Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - EMRE UMURBİLİR - Türkiye'nin 2006 yılında 8,4 milyar adet gerçekleşen yumurta üretimi, geçen sürede iki kat artarak 2014'te17,5 milyarı aştı.
AA muhabirinin Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) verilerinden derlediği bilgiye göre, sektör üretimindeki yükseliş çizgisi bu yıl da devam etti.
2006 yılında 8 milyar 401 milyon adet olarak gerçekleşen yumurta üretimi, 2007'de 10 milyar 515 milyon, 2008'de 11 milyar 258 milyon, 2009'da 11 milyar 920 milyon, 2010'da 12 milyar 737 milyon, 2011'de 13 milyar 980 milyon, 2012'de 15 milyar 677 milyon, 2013'te de 16 milyar 707 milyon adede çıktı.
YUM-BİR Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, AA muhabirine, kesinleşmeyen rakamlara göre 2014 yılında yumurta üretiminin 17,5 milyar adedi aştığını belirtti.
Yumurta üretici sayısında artış yaşanmamasına karşın işletmelerin kapasitelerinin arttığını, en büyüklerin daha da büyüdüğünü anlatan Sungur, geçen yılla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Rekabet arttı. Markalaşmak ve tüketicinin güvenini sağlamak önem kazandı. Yumurta sektörü büyümeye devam etti ve yumurta üreticisinin sorunları çözme becerisi arttı. Ancak yumurta üretici birliklerinin daha da güçlendirilmesine ihtiyaç var. Aksi takdirde üretim yürüyüşümüzü sürdüremeyiz."
-Yumurta fiyatları yüzde 18 arttı
Sungur, sektörün geçen yıl da sağlıklı sürülerden, güvenilir yumurta üretmeye devam ettiğini ifade ederek şöyle devam etti:
"Fiyatlar, her zaman olduğu gibi inişli çıkışlı seyir izledi, üreticinin yumurtasını zararına sattığı günler oldu. Geçen yıla göre maliyetlerde yüzde 12-13'lük, yumurta fiyatlarında ise yüzde 18'lik artış yaşandı. Üretici, yumurtayı ortalama 19-20 kuruşa mal ederken, ortalama 21 kuruşa satabildi. 2014 yılında tüketici ise yumurtanın tanesine 35-38 kuruş ödedi. Diyebiliriz ki yumurta üreticisi, 2014 yılını, 2013'e göre biraz daha rahat geçirmiştir."
"Maliyet fiyat kıskacında üretimini sürdürmeye ve karlı kılmaya çalışan üreticiler, mevzuat uyumu için çaba sarf ederken, yumurtaya dönük yanlış beyanların rahatsızlığını yaşadı" görüşünü dile getiren Sungur, YUM-BİR'in, üyeleriyle iletişim içinde sektördeki gelişmeleri yakından takip edip sorunların çözümü için her platformda yoğun gayret sarf ettiğini ve kurumsal gücünü artırmaya çalıştığını vurguladı.
-Sektördeki diğer gelişmeler
Hüseyin Sungur, yıl içinde yürürlüğe giren veya değişen yasal düzenlemeler arasında en önemlisinin YUM-BİR'in talebiyle 2013 yılında başlatılan ve bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan "Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği"ndeki değişiklik olduğuna dikkati çekerek, 20 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe giren yeni tebliğ ile yumurtada nakil, depolama ve satış aşamalarında var olan soğutma şartının 18'inci güne kadar kaldırıldığını hatırlattı.
Mevcut kümeslerin 2015 yılında zenginleştirilmesini öngören yönetmelikte değişiklik yapıldığını belirten Sungur, "Yumurtacı tavukların korunması ile ilgili asgari standartlar"ın, yeni yönetmelikle belirlenerek mevcut kafeslerin kullanımına 2023 yılına kadar müsaade edildiğini kaydetti.
Sungur, güvenilir yumurta üretimine katkı vermesi beklenen "Salmonella ve Belirlenmiş Diğer Gıda Kaynaklı Zoonotik Etkenlerin Kontrol Altına Alınması Yönetmeliği"nin de geçen yıl yürürlüğe girdiğine değinerek "Bu yönetmeliliğin bizi ilgilendiren tarafı, yumurtadan kaynaklanabilecek halk sağlığı risklerinin önlenmesi amacıyla Ulusal Salmonella Kontrol Programı'nın yürürlüğe girecek olmasıdır. Ulusal programa paralel olarak her işletme, kendi salmonella kontrol programını hazırlayacak, bakanlığa onaylatacak ve uygulayacaktır" diye konuştu.
Hüseyin Sungur, üreticilerde az da olsa tedirginlik yarattığını ifade ettiği Almanya, Hollanda ve İngiltere’den sonbaharda gelen kuş gribi haberlerinin ise biyogüvenliğin ne kadar gerekli ve önemli olduğunun yeniden hatırlanmasına vesile olduğunu sözlerine ekledi.