Güncelleme Tarihi:
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in en büyük ticari partnerinin Almanya olduğunu söyledi. Türkiye ve İzmir’in Almanya ile çok eskiden gelen köklü bir ticaret geçmişinin gözardı edilemeyeceğini belirten Yorgancılar, Almanya’dan İzmir’e daha çok işadamı heyetinin gelmesiyle kentin bu ülke ile toplam 2.2 milyar dolarlık dış ticaret hacminin daha yüksek rakamlara çıkarılabileceğini ifade etti.
Almanya’nın yeni İzmir Başkonsolosu Dr. Rainer Lassig, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret etti. İzmir’de görev yapmış başkonsoloslarla yakın işbirliği içinde bulunduklarını ve hem İzmir hem de Almanya’ya yönelik önemli organizasyonlar gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yorgancılar, Baden Württemberg, Bavyera, Niederrhein, Niedersachsen eyaletleri ile heyet ziyaretlerini, Münih’teki Ludwig Maximilian Üniversitesi ziyaretinde heyette bulunan İzmir Yüksek Toknoloji Enstitüsü (İYTE) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yetkililerinin karşılıklı işbirliğini, Bremen Invest ile ‘Almanya’da İş Kurma ve Almanya Pazarına Girme’ seminerini, Almanya Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü temsilcilerinin EBSO ziyaretini, geçtiğimiz ay sonunda İzmirli sanayicilerin Hannover’deki EMO Metal İşleme ve Makine Teknolojileri Fuarı’na katılımını örnek gösterdi.
DOĞRUDAN BAĞLANTI
Ender Yorgancılar, Almanya ile Türkiye arasındaki ticari işbirliğinin önemini de gündeme getirirken, 2016 yılındaki 35 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşıldığını, Türkiye’nin 14 milyar dolarlık ihracatına karşılık 21 milyar dolarlık ithalat yapıldığını anlattı. Yorgancılar, "Türkiye’deki yaklaşık 7 bin Alman sermayeli firmanın 585’i İzmir’de bulunuyor. İzmir ile Almanya arasındaki 2.2 milyar dolarlık ticaret hacminde ihracat ve ithalat rakamları 1.1 milyar dolar ile eşit seviyede gerçekleşiyor. İzmir’in en önemli ticaret partneri Almanya. Bunun başta gelen nedeni, İzmir’den Almanya’nın 12 kentine doğrudan uçak seferlerinin düzenlenmesidir" dedi.
Almanya’da bugün yaklaşık 4 milyon Türk bulunduğunu, zamanında işçi olarak giden Türklerin bugün işveren konumuna geldiğini ve Alman ekonomisinde söz sahibi olmaya başladığını hatırlatan Yorgancılar, iki ülke arasında şu günlerde yaşanan politik durumun geçici olduğunu düşündüğünü, siyasetçilerin önümüzdeki süreçte mutlaka konuları çözüme kavuşturup ilişkilerin arzu edilen noktaya geleceğini ifade etti.
Ekonomik ilişkilerin sekteye uğramaması için işadamlarına ve konsoloslara önemli görevler düştüğünü belirten Ender Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Almanya ile köklü bir ticaret geçmişine sahibiz. Siyasi delegasyonlar doğal olarak Ankara’ya, ticari delegasyonlar İstanbul’a yönlendiriliyor. Sizlerin de desteğiyle bundan sonra Almanya’dan İzmir’e daha çok ticari heyet bekliyoruz. İzmir’e gelecek heyetlerle ilgilendikleri sektörlerdeki kişileri ve firmaları buluşturabiliriz, bizler de Almanya’ya ticari ziyaretler yapabiliriz. Bu sayede İzmir ile Almanya arasındaki 2.2 milyar dolarlık ticaret hacmini daha da yukarı çekebiliriz. Oda olarak elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız."
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, sanayicilere vize konusundaki yardım ve işbirliği için de teşekkür etti.
İŞBİRLİĞİNE DEVAM
Almanya İzmir Başkonsolosu Dr. Rainer Lassig, kurumlar arasındaki yakın işbirliğine kendi görev süresince de devam edileceğini söyledi. Alman halkının dünyada hiçbir halkla Türkler kadar yakın ve sıcak ilişki içinde olmadığını vurgulayan Lassig, bu nedenle Türkiye’nin Almanya açısından çok önemli ve değerli olduğunu dile getirdi. Dr. Rainer Lassig, "İzmir’de Başkonsolos olmaktan mutluluk duyuyorum. Ben de Almanya ile İzmir arasındaki ticari gelişmelere odaklanmak istiyorum. Her konuda işbirliğine açığım ve iki ülke yararına çalışmaya devam edeceğim" dedi.
AB’YE ÖZEL ÖNEM
Almanya İzmir Başkonsolosu Dr. Rainer Lassig’in EBSO ziyaretinde, Avrupa Birliği ile ilişkiler de gündeme geldi. Türkiye’nin AB ile yaptığı müzakerelere değinen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Türkiye’nin AB’ye tam üye olma konusu sürekli çeşitli bahanelerle erteleniyor ve süreç uzuyor. AB’ye tam üye olan diğer ülkelere kıyasla Türkiye daha güçlü bir ekonomiye sahip. Yaptığımız düzenlemeler görünür durumda. Ancak müzakerelerde ya dosyalar açılmıyor ya da görüş ayrılıkları yüzünden sonuca ulaşamadan askıda bekletiliyor" dedi.
Almanya İzmir Başkonsolosu Lassig de, AB süreci değerlendirmesiyle ilgili olarak Yorgancılar’a katıldığını belirtirken, "AB olarak geçmişte bazı ülkeleri Birliğe tam üye yapmakla hata yaptık. AB ile Türkiye arasında yol alınması gereken konular var ancak ben bu süreçten umutluyum. Avrupa’nın belli başlı ülkelerinde seçimler bitti, artık tam üyelik için yol alma konusunda bir engel kalmadı" diye konuştu.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI