önemli projeleri hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Ulaşımdan kentleşmeye, sosyal belediyecilikten kültür hizmetlerine kadar pek çok alanda bundan sonraki dönem zarfında atılacak adımlara ilişkin de bilgiler veren Mahçiçek, “Yeni Türkiye’nin yeni Onikişubat’ını birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.
Onikişubat Belediyesi’nin 4 Nisan 2014 tarihi itibariyle kurulduğunu anımsatan Mahçiçek, kısa süre içerisinde teknik ve fiziki alt yapı ile personel yapısını ve makine parkını oluşturduklarını kaydetti. Onikişubat Belediyesi’nin artık kurumsal kimliğini oluşturmuş sayılı belediyelerden biri haline geldiğini dile getiren Mahçiçek, “Önceliklerimizi sıraladık ve süratle hizmet üretmeye başladık. Projelerimiz ve hizmetlerimiz tüm hızıyla sürecek” ifadelerini kullandı.
“SOSYAL BELEDİYECİLİK”
Özellikle sosyal belediyecilik noktasında birbirinden önemli hizmetler gerçekleştirdiklerini dile getiren Mahçiçek, her yeni projeyle vatandaşların yaşamlarına güzel dokunuşlar yaptıklarını söyledi. Mahçiçek, şöyle konuştu:
“Bildiğiniz gibi ilçemizde doğan her çocuğu hediyelerle karşılıyoruz. Yeni doğan bir bebeğin ilk etapta ihtiyaç duyduğu battaniyesini, çantasını, biberonunu vesair tüm ihtiyaçlarını, bir puset takımında birleştiriyoruz. İçerisine sevgimizi de katarak takdim ediyoruz. Bunun yanında unutulan bazı toplum kesimlerimiz vardı onlara hizmet götürüyoruz. Fabrika işçilerimiz için bekleme durakları yapıyoruz. Haftanın her Perşembe gününde bir camimizde vatandaşlarımıza ikramlar yapıyoruz.
İlerleyen süreçte downsendromlu çocuklarımız için bir proje hazırladık ve yakın bir tarihte hayata geçireceğiz. Öte yandan dijital ekranlarımızla sosyal mesajlar vererek farkındalıklar oluşturuyoruz. Mesela dijitallere koyduğumuz sporlar bile çok önemli. Örneğin bir cümle yazdık, ‘mevsim kış soba zehirlenmelerine dikkat’ dedik. Ben bu sene soba zehirlenmesi duymadım. Komşu illerimizde çok oldu ama ilçemizde olmadı, olduysa da can almadı. Yani bunun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yine farkındalık yaratmaya, her alanda vatandaşımızın yaşamlarına olumlu dokunuşlar kondurmaya devam edeceğiz.”
“90 YILDA YAPILAMAYANI 90 GÜNE SIĞDIRDIK”
Özellikle ulaşım konusunda tarihe geçecek nitelikte hizmetler yaptıklarını ifade eden Mahçiçek, “İlçemizin önceliklerinin başında ulaşım geliyordu. İstisnasız tüm mahallelerimiz için ihaleye çıktı. 1,5 milyon metrekareden daha fazla kilit parke ve bordür döşendi. Özellikle köy ve beldeden mahalle statüsüne geçen yerleşim yerlerinde sorumluluk bölgemize düşen tüm bölgeleri bitirdik. Şimdi asfalt plentimizi de kuruyoruz. İnşallah kısa bir süre sonra saatte 200 ton üretim kapasiteli asfalt plentimizi kurmuş olacağız. Hatırlarsanız ilk belediye başkanlığı dönemimizde de Türkiye’nin ilk asfalt plentini kuran belediyelerinden biri olmuştuk. Şimdi de Onikişubat için bunu yapacağız ve ulaşım konusunda hiçbir eksiğimiz kalmayacak. Diğer yandan yine bu hizmetlerden hak ettiği payı alamayan yerleşim yerlerimizde bu açığı gidereceğiz. 80’ne yakın bu mahallelerimizin yarısında sosyal tesisler, yarısında ise yeşil alanlar oluşturacağız. Gelecek yıl da yeşil alan yaptığımız yerlere sosyal tesis, sosyal tesis yapılan yerlere de yeşil alanlar oluşturarak bu insanlarımıza da hak ettikleri hizmeti götüreceğiz. Büyük yerleşim yerlerimizde yurtları olan İmam Hatip Okulları yapacağız. Bir diğer konuda yeni belediye hizmet binamız. İnşallah Onikişubat ilçemize yakışır mimarideki belediye binamızı 2016 yılı sonunda tamamlamış olacağız.”
