Kahramanmaraş'ta nadir hastalıklar anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Kahramanmaraşta nadir hastalıklar anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 18:13

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ta, "29 Şubat Nadir Hastalıklar Günü" nedeniyle vatandaşlara, toplumda nadir görülen hastalık çeşitlerine ilişkin bilgi verildi.
Necip Fazıl Şehir Hastanesi Tıbbi Genetik Uzmanı doktor Yavuz Şahin, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "29 Şubat Nadir Hastalıklar Günü" konulu konferansta, vatandaşlara hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Şahin, gelişen teknolojiye rağmen hastalıkların ancak yüzde 50'sine tanı konulabildiğini belirtti. Bu tanının da konulabilmesi için mutlaka genetik değerlendirme, çocuk kardiyolojisi, immünolojiyi gibi diğer branşların ortak değerlendirme yapması gerektiğini dile getiren Şahin, "Dünyada normalde akraba evliliği olanlar yüzde 15 bandında giderken, Türkiye'de bu oranlar çok daha yüksek, dolayısıyla Türkiye'de sanıldığından daha fazla bu hastalıklar ortaya çıkıyor ve çoğu bu hastalıların sebebi akraba evliliğidir" diye konuştu.
Necip Fazıl Şehir Hastanesi doktorlarından Mehmet Yaşar Özkars ise genetik hastalıkların üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu belirtti.
Toplumun bilinçlenerek bu hastalığa yakalanan kişilerin, bu hastalılarla ilgilenen doktorlara ulaşabileceklerini ifade eden Özkars, daha sonra çok nadir olarak görülen ödem hastalığı hakkında sunum yaptı.
Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Mehmet Fatih Akşam ise nadir olarak adlandırılan hastalıkların dünya genelinde 250 ile 350 milyon insanı etkilediğini, çoğunlukla genetik hastalıklardan kaynaklanan bu hastalıkların görüldüğü ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'de nadir hastalıkların pençesinde yaklaşık 5 milyon insan bulunduğunun tahmin edildiğini ifade eden Akşam, şunları kaydetti: "Yüzde 80'i genetik nedenlerden kaynaklanan nadir hastalıklar genellikle kronik, ilerleyici, dejenaratif, ve hayatı tehdit edici özelliklere sahip. Çoğunlukla hastanın vücut fonksiyon kontrollerini kaybetmesi nedeniyle hastaların yaşam kalitesi bozuluyor, hasta ve ailesi için sıkıntılı ve acı verici bir sürece neden oluyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!