Elbistan Devlet Hastanesi'nde bir ilk

Güncelleme Tarihi:

Elbistan Devlet Hastanesinde bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2017 11:09

Elbistan Devlet Hastanesi'nde bir ilk

Haberin Devamı

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA) - KAHRAMANMARAŞ'ın Elbistan İlçe Devlet Hastanesi'nde bir çocuğa uygulanan 'Minyatür üreterorenoskop' yöntemiyle böbrek taşı tedavisi yapıldı. Operasyonu yapan Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Akif Türk, daha önce ameliyat ekipmanları olmadığı için bu tip hastaların çevre illere sevk edildiğini, o nedenle de bu yöntemin hastanede bir ilk olduğunu söyledi.



Böbrek kanalında taş bulunan 6 yaşındaki Taha Ceran, hastanede yapılan minyatür üreterorenoskop yöntemiyle sağlığına kavuştu. Böbrek ve üreter taşının çocuk hastalarda yetişkinlere nazaran daha az sıklıkta görüldüğünü belirten Opr. Dr. Akif Türk, çocuklarda birincil tedavinin ESWL uygulanarak dışarıdan ses dalgalarıyla taşı kırmak olduğu, ESWL'ye uygun olmayan hastalarda ise cerrahi tedaviler uygulandığını kaydetti.



Türk, "Özellikle 0.5 santimden büyük üreter taşlarında taş kendiliğinden düşmeyeceği için cerrahi tedavi gerekmektedir. Cerrahi tedavi ise üreterorenoskop ile üretradan girilerek lazer ile taşı küçük parçalara ve toz haline getirinceye kadar kırmaya dayanmaktadır. Çocuk hastamızın sağ böbrek kanalında 1 santimetreye yakın taş saptanmıştı ve hastaya cerrahi tedavi gerekmekteydi. Daha önce bu tip hastalar hastanemizde ameliyat ekipmanlarımız olmadığı için çevre illere sevk edilmekteydi. Hastanemiz yönetimi tarafından gerekli ameliyat ekipmanları sağlandığından hastamızın ameliyatı başarıyla yapıldı ve sağlığına kavuştu. Bundan sonra hastaların sevkine gerek kalmadan bu tür ameliyatlar ve daha da fazlasının yeni alınacak ekipmanlar ile hastanede bölge halkının hizmetine sunulacak" diye konuştu.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!