“BELEDİYELER İSTİHDAM DEĞİL, HİZMET OLUŞTURMA NOKTALARIDIR”
Belediyelere yapılan iş başvurularına ilişkin soruları da cevaplandıran Mahçiçek, belediyelerin istihdam değil hizmet oluşturma noktaları olduğunu söyledi. Mahçiçek, “Bizim toplamda 128 mahallemiz var. Bu 128 mahallede 370 bine yakın insanımız yaşıyor. Bu demek ki Onikişubat ilçemiz 30 ilden büyük. Bu noktada bizi en fazla sıkıntıya sokan konulardan biri iş başvuruları. Çok ciddi talep var. Bunları karşılama imkanımız da yok. Şöyle bir algı var, ‘belediyelere kapağı atarsak rahat ederiz.’ Böyle bir algı oluşmuş. Bu algıyı kırmamız lazım. Belediyeler istihdam alanı değil. Biz daha çok hizmet satın alarak hizmet vereceğiz. Gelirinin çoğunu personel gideri için harcayan bir belediye.hizmeti eksik götürür. Dolayısıyla başkalarının hakkını elinden alıyoruz demektir. Öyleyse bu algıyı ortadan kaldırmak lazım. İhtiyaç dışında istihdam etme şansımız yok. Çünkü bunları karşılama imkanımız yok. Ama vatandaşımız gelip iş başvurusunda bulunuyor, “yok” dediğiniz zaman üzülüyor, haliyle biz de üzülüyoruz. Dolayısıyla bu bizi strese sokuyor ama bu bir realite ve bunu ortadan kaldırmamız lazım. Belediyenin istihdam değil hizmet alanı olduğu düşüncesini yerleştirmeliyiz” şeklinde konuştu.
“DOĞALGAZ HER NOKTAYA ULAŞMALI”
Başkan Mahçiçek, imar planlarındaki eksikliklerin giderilip doğalgazın her noktaya ulaştırılması gerektiğini dile getirdi. Doğalgazı, 1997 yılında Gaziantep’ten önce Kahramanmaraş’a getirdiklerini ifade eden Mahçiçek, şöyle devam etti:
“1997’de Botaş’ta Genel Müdür Vekiliyken doğalgazın gelmesinde bir emeğimiz var. O zaman projeyi yatırım programına koyan biziz. Kahramanmaraş’ın Gaziantep’ten önde olduğu tek alan belki de doğalgazdır. Yasayı hazırlayanlardan biri de benim. Şimdi tabi proje gelmiş ihale edilmiş. Doğalgaz dağıtımı başlamış. Bu doğalgazın dağıtımında eksiklikler var mı var. Bunun birinci eksikliklerinden bir tanesi imar planı. Dağıtım şirketi imarlı yerlere doğalgaz getirmekte. İmarsız yerlere yasal olarak götürme şansı yok. Bu imarla ilgili sıkıntıları giderirsek daha da yaygınlaştırırız. Bu kabil eksiklikleri giderdikçe doğalgaz yaygınlaşacak. Çünkü çok daha ucuz ve temiz. Ekonomik olarak da dar gelirli insanlarımız için elverişli. Daha planlı bir şehirle doğalgaz her yere gidecektir.”
“ARSA ÜRETMELİ UYDU KENTLER OLUŞTURMALIYIZ”
Başkan Mahçiçek, toplu konut projesi ve planlı kentleşmeye ilişkin yöneltilen soruları da cevaplandırdı. Onikişubat ilçesinin en önemli problemlerinden birinin de arsa yetersizliği olduğuna dikkat çeken Mahçiçek, şöyle devam etti:
“Malumunuz yeni bir toplu konutun startını verdik. Burada dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapmayı amaçladık. Arsamız bu kadardı ve konut sayısı 600 ile sınırlı kaldı. Buna rağmen büyük ilgi vardı. Bu noktada daha ucuz konutlar üretmeliyiz. Bunun için de arsa maliyetinin düşük olması lazım. Yani arsa üretilmesi lazım. O arsaları üretirsek ki, üreteceğiz bu sorunu aşarız. Şimdi 2 bin 400 dönümlük bir arazide planlama yapıyoruz. Gerçekten de barakalarda, ya da derme çatma evlerde yaşayan insanların da sağlıklı evlerde oturma hakları var. Ayrıca geçmişten bu yana oluşan bir kentleşme modeli var. Maalesef üstte apartman altta dükkanlar böyle bir kentleşme modeli uygulanmış. Bu çok yanlış. Biz yeni imara açtığımız alanlarda bunu biraz daha düzenledik. Siteler halinde yerler oluşsun dedik. Yeşil alanını otoparkını siteler kendi çözecek. Bizim park yapacağımız alanlara ihtiyaç kalmayacak. Bunun yanında 2-3 mahallenin arasında böyle büyük ölçekli değil küçük ölçekli çarşılar oluşturacağız. Şimdi bir sitenin içinde bakkal dükkan olmamalı. Eski binalar yıkılıyor, dükkanın hatırına yeni binalar yapılıyor. Artık bunların olmaması lazım. Düzeltebildiğimiz kadar düzelteceğiz. Yeni imara açtığımız yerlerde de uydu kentler oluşturacağımız yerlerde de o kentin tüm ihtiyaçlarını görecek yerler yapacağız. Bütün sosyal donatıları olacak ve modern bir kent oluşacak. İnşallah büyükşehirle beraber Önsen ve Fatmalı da yeni şehirler çok daha model ve modern olacak. Ayrıca önümüzdeki süreçte şehrimizin siluetini yansıtacak çalışmalarımız olacak. Örneğin Ramazan ayında akşamları vatandaşlarımızın oturacağı, vakit geçirebileceği arasta denilen yerler yapacağız. Onun dışında iki tarafı yüksek ortası vadi olan mekanlar,yapılar oluşturacağız. Büyükşehir belediyemizle kentsel dönüşüm projeleri başlattığımızda inşallah bu çalışmalar bir bir hayata geçecek. Kendi aramızda koordineli çalışırsak tüm bunları başarırız.”
