Hem işlerinin, hem eşlerinin patronu oldular

Güncelleme Tarihi:

Hem işlerinin, hem eşlerinin patronu oldular
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2015 11:12

- Kahramanmaraş'ta Kaymakamlık ve Kadın Akademisi Derneği işbirliğiyle yürütülen çalışma kapsamında 10 kadın hibe desteği ile iş yeri kurdu - Türkoğlu Kaymakamı Kartal: "Projenin başarılı olduğunu söylemişlerdi ancak kadınların durumu bu kadar içselleştirdiğini düşünmemiştim" - Mantar üreticiliği yapan Bilgiç: "İşlerimde eşim hep yanımda. Bu sayede hem işimin, hem de eşimin patronu oldum"

Haberin Devamı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İZZET MAZI - Türkoğlu Kaymakamlığı'nın Kadın Akademisi Derneği işbirliğiyle yürüttüğü çalışma kapsamında hibe desteği ile kendi iş yerini kuran kadınlar, eşlerini de yanlarında çalıştırmaya başladı.

Kaymakamlık ve Kadın Akademisi Derneğince geçen yıl başlatılan uygulama kapsamında, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) aldıkları yüzde 50 hibe destekli kredilerle terzilik, ev tekstili ve kültür mantarı üreticiliği yapan ev kadınları, hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkı sunuyor.

Kurdukları iş yerleriyle ilçedeki hemcinslerine örnek olan kadınlardan bazıları buğday sapı ve özel toprak karışımıyla oluşturdukları alanlarda günlük 35 ila 40 kilogram mantar üretirken, bazıları da ev tekstili yapıyor.

Türkoğlu Kaymakamı Serdar Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kadın Akademisi Derneği'nin kültür mantarı yetiştirmek ve terzilik yapmak isteyen 10 kadın için SYDV'ye müracaatta bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 3 ay önce de yüzde 50'si hibe olmak üzere kadınlara kredi desteği verdiklerini belirten Kartal, kadın girişimcilerin başarılı olmaları durumunda kredi kısmının da hibeye dönüştürüleceğini ifade etti.

Kuruluşuna öncülük ettikleri derneğin ihtiyaç sahibi girişimci kadınları tespit ederek iş sahibi olmaları konusunda projeler hazırladığına işaret eden Kartal, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda 5 kadına kültür mantarı yetiştiriciliği, 5 kadına da ev tekstili yapmaları için kredi verdik. Kadınlar da kredinin hakkını vererek işlerini başardılar. İnşallah yapılan bu çalışmalar diğer kadınlara da örnek olur. Projenin başarılı olduğunu söylemişlerdi ancak kadınların durumu bu kadar içselleştirdiğini düşünmemiştim. Şimdi görüyoruz ki işlerini daha da büyütmeyi düşünüyorlar."

Sosyal yardımlarla veya evde oturarak zaman geçirmenin topluma herhangi bir fayda sağlamadığını dile getiren Kartal, küçük de olsa üretime katkı sağlamanın, hem toplumsal sermaye, hem menfaat açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kartal, çalışmaların özellikle dezavantajlı gruplar başta olmak üzere diğer kadınlara örnek olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

- "Her kadının mutlaka bir yeteneği var"

Kadın Akademisi Derneği Başkanı Hatice Bağcı da kadına şiddet, küçük yaşta evlilik ve boşanmaların önüne geçmek amacıyla yola çıktıklarını söyledi.

Sorunları tespit edilen kadınlarla yaptıkları görüşmeler neticesinde bahçe tarımı, kültür mantarcılığı ve ev tekstili yapmak isteyip ancak ekonomik sıkıntı yaşayan kadınların kapasiteleri dahilinde proje hazırladıklarını belirten Bağcı, önceliklerinin özellikle dezavantajlı kadınlar olduğunu ifade etti.

Sağlanan maddi desteklerin yanında kadınlar için eğitim seminerleri ve sosyal aktiviteler düzenlediklerine işaret eden Bağcı, "Her kadının mutlaka bir yeteneği var. Bunu keşfetsinler ve kendilerini tanıyıp 'benim bir fikrim var' diyerek bize gelsinler. Onlardan sadece bunu istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

- "Günlük 50 ila 100 lira arasında gelir elde ediyor"

Aldığı destekle mantar üreticiliği yapan iki çocuk annesi Hatice Bilgiç, eşinin işsiz olduğunu, bu dönemde de sıkıntılı günler geçirdiklerini söyledi.

Kurdukları iş yeri sayesinde hayatlarının düzene girdiğini belirten Bilgiç, günlük masraflarını çıkardıktan sonra 50 ila 100 lira arasında gelir elde ettiğini ifade etti.

Evini ve çocuklarını ihmal etmeden ne iş yapabileceği konusunda araştırma yaparken Kadın Akademisi Derneği'ne yönlendirildiğini belirten Bilgiç, şöyle konuştu:

"Başvurumu kabul ederek, bana 'mantar üreticiliği yapabilir misin' diye sordular. Araştırdım tam istediğim gibi bir iş olduğu için kabul ettim. Mantarlar çocuklarım gibi, onlarla ilgilenmeyi seviyorum. Onlara dokunurken sanki çocuklarıma dokunuyor gibi hissediyorum. İşlerimde eşim hep yanımda. Bu sayede hem işimin, hem de eşimin patronu oldum."

Haberin Devamı

Mehmet Bilgiç de daha önce tarla ve bahçe işleri yaptığını, bu yüzden de çiftçiliğe yabancı olmadığını vurguladı. Başladıkları işte başarılı olduklarını dile getiren Bilgiç, eşiyle beraber çalıştıklarını vurguladı.

Yaz aylarında boyacılık yaptığını ancak kış aylarında ise işsiz kaldığını dile getiren Osman Yaşar ise kaymakamlık desteğiyle kurulan tesis sayesinde eşiyle birlikte çalıştığını kaydetti.

Projelerden sorumlu ziraat mühendisi Özden Akkaya da kadınların kendilerini yetiştirmesi amacıyla çıktıkları yolda ciddi mesafeler aldıklarına işaret etti.

Hazırlanan projeler sayesinde ailelerde daha önce yaşanmış bir takım sıkıntılara artık daha az rastlandığını belirten Akkaya, bu durumun sevindirici olduğunu aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!