Güncelleme Tarihi:
Ömer KOÇ/ KAHRAMANMARAŞ, (DHA) - KAHRAMANMARAŞ Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Ahirdağı'nda sağlıklı ve stabil orman varlığının sürdürülebilirliği için hazırlanan amenajman planı çerçevesinde gelişimini tamamlayamamış ağaçların kesileceğini söyledi.
Kahramanmaraş Orman İşletme Şefliği, ormanların sürekliliğinin sağlanması hazırladığı 2014- 2033 amenajman planı çerçevesinde Ahirdağı'nın 5 ayrı bölümünde gelişimini tamamlayamamış, diğer ağaçlara göre zayıf kalmış ağaçları belirledi. Ekipler tarafından damgalanan ağaçların kesimi için yapılan ihaleyi Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi kazandı. KDV hariç 338 bin 541 lira teklifle ihaleyi kazanan firma, bölgede ağaç kesimine başladı.
Ağaç kesiminin amacı ve bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Orman işletme Şefi Erol Bilmez, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi Direktörü Ergin Turan gazetecilerle bir araya geldi. 1960'lı yıllarda ağaçlandırma çalışmalarının başladığı Ahirdağı'nın kesim yapılacak bölgelerdeki ağaç varlığının 17 bin 898 metreküp olduğunu ve bunun 4 bin 219 metreküpünün kesileceğini söyledi.
"ODUN ÜRETİMİ YAPMIYORUZ"
Anayasa'nın 169'uncu maddesi ve 6831Sayılı Orman Kanunu'nun 26'ncı maddesi kapsamında orman varlığının sürdürülebilirliğini sağlamak adına hazırlanan amenajman planıyla kesimin yapılacağını belirterek Alpaslan Altındaş, "Burada amaç odun üretimini artırmak değil. Amacımız, biyotik ve abiyotik tehlikelere karşı sağlıklı ve stabil ormanların kurulması, yangınlara karşı ormanın dayanıklı hale getirilmesi, en yüksek miktar ve kalitede sürekli olarak orman ürünlerinin üretiminin sağlanmasıdır. Biz Kahramanmaraş'ta her sene 3-3,5 milyon fidan dikiyoruz. Burada 20-25 bin civarında ağaç kesilecek. Ama bize adet olarak değil de metreküp olarak işi takip ederiz. Buradan elde edilen gelir de yine ormanların tesisinde kullanılacaktır" diye konuştu.
"DAMGASIZ AĞAÇ KESİLMİYOR"
Açıklamanın ardından Altındaş ve beraberindekiler kesimin yapılacağı Ahirdağı'na geçti. Burada daha önceden Kahramanmaraş Orman işletme Şefliği tarafından kesilmesine karar verilip damgalanan ağacın yanında bir açıklama yapan Orman İşletme Şefi Erol Bilmez, "Altta kalmış eğri, devrik, böyle sıkışık vaziyetteki ağaçları tespit edip ağaç damgasıyla damgalıyoruz. Bizim kontrolümüz dışında, damgasız ağaç da kesinlikle kesilmiyor. Bunu biz önceden tespit ettik, işaretledik ve sadece bu ağaçları keseceğiz" dedi.
"TÜRKİYE'NİN ORMAN VARLIĞI YETERLİ DEĞİL"
Firma Direktörü Ergin Turan ise firma Kastamonu Entegre olarak ağaç panel üretiminde dünyada ilk 7'de, Avrupa'da da 4'üncü sırada olduklarını ifade şunları söyledi:
"Bu ağaçlar kerestelik değildir. Çapı ve verimi düşük bir ağaç. Biz bu ağaçları alarak kendi üretim tesislerinde kabuğunu alıyoruz, daha sonra liflendirerek veya cips yaparak yonga levha ya da medefe yapıyoruz. Bu yapılan çalışmanın ülkemiz için de artısı var. Çünkü yurt dışından ağaç ithal ediyoruz Türkiye'nin orman varlığı yeterli olmadığı için. Bu aralandırma bakımları ormanı içeride güçlendirirken yurt dışından gelen ithal odun da azalmış oluyor. O yönüyle yapılan bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Bunun sosyal yönü de var. Burada birçok firma gelip çalışacak. Sürdürülebilir büyümenin kaynağı da bu, kendi kaynaklarınızla yaparsanız daha doğru."
Konuşmaların ardından ekipler tarafından kesim çalışmalarına başlandı.
FOTOĞRAFLI