“TAPU SORUNUNU BİTİRMELİYİZ”
Vatandaşların yaşadığı tapu sorunlarına ilişkin soruları da cevaplandıran Mahçiçek, konuya ilişkin çalışmaların sürdüğünü işaret etti. Özellikle Çamlık Mahallesi için TOKİ’yle yapılan görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Mahçiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok yerde tapu sıkıntısı var. Bunları seçimlerde gördük. Bu alanların bir kısmı hazine arazisi, bir kısmı da vatandaşlardan alınan araziler. Tapularını alamamalarının nedeni ise örneğin bin metrekarelik bir alanda 5 tane ev var. Ama tapu bir tane. Biz herkesin evininin alanını belirleyecek çalışmaları yapıyoruz. Bir dönümde 5 tane ev varsa evleri tespit ediyoruz. O tespitten sonra da hazine arazisi üzerindeyse bu evler ‘evinizin miktarı ölçüsü belli, bunu gidip hazineden satın alabilirsiniz’ diyoruz. Hazineyle de konuşuyoruz ‘satışlarda vatandaşlarımıza makul olalım’ diyoruz. Dolayısıyla tapu almalarını bu şekilde sağlayacağız. Yeni mahalleye dönüşen Altınova ve Hacımustafa gibi yerlerde de bu sorunlar var. Ama Çamlık Mahallemizde bir sıkıntı daha var. TOKİ burayı kentsel dönüşüm alanı ilan etmiş ve arsalar TOKİ’yegeçmiş. TOKİ Başkanımız Ergün Bey’e gittik ‘buraları bedeli karşılığında bize verin’ dedik. ‘Biz bu insanlara aldığımız fiyattan verelim ve tapularını almış olsunlar’ dedik. Bu sorunları ilettik ve böyle bir çalışma yaptılar. Epey bir uğraştık,Ergün Bey’de son noktada bize yardımcı oldu. Bir fiyat belirlediler ve bize gönderdiler ama o fiyat bize yüksek geldi. Metrekaresi 400 TL olarak değerlendirilmiş. Biz ‘vatandaşlarımız bu parayı ödeyemez’ dedik ve tekrar bir teşebbüste bulunacağız. O inşallah gerçekleştiğinde arkadaşlarımız oradaki insanlarımız tapularını alabilecek. Bunlar yıllardan beri gelen sıkıntılar ve bir anda çözmek kolay olmuyor. İnşallah ilerleyen süreçte bu vatandaşlarımız da tapularına kavuşacaktır.”
“BÜYÜKELÇİ CANLI YAYINA BAĞLANDI”
Öte yandan Onikişubat Belediyesi ile Filistin’in Beutinia Belediyesi’nin kardeş şehir olması nedeniyle Türkiye’nin Filistin Büyükelçisi olan Kahramanmaraşlı hemşehrimiz Mustafa Sarnıç, programa telefonla bağlandı. Başkan Mahçiçek’e teşekkür eden Sarnıç, “Türk ve Filistin halkları zaten kardeşti. Onikişubat Belediye Meclisimizin aldığı kararla Beutinia Belediyesi ile de resmi olarak kardeş oldular. Başkanımızın ve Onikişubat ilçemizin Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğunu görmek gerçekten mutluluk verici. Kendilerine canı gönülden teşekkür ediyoruz. İnşallah bu bağlar ilerleyen süreçte daha da güçlenecektir” diye konuştu.
Başkan Mahçiçek’te Büyükelçi Sarnıç’a teşekkür ederek, dostluk bağlarının pekişmesi için gereken her türlü adımı atmaya hazır olduklarını söyledi.
Yaklaşık 2 saat süren program keyifli sohbetlere sahne olurken, Onikişubat’ın geleceği noktasında birbirinden önemli konulara temas edildi. Başkan Mahçiçek sözlerinin sonunda program konuklarına teşekkür ederek, “Ekonomik sorunlarımız yok, bu iş için bilgi, birikim ve deneyim de bizlerde mevcut. İnşallah göreceksiniz, yeni Türkiye’nin yeni Onikişubat’ını hep birlikte oluşturacağız. Çok daha güzel günler bizleri bekliyor” diyerek sözlerini tamamladı.